banner Skandinaviens ledande gitarrportal
»

Gitarrsetup och justering del 6. Strängpåsättning - stålsträngar

En bild säger mer än tusen ord. Därför skall jag fatta mig kort för att lämna plats för bilderna, som illustrerar processen mycket tydligare än mina ord.

»

Gitarrsetup och justering del 5 - Strängbyte

Hittills i setup-följetongen har det handlat mest om sånt som inte borde behöva utföras särskilt ofta. En väljusterad gitarr kan gå bra många år innan den behöver mer än eventuella säsongsmässiga småjusteringar av dragstången. När en gitarr har stabiliserat sig ska det räcka ett bra tag med att endast byta strängar regelbundet och att hålla guran någorlunda ren.

»

Gitarrsetup och justering del 4 - Intonering

Nu är det dags att ge sig på intonering av stallet. Detta är alltid sista momentet i en setup, då intoneringen påverkas av praktiskt taget alla andra justeringar.

»

Gitarrsetup och justering del 3

Stallets höjdinställning är där man justerar stränghöjden. Det går inte att säga precis hur många millimeter som är korrekt, stränghöjd är väldigt individuellt. 

»

Gitarrsetup och justering del 2

I del 1 rengjorde vi gitarren, kollade att alla skruvar sitter tajt, justerade stämskruvarna och kollade banden. Nu är det dags att sätta på nya strängar, kolla övre sadeln, och justera halsens relief med dragstången.

»

Gitarrsetup och justering del 1

Gitarrsetup är inte ”rocket science” men man kan lätt irra bort sig om man försöker justera saker och ting i fel ordning. När man ska göra en grundjustering på en gitarr kan det vara klokt att börja med att sätta på nya strängar. All justering mår bra av att göras med nya strängar, som avslöjar mångt och mycket, genom att de alltid skorrar mest och låter renast när de är precis nya. Exempelvis intonering är bortkastad på gamla döda strängar.
 
ANNONSER
banner banner banner
banner banner banner
Missa inte nyhets- brevet eller fuzz.se i de sociala medierna!
Fuzz på InstagramFuzz på Facebook


SÖK ARTIKEL / ARTIST / PRODUKT
Sök
banner