Toontrack EZkeys
Av Mats Nermark
Lill Lindfors sjöng om en man i byrån. ToonTrack har gett oss något mycket mer användbart, en man i pianot. Alla produkter från svenska ToonTrack som inleds med bokstäverna EZ har som uppgift att göra livet lättare för musiker som spelar in, utan att för den skull offra vare sig ljudkvalitet eller musikalitet.
EZkeys. Hittills har vi fått se/höra EZdrums och EZmix och grundläggande är att de är enkla att installera, har massor av användbara presets och/eller rytmer/grooves samt är lätta att använda. EZkeys har samma grundläggande ”tänk” som EZdrums i det att det finns ett instrument med begränsade redigeringsmöjligheter och en mängd olika MIDI-filer som kan spela på instrumentet. Vi som håller på med musik vet att för trummor gäller ett stadigt groove i rätt tempo men när man spelar piano då måste man också spela toner som passar i den tonart de andra spelar i.
Handhavande. När man öppnar EZkeys, vilket man gör antingen i sin favoritsequencer eller som stand-alone, möts man av ett piano. Pianot kan justeras när det gäller stämning och hur dynamiskt det skall svara på anslagskänslighet. Ovanför pianot finns rullgardinsmenyer där man kan välja instrument och preset för detta instrument. Än så länge finns bara Piano i instrumentbiblioteket men det faktum att det finns ett bibliotek får mig att tro, och se fram emot, att ToonTrack kommer att släppa nya tangentbordsvarianter med passande MIDI-filer. Tänk vad spännande om de kom med Rhodes, Hammond B3 och Clavinet med massor av MIDI-filer för jazz, funk, soul, gospel. Jag tror att det skulle ge mig mycket inspiration.
Ett preset är i detta fall hur pianot är inställt dynamiskt samt hur effekterna är inställda. Effekterna som finns beror på vilket preset du använder och det kan till exempel vara chorus, kompressor och reverb.
Mannen i pianot. Just det! Det är här det börjar bli riktigt fiffigt. Det finns en browser i EZkeys med ett stort antal förinspelade komp i olika stilar. Inom varje stil finns intro vers, refräng och brygga. Dessa drar man ner till spåret under browser-delen i den ordning man vill ha dem. På så vis konstruerar man sin låt. Givetvis står det användaren fritt att blanda från olika stilar.
När man byggt sin låt kanske man konstaterar att den ligger för högt för sångaren. Det är inga problem eftersom alla komp är MIDI-filer och kan transponeras hur som helst. Längst ner i EZkeys fönster ställer du in tonarten för hela låten samt om det är dur eller mol och tempo. Väljer man Follow Host läser EZkeys sequencerns tempo.
Det teoretiskt luriga kommer om man konstaterar att kompet är jättebra men det är fel ackord i vissa delar. Här är EZkeys gränsande till genialt. I spåret där ackorden står kan man klicka på ackordet man vill ändra och då visas kvintcirkeln med alla tonarter och dess parallelltonarter. Vid ackordet finns ett område där man kan välja de vanligaste infärgningarna, som till exempel maj7, sus4, 6 ad9 och några till. Klickar man på Details får man upp en lista på alla toner så man kan skapa exakt det ackord man vill. På något sätt fixar EZkeys detta så det hela tiden låter musikaliskt korrekt. Jag vet inte hur de gör men det struntar jag i så länge det fungerar.
Ljud och användbarhet. Pianot i sig är helt OK och det går ju att byta till ett annat preset och sedan redigera detta preset för att komma närmare idealet. Pianot låter bättre i ett musikaliskt sammanhang än det gör solo men från producenternas sida tror jag inte att detta piano är ämnat till solostycken. Vill man ha en flygel att spela solo med finns det andra plug-ins som gör detta bättre men då skall man också konstatera att dessa pluggar ofta kostar avsevärt mer och de har ingen inbyggd MIDI-filspelare.
Stilarna som följer med är väldigt autentiska och låter som om det sitter någon bakom de svartvita och lirar på riktigt. Det är väldigt lätt att konstruera och redigera sin låt på låtspåret i EZkeys. Lika lätt är det att fixa till så att ackorden stämmer. I och med att det finns fler versioner av verser och refränger i de olika stilarna är det också möjligt att bygga upp sina låtar i dynamiska arrangemang vilket tilltalar mig som ogillar statiska arrangemang vilket är lätt hänt när man komponerar med en sequencer. Som tidigare nämnts följer EZkeys sequencerns tempo så här skulle man kunna vara klar, men det finns ytterligare ett sätt att arbeta på och det är genom att dra och släppa de olika delarna från låtspåret till sequencerns arrangeringsfönster. Då får man ju samtliga möjligheter som finns i den sequencer man arbetar i.
En annan funktion som inte är direkt uppenbar men ändå oerhört användbar i vissa situationer är att man kan dra vilken MIDI-fil som helst till EZkeys så använder EZkeys MIDI-filen som underlag. Vid importen frågar EZkeys om du vill transponera till det projekt du importerar till och hur mycket det i så fall blir. ToonTracks idékläckare har verkligen tänkt ett steg till för att göra det lätt för oss. Ett användningsområde till är att om du vill veta vilka ackord det är i en låt så drar du MIDI-filen till EZkeys och då visas ackorden upp.
Om jag skapar ett komp i min sequencer som jag kanske vill återanvända så kan jag exportera detta som en MIDI-fil och sedan importera den till EZ-keys.
Det enda som jag ville göra som inte gick inte gick, var att skapa ett pianokomp i sequencern och sedan dra detta ”event” direkt till EZkeys låtspår för att omedelbart kunna jobba med ackorden där. Det skulle vara jättepraktiskt för en som är ovan vid tangenter att kunna skapa ett komp med enkla ackord och sedan hantera färgningarna i EZkeys.
Hur som helst är EZkeys ett väldigt bra och intressant program. Det gör vad du vill att det skall göra, det vill säga spelar piano på ett sätt som kan göra dina låtar mer kompletta. Den gör det dessutom på ett enkelt sätt så att du inte behöver blir frustrerad mitt i den kreativa processen. Att få ett piano som detta inklusive ”pianisten” för 1 199:- måste anses som ytterst överkomligt. Rekommenderas till alla som inte kan spela piano men ändå vill ha med ett i sin musik.
Mer på: www.toontrack.com
FUZZ 4/12
Fler artiklar
Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se