Skandinaviens ledande gitarrportal

5 + 5 + 5

Av Mattias Eklundh
Regnet vräker ner. Det är midsommarafton i Sverige. På sedvanligt vis spelar vädrets makter oss ett spratt. Minns en midsommar i tält för eoner av tid sedan med fyra föga charmerande grader i luften om natten. Samma temperatur infann sig på årets nyårsafton. Tom, sångare och gitarrist i bandet Evergrey, drabbades av ett raseriutbrott (eller ”förlorade herraväldet över sig själv”, som ugglan i Fablernas Värld säger om Pentti Varg när han går bärsärkargång och slår sönder ett bord). Tompa stod upp med ett vrål mitt i natten, slet sitt tält i bitar över kylan och åkte hem. Dock finner jag detta vara en del av charmen med Sverige; vi har samtliga fyra årstider varje dag och man går aldrig riktigt säker. Svensken är också ganska bra på att hantera besvikelser som hagel i matjessillen, att bli utkastad ur fotbolls-EM, med mera. (Tack Loreen för att du skapar lite balans i Svea Rike). 
Nu har det petats ihop så mycket noter denna gång så utläggningen om fäderneslandet får fortsätta i ett annat nummer. Vi skall spana in ytterligare en variant att hantera femton sextondelar. Bästa sättet att räkna innan man får ”känsla för feeling” är att börja med fem åttondelar en gång följt av dubbel så snabba fem sextondelar. Tonalt rör vi oss över modus som Rasikapriya, Auxiliary Blues, Ultralokrisk, Lydisk, Dorisk och Mixolydisk. (Se fullständiga skalor på www.freakguitar.com). 
Det är något märkligt svängigt över 15/16, i alla fall för undertecknad. Har en låt på kommande plattan Freak Guitar – The Smorgasbord kallad Mahavishnu John där det experimenteras vilt inom taktarten och det tycks finnas hur många strukturer att ösa ur som helst. 
Jag har skrivit ner ackorden i versen så det går att spela både dem och själva glissando figuren.
FUZZ 6/12Riff.pdf Riff.mp3

 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner