Skandinaviens ledande gitarrportal

Steve Hackett - Genesis Revisited, Live at Hammersmith

Av Ulf Zackrisson
Nu följer Steve Hackett upp dubbelalbumet från förra året, Genesis Revisited II, med en liveversion bestående av 2 dvd och 3 cd. Dvd:n härrör sig från ärevördiga Hammersmith där Steve och hans band i våras spelade inför en minst sagt entusiastisk och hängiven publik med stående ovationer efter var och varannan låt.
Med tanke på hur perfekt allt sitter musikaliskt och hur väl man lyckats återskapa det dynamiska Genesis-soundet är det inget annat än en prestation av yppersta klass. Detta kräver naturligtvis enormt bra musiker på varenda plats i bandet, vilket det också är. Steve Hackett är förstås outstanding med absolut full koll på sitt unika spel, tajming, sounds. Han växlar obehindrat mellan elektriskt, klassiskt nylonsträngat, och tolvsträngat.
Keyboardisten Roger King är kanske den som dragit det stora lasset och som tillsammans med Steve gjort alla nyarrangemang och som inte minst spelar Tony Banks geniala och grandiosa keyboardpassager i det närmsta perfekt. 
Det största utropstecknet är nog ändå den svenske sångaren Nad Sylvan som ingår i bandet och som är en stjärna på egen hand. Låter som en blandning av Peter Gabriel och Phil Collins men lyckas ändå ge en egen touch åt låtarna och därigenom skapa nytt liv åt dessa klassiker. Trummisen Gary O´Toole sjunger på två låtar och med ens får man känslan av ett coverband. När Nad däremot står vid sångmiken händer det något med låtarna, det blir på riktigt igen även om det bara är Steve Hackett kvar från ”originalet”.
Liveupptagningen utgörs i huvudsak av låtar från albumen Nursery Cryme, Foxtrot, Selling England By The Pound, The Lamb Lies Down On Broadway, Trick Of The Tail och Wind And Wuthering. Det näst sista nämnda albumet är faktiskt ett riktigt bra Genesisialbum trots Gabriels bortvaro. Då runt 1976 stod man nog också på toppen av sin förmåga som band. Steve och hans band gör två väldigt fina versioner från plattan; Dance On A Vulcano och Entangled. Den sistnämnda har ett fantastiskt crescendo med sina otroligt vackra arpeggiouppbyggda harmonier och inte minst med den mäktiga körmellotronen som kommer in i sista delen. Ståpäls! Och ståpäls är vad den här dvd:n handlar om. Från första låten: den monumentala Watcher Of The Skies via Dancing With The Monlit Knight, Fly on A Windshield och en otrolig version av Musical Box till kanske dvd:ns absoluta höjdpunkt – det fantastiska 20-minuters eposet Supper´s Ready. Listan kan egentligen göras hur lång som helst. 
Bland många gästartister finns en annan 70-talsikon nämnligen John Wetton (Family, King Crimson, Asia mf l) som med sin magiska röst gästar på Afterglow (från Wind And Wuthering).
Två och en halv timmes njutning väntar gamla Genesisfreaks och vänner av engelsk 70-talsprog.
Det lär aldrig bli någon reunion av Genesis med Gabriel och Hackett åter i sättningen, så den här dvd:n lär vara så nära man kan komma en verklig Genesiskonsert. Missa inte tillfället!
Mästerligt gjort Steve! 
FUZZ 8/13
bronk.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner