banner Skandinaviens ledande gitarrportal

Ulf Wakenius – Jazz Guitar Vagabond

Av Peter Almqvist

 
Göteborgska världsgitarristen Ulf Wakenius är aktuell med ett nytt album på tyska ACT Records. Titeln är Vagabond.
– Ja det är ett passande namn för det är precis så mitt liv ser ut just nu. Jag tillbringar mer tid på flygplatser världen runt än jag vistas i mitt hem i Göteborg. På nya plattan finns sound och intryck från mina resor världen över, säger Ulf Wakenius till FUZZ. 
I     slutet av nittiotalet fick Ulf Wakenius det prestigefyllda uppdraget att ta över gitarrstolen i pianisten Oscar Petersons kvartett. Ulfs föregångare var legendariska gitarrister som Joe Pass, Barney Kessel och Herb Ellis. Med andra ord ett riktigt tungt och presigefyllt uppdrag, ungefär som att en svensk rockgitarrist skulle få jobb med Rolling Stones eller Metallica. Från sommaren 1997 fram till Oscar Petersons död i december 2007 spelade sig Ulf runt jordklotet ett otal gånger. Jobbet med Oscar Peterson har gett honom ett aktat namn i jazzkretsar och han turnérar numera närmast oavbrutet med sina olika projekt över hela världen. 
Han har fram till nu gett ut två soloplattor på tyska ACT  Records och dessutom en dubbel-cd med material från sin tidigare karriär. Nu är det dags för tredje soloalbumet som fått namnet Vagabond. Huvudmusikanter här är Lars Danielsson på kontrabas, cello samt dragspelaren Vincent Periani. Dessutom gästar sångerskan Youn Sun Nah, gitarristen Nguyen Le, slagverkaren Michael Dahlvid samt Uffes son, Eric Wakenius, på akustisk gitarr.
– Lasse Danielsson har medverkat på ett flertal av mina plattor, en fantastisk musikant som passar perfekt i min musikaliska värld, säger Ulf. Vincent Periani är en fransk-italiensk dragspelare med ett mycket personligt sound, rör sig obehindrat mellan en mängd stilar. Nguyen Le är en fransk gitarrist med rötterna i Vietnam, också recording artist på ACT. Sedan är jag väldigt stolt över att ha med min son Eric på akustisk gitarr.
– Sångerskan Youn Sun Nah jobbar jag mycket med på duo så hon var ett självklart val. Hon har en fantastisk röst och utstrålning, och måste upplevas live. Vi turnerar mycket på duo och har fått ett stort break i framförallt Frankrike där Youn tillbringar ungefär hälften av året, annars bor hon i Seul. Vi träffades för tre år sedan och det klickade direkt. Turnerandet i Frankrike är väldigt speciellt, jag upplever att fransmännen har en enorm respekt för jazzen och man satsar hårt med massor av festivaler och riktigt bra spelställen. Youns senaste soloplatta Same Girl, som jag medverkar på, har sålt över femtiotusen exemplar i Frankrike, en häpnadsväckande siffra med dagens mått mätt.
Du spelar mycket akustisk gitarr med Youn?
– Det har jag egentligen alltid gjort genom åren, men det hände något när jag fick Guitar Peoples Prize för några år sedan. Mauro Scocco var den andra pristagaren och arrangören hade skojat till det lite genom att ge Mauro en Django-gitarr och mig en traditionell singersongwritergitarr. Ingen blev dock gladare än jag, för den gitarren har faktiskt hjälpt till att skapa mig en ny karriär. Det är en stålsträngad gitarr byggd av David Sundberg, en drömgitarr och det enda jag saknat är cutaway så därför har jag beställt en ny av honom. Faktum är att jag beställt ytterligare en eftersom min son genast la beslag på den med cutaway!
Vad kan du säga om musiken på plattan?
– Den består av ett antal originalkompositioner, men också musik av Keith Jarrett, Sting, Lars Danielsson och Lyle Mays. Jag gör även en duett på akustisk gitarr tillsammans med Eric (Wakenius), vi lirar Attila Zollers The Birds and the Bees. Plattan har fått ett kontemporärt sound och jag kan helt klart säga att jag tycker det är min bästa hittills, men det säger man väl alltid! Vincent Periani tillför en skön kosmopolitisk vibb. 
– På min egen Song for Japan har jag preparerat min stålsträngade gitarr för att få ett shamisenliknande sound. (Traditionellt japanskt tresträngat instrument med ett banjoliknande sound, förf anm). Youn Sun Nah och Nguyen Le gästar på Stings/Police gamla hit Message In a Bottle som jag tror kan bli en hit igen! Vincent Periani hade med sig en fantastisk komposition av Pat Methenys pianist Lyle Mays. Låten heter Chorinho, en brasiliansk choro som passar gitarr och dragspel. På Vagabond får vi hjälp av Michael Dahlvid på darbuka, han jobbar i Nelento Studio och visade sig vara hur bra som helst på slagverk.
Skivan är följaktligen inspelad i Nilento Studio?
– Ja, med Lars Nilsson som tekniker, en svårslagen kombination. Jag har spelat in alla mina plattor på ACT hos honom och kan inte tänka mig ett bättre gitarrsound.
Så här berättar Lars Nilsson om inspelningen av Vagabond:
– Jag använder en blandning av mikrofoner. Ibland bandmikar, ibland Neumann, ibland Schoeps. Allt beror på vilket sound vi skall åt. Eftersom Ulf har förberett sig noga har jag hellre för mycket mikar än för lite. Ibland står det en liten samling framför guran så kan man välja efteråt. Men jag har alltid två av samma sort så jag kan spela in i stereo. Mono på gitarr funkar inte tycker jag.
Reverben varierar, Lexicon Nuverb, PCM, Altiverb. Delayer från TC, Moogerfooger…
– Kompressionen sitter i Ulfs händer, jag har inte mycket av det. Inspelningen gör jag på Neve-steg med väldigt bra AD-omvandlare. ProTools med 88,2 kHz, 24 bitar är ett måste för att klara av alla färger som Ulf har i sitt spel.
Hur ser din musikaliska vardag ut nuförtiden, Ulf?
– Under de senaste åren har jag satsat på ett par olika projekt. Samarbetet med Youn är det som tar mest tid. Vi har ett späckat turnéschema under 2012. Jag kommer så klart också att turnéra med musikerna från mitt nya album, det ser jag verkligen fram emot. Har också lokala kompmusiker som jag jobbar med runt om i Europa.
Tillsammans med gitarristen Martin Taylor har Ulf också blåst liv i en gammal jazzgitarrinstitution, Great Guitars. Det här var något som gitarristerna Barney Kessel, Herb Ellis och Charlie Byrd drog igång på sjuttiotalet. 
– Martin och jag kommer att bjuda in gitarrister i de länder vi gästar, i Australien kan det vara Tommy Emmanuel, Frankrike Birelli Lagrene och så vidare. Tommy Emmanuel kommer jag förresten också att samarbeta med, vi har träffats ett antal gånger på flygplatser runt om i världen och bestämt att vi ska göra något på duo längre fram. 
– Min första gitarrkärlek var klassisk jazzgitarr så jag håller också liv i den ådran, bland annat med amerikanska pianisten Benny Green då vi gör ett hyllningsprogram till Oscar Peterson. 
Förutom Sundbergitarrer, vad använder du i övrigt nuförtiden?
– På NAMM Show 2010 hamnade jag i Bob Benedettos bås där deras VD Howard Paul stack till mig en ny gitarr med orden ”check this out!” Det var en modell som heter Bambino som jag numera spelar en hel del på, förutom min gamla Aria Pro II som har hängt med sedan mitten av sjuttiotalet. Sedan har jag en gammal Gibson L-5 som stått och dammat ett bra tag men nu har jag låtit Jerzy på Gitarrdjungeln renovera den och den har blivit en riktig pärla. För nylonsträngat kör jag på Yamaha NTX1200. 
Förstärkare?
– Jag spelar så gott som uteslutande på danska Lundgaard Amps. Det är en liten comboförstärkare, handbyggd av jazzbasisten Jesper Lundgaard i Köpenhamn. Han är dessutom jazzgitarrist och vet precis hur det ska låta om en jazzgitarrförstärkare. Jag har testat det mesta men den här är kanon, gillar också Polytone men de hänger inte med riktigt när jag spelar starkt. Den här stärkaren är på 500 W så det finns resuser, dessutom väger den inte mer än sju kilo. Till de akustiska gitarrerna kör jag på AER Compact 60. Jag strängar fortfarande elgitarrerna med D´Addario Chromes .012. Mina plektrum är Gibson Heavy, droppformat. Tyvärr tillverkar inte Gibson den här plektrummodellen längre så jag brukar dammsuga de lokala musikaffärerna runt om i världen efter dessa.
 
FUZZ 1/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner banner