Skandinaviens ledande gitarrportal

Från 1 till 16

Av Mattias Eklundh
Freak Guitar Camp, mitt årliga gitarrläger, är över. Ett par ruggigt inspirerade veckor med dedikerade gitarrister från när och fjärran. Jag klättrar upp på min gurustol var dag i den svenska myllan och undervisar tills jag blir blå i truten. Alla deltagare är så vetgiriga och fokuserade att det är en ren ynnest som dessutom ger stor energi. Har redan börjat skruva ihop bakgrunder och uppslag till nästa år!
En sida i nothäftet som fick några campare att kippa efter andan är månadens exempel. Det är dock inte i närheten så klurigt att spela som det ser ut i notskrift. Egentligen kan man försöka sikta på att spela ”en snabbare” för varje takt. Lurigare är det att avslappnat kunna traktera till exempel en sekvens av femton åttondelar över sexton sextondelar helt sonika i en improvisation. Man får hitta på sätt att räkna innan man kan känna det. (En femton-tuplet tänker jag fem plus fem plus fem). Icke desto mindre är det kittlande att kombinera udda haranger av toner mot jämna. 
Ibland när andan faller på kan jag försjunka i partitur med bland andra Igor Stravinskij där närmast bestialiska tonsjok kan brisera mot varandra. Frank Zappas The Black Page är också en klassiker där han lyckas pressa in idel obskyra kaskader av toner över en långsam fyra fjärdedelstakt.
Skalan som används i mitt exempel är från indiska ragan Pantuvarali.
FUZZ 7/12Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner