Skandinaviens ledande gitarrportal

Vintage - Bjärton

Av Mikael Jansson

 

Bjärton hör tillsammans med Hagström och Levin de stora svenska gitarrbyggarna. Även om fabriken i skånska Bjärnum var mest känd för sina akustiska gitarrer så producerades där en del elgitarrer runt 1960. Bland annat denna planka, som återfinns i Bjärtons katalog från 1959. Bjärton startades 1946 av möbelsnickarna Sigvard Nilsson och Göte Karlsson – den senare också basist – och man byggde från början enbart kontrabasar. Men redan 1953 byggde Bjärton sin första akustiska gitarr och under 50-talet fasades kontrabasproduktionen så sakta ut. Den sista modellen var Swingmaster, en kontrabas i mörk sunburst med vita kantlister och cutaway, som byggdes åt Ray Brown. Bjärtonveteranen Olle Tornerefelt tror att man byggde högst 25 sådana basar. Under sent 50-tal kom Bjärton till samma slutsats som Hagström och Levin; här ska byggas elgitarrer, det är framtiden.

Bjärton producerade två halvakustiska modeller i en design som förefaller vara inspirerad av tyska gitarrer, P-46 och 1260. Båda hade Hagströms mikchassi som fanns på Hagströms egna ”pärlemorgitarrer”. P-46 har författaren sett både med Bigsby- och med Hagströms Tremar-svaj, 1260 dock bara med Tremar – den såldes för övrigt även i en helt akustisk version (se även Fuzz nr 3/1999). P-46 ser man inte särskilt ofta, modell 1260 i dess olika varianter dyker dock upp regelbundet. En modell snarlik 1260 fast i mahogny levererades även till Hagström i Norge där den såldes under namnet Hagström (så skedde även i Danmark). Intressant nog har den svensksålda varianten namnet Bjärton men med Hagström-mikar medan den norska heter Hagström och har tyska Ideal-mikar…

En verklig raritet är dock Bjärtons planka, som i katalogen från 1959 bara går under namnet ”Bjärton elgitarr” och som då kostade 550 kronor ny, inklusive etui.

- Ja, den gjorde vi inte många av. Jag vet inte exakt, men det var då inte över 50, säger Olle Tornerefelt som började som lärling på Bjärton redan 1947 och var chef för företaget under 1980-talet.

Plankans kropp är av lönn och halsen av mahogny, med greppbräde av ebenholts. De två mikarna är av märket Ideal. Gitarren har två ton- och volymkontroller plus ett mikväljarvred av ”chickenhead”-typ. Stränghållaren känns igen från tyska gitarrer från samma tid, så den importerades sannolikt.

Bjärton släppte dock elgitarrbyggandet i början av 1960-talet eftersom Hagström redan dominerade.

Under 60-, 70- och 80-talen byggde Bjärton huvudsakligen akustiska gitarrer, dels under eget namn, dels som underleverantörer åt Hagström (alla svensksålda eller exporterade akustiska Hagströmgitarrer kommer från Bjärnum, de som byggdes i Norgefabriken mellan 1946 och 1961 såldes bara där). En del nylonsträngade Bjärtongitarrer levererades i början av 1960-talet också via Hagström till Fender, som sålde dem under namnet Fender Tarrega. Bjärton samarbetade även med finländska Landola och med Lugnås i Västergötland.

Dessutom byggde Bjärton de allra första kropparna till Hagströms Viking-modell 1965, minns Olle Tornerefelt. De skickades sedan till Älvdalen där man monterade halsar och elektronik och lackade dem. Senare konstruerade Hagström en sargpress och tog hem hela tillverkningen till huvudfabriken. Bjärton producerade också den första serien av Hagströms Jimmy-gitarrer, designade av James D´Aquisto. Den legendariske gitarrbyggaren tillbringade en tid i Bjärnum 1969, där det gjordes tio prototyper. På en del monterades Gibson-mikrofoner som D´Aquisto hade haft med sig i bagaget. Bjärton byggde den första Jimmy-seriens kroppar, 480 stycken, men hopsättningen skedde i Älvdalen. Modellen fanns med både traditionella f-hål och med ovalt hål.

- Det var en väldigt duktig gitarrbyggare, men han var litet speciell, minns Olle Tornerefelt. Helt plötsligt fick han hemlängtan, och då var det bara att kvickt som sjutton skjutsa honom till flyget!

Bjärton köptes 1980 av italienska GEM och fabriken slog igen 1990. Därmed gick ett stycke svensk musikhistoria i graven. Akustiska gitarrer av märket Bjärton säljs fortfarande, men de tillverkas i Tjeckien och har inget med ”gamla” Bjärton att göra.

Mer om Bjärton kan läsas på www.bjarton.com

FUZZ 3/08




 

Bjarton_elplanka.jpg

 

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner