Skandinaviens ledande gitarrportal

TOMAS JANZON - Coast to Coast to Coast

En schysst gitarrjazzplatta! Det här är den svenske jazzgitarristen Tomas Janzons andra platta efter debuten, X-Changes. Efter musikstudier i Sverige flyttade Tomas till Los Angeles 1991 för att plugga på GIT (idag Musician´s Institute) för bland andra bebopgitarrlegenden Joe Diorio. Tomas blev kvar i LA och har sedan dess utbildat sig i klassiskt gitarrspel och idag är han verksam som live/studiomusiker, lärare och ibland skribent.

Plattans titel syftar på att de tio låtarna (alla av Tomas) spelats in med musiker från tre olika kuststäder; New York, Los Angeles och Stockholm. Antingen som kvartett (gitarr, bas, trummor plus piano eller marimba) eller i trioformatet.

Han är ofta är på resande fot och under våren besöker Tomas både Sverige och en månad senare Sydamerika för spelningar.

Tomas gitarr tar naturligtvis en stor del av albumets fokus men även de andra musikerna får utrymme som solister. Gitarrspelet, samspelet och låtarna är förankrade i straightaheadjazzen men med blickar både framåt och bakåt. Tomas stil och frasering har dock mer spets och attack än den äldre generationens jazzgitarrister, även om hans frasering kommer ur den bebop- och swingbaserade traditionen.

Av plattans tio låtar utkristalliserades, Wescology och The Croak som favoriter. Den förstnämnda är en uptempolåt med ett snyggt avigt bluestema och korta effektiva soloinpass från Tomas gitarr och Birger Thorellis marimba.

Coast to Coast to Coast är ganska kort (omkring 40 minuter) men det är smart drag att skilja på inspelad musik och liveframträdande. En schysst gitarrjazzplatta!

Michael Linderoth







TomasJanzon.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER