Skandinaviens ledande gitarrportal

Tedeschi Trucks Band - Made Up Mind

Av Michael LInderoth
I slutet av 2009 beslutade sig det gifta paret Susan Tedeschi och Derek Trucks för att lägga sina egna band på is och slå ”hop sina musikaliska påsar också. Bandets lovande debut Revelator släpptes 2011 och ett bevis på att de också funkade på det musikaliska planet. Liveinspelade Everybody’s Talkin’ från 2012 var dock en mer ojämn blandning av egna och coverlåtar i mina öron.
Men på den färska Made Up Mind har bandet lagt i ännu en växel där elva låtar är en spännande mix av den amerikanska söderns kulturella och musikaliska rötter. Från akustisk blues och jazz, soul och gospel till mer nutida blues, rock och funk, allt filtrerat genom bandets elva musiker. 
Bandet frontas naturligtvis av Trucks och Tedeschi och den förstnämndes unika slidegitarrspel är blues rakt igenom men färgat med Trucks unika österländska touch, som influerats bland annat av sarodspelaren Ali Akbar Khan. 
Vad gäller sånginsatserna så påminner Tedeschis röst lite om Bonnie Raitt och har både djup och svärta på låtar som Made Up Mind och Whiskey Legs, men också en innerlig med närvaro på It›s So Heavy (allt utan jobbigt «kaninvibrato»!). 
Tedeschi Trucks Band är lite av ett äkta storband med instrumentering som klaviatur, flöjt, fullt blås samt två trummisar där flera av musikerna sjunger backup. I skrivande stund är basistjobbet vakant då Oteil Burbridge lämnade bandet innan inspelningen så på plattan gästar flera basister där kanske Pino Palladino är den mest namnkunnige. 
Made Up Minds är en måste-ha-platta och rekommenderas för fans av Bonnie Raitt, Clapton, Traffic och The Band för att nämna några men också för yngre jambandfans där låtarna är i fokus. 
FUZZ 8/13
bronk.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner