Lägg till en LED.
Av Albin Roslund
Jag bytte till mig en Electro Harmonix oktav-ner-pedal för något år sedan. Kul effekt denna Multiplexer, som flippar lite mellan oktaverna och som man kan spela bortglömda funkriff på när andan faller på. Bild 1 visar den i sin fulla prakt och bild 2 visar konstverket inuti.
Min bytes-deal för en tid sedan, en EH Multiplexer.
Multiplexern ser lite trasslig ut inuti, och den verkar vara lite bearbetad sedan innan, men det gör ju inget.
Men LED-indikator: nej. Äkta bypass: nej. Strömjack för adapter, nej. Vi ska se hur man kan ”bygga ut” den här pedalen i några artiklar. Kopplingarna är i princip allmängiltiga och du bör ha glädje av artiklarna även om du jobbar med en annan pedal. Första etappen blir att förse den med LED-på i effektläge.
Du behöver:
Delar för att bygga LED-på i effektläge. Jag hade true bypass i åtanke och körde med 3pdt.
Lysdiod "LED" (här används en 5mm blå LED)
Sockel till lysdiod (inte nödvändigt)
3,9k motstånd (värdet är inte kritiskt. För flera LEDs funkar värden mellan 3,3k och 6,8k)
Krympslang (inte nödvändigt)
2pdt eller 3pdt switch (3pdt behövs om du vill bygga true bypass senare)
Sladd och lödtenn
Vi ska ordna en strömbana från kretsens pluspol, via LED:en och motståndet, till kretsens minuspol.
Först får du välja: sockel eller inte? Det går bra att borra ett 4,5mm hål i panelen och sedan limma fast LED:en underifrån, utan sockel. Jag ville ha sockel och fixade ett passande hål för denna i plåten. Jag tog inte bort kortet innan borrningen utan var helt enkelt noga med att inte krascha det. Hade även i åtanke att sockeln kommer ”hänga ner” en bit på andra sidan och att den inte får gå emot kortet. Hålet hamnade lite till höger och under loggan/texten. Jag körde med blå diod men du har hela färgskalan att välja på.
Pedalen har fått ett hål nytt hål! Platsen valdes av estetiska, tekniska och praktiska skäl.
Sedan satte jag lysdioden i sockeln och allt skruvades fast i lådan. Observera att ett av lysdiodens ben är längre än det andra, se bild 5. Man måste koppla så att strömmen går in i det längsta benet och ut genom det kortaste. Det är viktigt att komma ihåg eftersom LED:en inte lyser om strömriktningen är den omvända!
LED + sockel skruvas fast.
Det behövs en resistor för att begränsa strömmen genom LED:en. Ett resistansvärde på 3,9k funkar ok för många vanliga dioder och 9 volts matningsspänning. Ett lågt värde får den att lysa starkare. Men det får inte vara för lågt, då bränner man lyset.
Det spelar ingen roll vilken sida om LED:en som resistorn sitter på. Jag lödde fast den på det längsta benet, det som ska komma närmast pluspolen. I resistorns andra ände fäste jag en röd sladd. En svart sladd skarvades på LED:ens kortaste ben, se bild 6. I bilden syns även krympslangen som ska isolera skarvarna.
Långt ben via motstånd och röd sladd mot pluspolen. Kort ben via svart sladd mot minus.
Nästa steg är att hitta rätt på plus och minus! Här kan man följa tumregeln:
Röd sladd, batterikontakt = pluspol. Svart sladd = minuspol.
Så det är bara att kolla hur dessa sladdar är anslutna till kretsen. Bild 7 ger vid handen att den svarta sladden är ansluten till utgångsjacket, okej, och att den röda är ansluten till ett ställe mitt på kortet. Uppgiften, innan det är dags för kafferast, är att koppla den röda LED-sladden till plus, det vill säga samma ställe som batterikontaktens röda är ansluten till, och den svarta LED-sladden till kretsens minus. Den ska dock inte kopplas till samma ställe som batterikontaktens svarta! Anledningen är att i princip alla batteridrivna pedaler har en huvudströmbrytare inbyggd i ett telejack. Kopplar man den svarta LED-sladden till samma ställe som batterikontakten svarta kommer LED-strömmen inte gå att stänga av (mer om detta i nästa artikel).
Kretsens pluspol hittar man där batterikontaktens röda sladd är fäst. Minuspolen är där den svarta är fäst.
Åter till uppgiften. I bild 8 sitter den röda LED-sladden på plats på kretsens pluspol. Den svarta LED-sladden sitter på utjackets jordöra. Vilket är jordörat? Det är det öra som leder med den del av jacket som omsluter en teleplugg då en sådan sätts i. Även detta ska vi snacka mer om i nästa artikel.
Vår röda sladd ansluts till pluspolen och vår svarta ansluts till jord på telejacket.
Nu är det dags att tillfredsställa den estetiska sidan, få lite lön för mödan, även om jobbet inte är klart. Batteriet sätts på plats, en teleplugg pluggas i utjacket (vanligen är det injacket som är strömbrytare, detta är ett undantag) och steken vänds. Bild 9 visar pedalen med LED-lampa. Va fint! Bara ett litet problem, lampan lyser i både effekt- och bypassläge. Det får vi ordna sedan.
Multiplexern har fått en blå LED-lampa men den lyser både i effekt- och i bypassläge.
Fler artiklar
Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se