Skandinaviens ledande gitarrportal

Vintage - Snacka slang med guran

Av Mikael Jansson

 

Den gitarrist som har en slang i mungipan har antingen vaknat på akuten eller använder en talkbox.

Detta är en av de märkligaste gitarreffekter som konstruerats, denna talkbox - eller som den också kallas voicebag, talkbag och så vidare - kanske man kan kalla den ”snackpåse” på svenska, eller ”pratslang”?  Denna effekt grasserade som mest under 1970-1980-talet, inte minst tack vare Peter Frampton och Joe Walsh som stod där och mimade fraseringar i slangen till sina gitarrtoner.
Den som är gammal nog minns säkert klassiska radiohits som Walk This Way med Aerosmith, She’s A Woman med Jeff Beck, Living On A Prayer med Bon Jovi, Show Me The Way med Peter Frampton, Hair Of The Dog med Nazareth, Tell Me Something Good med Chaka Khan & Rufus, och naturligtvis Rocky Mountain Way med Joe Walsh som 1971 startade det hela.

Vad är då en talkbox? Jo, den tar emot utsignalen från gitarrförstärkaren och matar in den i en kompressionsdriver avsedd för PA-horn. I stället för horn sitter på denna driver en plastslang som gitarristen stoppar i munnen och sedan kan gitarristen mima med munnen och på så sätt ge tonerna en röstlik frasering, instrumentet ”talar”. Musikern i fråga måste naturligtvis ha en sångmik framför munnen och ett PA, annars hörs det inte mycket…

En talkbox är alltså inte som en vocoder, som elektroniskt förvränger rösten – minns (och kanske med en rysning) Believe med Cher eller Fly On The Wings Of Love med de danska bröderna Olsen…

Ljudeffekt i tecknad film

En föregångare till talkboxen var Sonovox, en 1940-talskonstruktion som bestod av två små högtalare som hölls mot halsen och där man då kunde ”konstra till” rösten – litet grann som en omvänd version av de handikapphjälpmedel som kan ge människor med strupskador en konstgjord röst. Men Sonovox användes mest för effekter i tecknade filmer som Dumbo.

De första som använde talkboxar var faktiskt amerikanska steelgitarrister. Western swingveteranen Alvino Ray hade något liknande redan på 1940-talet, och pedal steelgitarristerna Bill West och Pete Drake, båda studiomusiker i Nashville, gjorde bruk av talkboxar på 1960-talet; båda gjorde dessutom album som hette något med ”talking guitar” i titeln. Vem som kom på den ursprungliga idén är oklart, men Alvino Ray var experimentlysten när det gällde elektrisk gitarrförstärkning, så det är inte otänkbart att han hade ett finger med i spelet – eller rättare sagt i munhålan. Bill West sålde för övrigt sin talkbox 1971 till Joe Walsh, som genast använde den på ovan nämnda Rocky Mountain Way. PA-teknikern Bob Heil började därefter producera talkboxar och gav bort en i julklapp till Peter Frampton – resten är historia. Frampton är kanske den gitarrist som är mest förknippad med talkbox i och med livealbumet Comes Alive.

Tillverkas fortfarande

Det går fortfarande att hitta nytillverkade talkboxar på marknaden. Heils box tillverkas numera av Jim Dunlop eftersom Bob Heil valde att koncentrera sig på sina stora konsert-PA-system. Den kom redan i början av 1970-talet och är så att säga originalet bland de moderna talkboxarna. Danelectro Free Speech dök upp år 2002 och har finessen att ha en minimik i slangen som sänder den förvrängda signalen åter till gitarrförstärkaren, så att det inte behövs någon separat sångmik. Rocktron Banshee kom 1997 och har en inbyggd femwattsförstärkare, så att man kan koppla gitarren rätt in i pedalen.

Wild Media Systems gör en talkbox kallad Super Talker. Peter Frampton själv, som har blivit nästan synonym med talkbox, säljer en egen pratslang under varumärket Framptone.

En svensk kultprodukt i sammanhanget är Halkans talkbox från 1980-talet, gjord i ett fåtal exemplar med pedalboxen i trä och såld av Janne ”Halkan” Hallquisth.

På 1970-talet kom naturligtvis också Electro-Harmonix med en talkbox kallad Golden Throat, men den får man i dag leta efter på loppisar. En ännu tidigare variant var The Bag från förstärkarfirman Kustom (mest känd för sina madrasserade kabinett). Där låg drivern i en glatt psykedeliskt mönstrad skinnpåse som man skulle hänga over axeln. Ur denna skinnpåse kom slangen, och det måste ha sett ut som ett mellanting mellan säckpipa och en bärbar vattenpipa!FUZZ 2/08


 

Talk_box.jpg

 

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner