Skandinaviens ledande gitarrportal

Framus Television - tysk säregen vintage

Av Fredrik Karlsson
 
Framus Television, är en udda elgitarr med drag av både surf samt tyskt instrumentbygge från 50- och 60-talet.
 
Efter att ha botaniserat bland konstiga, udda och bortglömda gitarrer ett tag blev det uppenbart att japanerna stod för en stor del av alla dessa fantastiska skapelser. Men, hemma i Europa fanns det också en hel del snillrika gitarrbyggen som är väl värda uppmärksamhet. En intressant notis i ämnet ”annorlunda” gitarrer är att Sveriges elgitarr Hagström anses ligga utanför normerna av klassiska elgitarrer i både USA och Japan. Söker man på japanska gitarrsidor och använder sökordet ”bizarr” brukar det dyka upp en och annan gammal Hagström. Hemma i Sverige är det antagligen få gitarrister som skulle kalla dem för bisarra.      Däremot har tyska Framus tillverkat en och en annan elplanka som nog få svenska gitarrentusiaster skulle kalla något annat än bisarra. 
 
Säregna drag
Först ut av de bortglömda modellerna från Europa blir Framus Television. En gitarr som har säregna drag men även lånat idéer från amerikanska Fender. Frågan är om tyskarna tycker att Framus Television är en bisarr gitarr?
Framus började tillverka instrument efter andra världskriget och blev snabbt populära i sitt närområde. De förhållandevis låga priserna gjorde att Framus även kunde konkurrera och sälja på den Nordamerikanska marknaden vilket ledde till att USA blev företagets viktigaste marknad från och med 50-talet. Gissningsvis fick Framus draghjälp av The Beatles under 60-talet då både Lennon och Harrison tidvis spelade på en Framus. Företaget tappade dock konkurrenskraft när de europeiska lönerna steg vilket ultimat ledde till att Framus gick i konkurs 1975. Dock överlevde namnet och sedan 1995 tillverkas Framus återigen men under Warwicks ledning. 
 
Framus Television
Framus Television är en småtokig gitarr som har drag av både amerikansk surf och tyskt instrumentbyggande. Television kan närmast liknas vid en Gibson 330 i Jazzmasterkostym eller en Fender Jazzmaster i jazzburkutförande. Det vill säga, kroppen är ihålig och saknar stock precis som till exempel en Gibson 330. Här kan man notera att medan Gibson var lite snåla och tillverkade många av sina jazzgitarrer av plywood valde Framus att tillverka Television med granlock. Tråkigt nog fick Television hals av plywood. Det intressanta är att man till detta valde att ha dyra och allmänt exklusiva material som ebenholtsgreppbräda och MOP-inlägg (Mother of pearl – pärlemor) . 
Television kom i både två- och tremikat utförande. Utöver detta fanns de tremikade både med tiltade och rakställda mikar. Den gemensamma nämnaren för de alla är att samtliga var utrustade med en mängd rattar och switchar.
Elektroniken i Television kan få vilken gitarrmekaniker som helst att sätta sig i ett hörn och gråta. Det är alltså ordentligt många lödningar och sladdar under locket. Först och främst har respektive mik en on/off-switch, vilket vi känner igen från bland andra Fender Jaguar. Utöver detta har den en mastervolym samt tre tonkontroller vilka i sin tur har separata on/off-switchar för att man ska kunna förbikoppla hals- och stallmik. Den ratt som är närmast stallet är ett slags manuell tremolo. Dessvärre saknas den lilla kroken på gitarren i bild men det ska alltså sitta en liten krok i den översta ratten som man manövrerar med lillfingret. Effekten av den manuella tremolon påminner om en gammal hammondorgel, varpå det på tyska kallas ”orgeltone”. I övrigt är det rejäla single coil-mikar på de här gitarrerna. Spolarnas lindning är 2-3 gånger större än på en Fender single coil och de mäter väl över 10k-ohm.
Framus Television är en fräck gitarr som idag är ganska sällsynt och de flesta som kommer ut till försäljning saknar det manuella tremolot och/eller är omkopplade efter ett mer konventionellt kopplingsschema. Kanske har det blivit så genom åren för att förbättra spelbarheten eller för att alla dessa funktioner helt enkelt är onödiga men jag suktar fortfarande efter att någon gång få dra i den lilla tremolokroken med mitt lillfinger.
 
 
 

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner