Skandinaviens ledande gitarrportal

Gov't Mule - Shout!

Av Janne Stark
Warren Haynes är utan tvekan en av mina stora nutida musikerhjältar. Inte bara som gitarrist och sångare, utan även rent generellt och som människa.  Han är alltid otroligt trevlig, ödmjuk och visar genom sina olika projekt att han även bryr sig om andra. Det återspeglas också på att han ofta får med sig intressanta gäster på scen och platta. Gov’t Mules nya album visar även på ett nytt koncept. Förutom att de levererar en enastående platta, följer det med en extra cd med samma låtar igen. Dock med en stor skillnad. På denna har alla låtar gästsångare, och inte vilka som helst heller. Vad sägs om Ben Harper, Elvis Costello, DR. John, Steve Winwood, Myles Kennedy, Dave Matthews och Glenn Hughes, bara för att nämna några? 
Det intressanta med Shout! är att bandet har skrivit låtar som dels passar respektive artist som hand i handske, men som i den gästlösa versionen låter naturligt Gov’t Mule! Inledande World Boss och No Reward låter precis som vi är vana vid att höra Gov’t Mule på plattor som By A Thread, Life Before Insanity och Déjà Voodoo. Tungt, funkigt och medryckande med en fet Les Paul i första rummet. 
Whisper In Your Soul är en soft och cool låt med lesliefärgad gitarr och lite tribal-stuk på trumspelet, medan Captured glider vidare som en trevlig bluesballad med ett nästan fem minuter långt soloparti i slutet. Improvisation av den högre skolan skulle jag säga. Snyggt uppbyggt från coola långa inledande toner till ett fullskaligt crescendo på slutet. Warren är, som vi tidigare har konstaterat, en enastående bluesgitarrist med en ton och känsla som flyttar berg. 
Scared To Live är en reggae-låt, där inte helt förvånande Toots & The Maytals frontman Toots Hibberts hanterar sången på bonusplattan. How Could You Stoop So Low är en tung och funkig sak med drag av Sly And The Family Stone och där Dr John gästar på bonusversionen. Jag har dock en större förkärlek för versionen med Warrens röst och den vinner i mitt tycke. Funny Little Tragedy låter som en Elvis Costello-låt när Costello sjunger den, men blir en Gov’t Mule-låt när Warren hanterar sången, vilket känns lite spännande. En bra låt! 
When The World Gets Small gästas av Steve Winwood och det känns också ganska naturligt med den nästan jazziga känslan i låten, även här med ett långt snyggt uppbyggt soloparti. 
Om man gillar Gov’t Mules tidigare alster, undantaget den ganska usla Mighty High, så lär man inte bli besviken, tvärt om. Shout! är en suverän platta att utöka sin Gov’t Mule-samling med, eller kanske börja med, om man skulle ha missat bandet tidigare. 
En annan sak jag gillar med Shout! är den analoga mixen med trummor som låter rum och enkel uppmikning i gammal Bonham-anda. 
En varierad blandning stilar, ändå med en röd tråd och som knyts ihop på ett snyggt sätt. Ett säkert köp.
Fuzz 7/13
bronk.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner