Skandinaviens ledande gitarrportal

The Holy Grail Guitar Show - Av gitarrbyggare för gitarrbyggare

Av Ulf Zackrisson
 
Är man det minsta intresserad av vad som sker på den internationella boutiquegitarrmarknaden bör man bege sig till Berlin den 15-16 november. Gitarrmässan kallas inte för inte the Holy Grail Guitar Show. Där kommer nämligen 115 av världens främsta gitarrbyggare från när och fjärran att finnas på plats för att visa upp sina handbyggda instrument.
Bakom denna nytillkomna gitarrmässa står den ideella organisationen The European Guitar Builders (EGB). En av dess medlemmar tillika en av initiativtagarna till mässan är den finske mästerbyggaren Juha Ruokangas som fuzz.se intervjuat inför premiären i Berlin i november.
 
Vad är The Holy Grail Guitar Show?

– Det är en internationell gitarrshow tillägnad den handbyggda gitarren i alla dess former. Vi välkomnar alla gitarrälskare att uppleva vad de finaste gitarrbyggarna i världen har att erbjuda. Den första upplagan av showen kommer att hållas i Berlin den 15-16 november 2014. Det är ett offentligt event dit gitarrister, samlare och entusiaster är välkomna! 

Vad är syftet?
– Parallellt med utvecklingen av Internet och globaliseringen har boutiquegitarrscenen fått ett uppsving i många avseenden. Traditionellt har dock luthiers som velat visa upp sina instrument för branschen och allmänheten varit hänvisad till stora mässor såsom Musikmesse eller NAMM, eller mer lokala gitarrmässor som oftast visar upp ett brett utbud av gitarrer; nytillverkat, vintage och secondhandgitarrer, och kanske några luthiers här och där. Det har tidigare inte funnits några riktiga internationella boutiquegitarrmässor någonsin i Europa. The Holy Grail Guitar Show fyller detta tomrum! 

Hur skiljer sig Holy Grail från andra gitarrshower?
– På denna gitarrmässa riktas rampljuset till 100 % på handgjorda gitarrer och dess tillverkare. Vi har dessutom skapat den perfekta miljön för gitarrister, samlare och alla andra gitarrentusiaster att både komma och kolla och spela på dessa gitarrer. Ljudvolymen utställningshallarna kommer att vara låg eftersom det inte förekommer förstärkare alls. Provandet sker i separata ljudisolerade hytter med ett urval av förstärkare. Vi har vad vi kallar "runner boys", som kommer att hjälpa besökaren till ljudbåsen med gitarr, och eskortera honom/henne tillbaka till utställaren efter att ha testat gitarren. Vi har också toppmoderna hörlursstationer där man koppla in gitarrerna. 
– Mässan går ut på att man som besökare skall kunna kommunicera direkt med gitarrbyggaren, kunna jämföra och provspela olika handgjorda instrument och även att köpa sin drömgitarr!
– Denna mässa skiljer sig även mot andra på ett annat mycket speciellt sätt. Den arrangeras nämligen av en ideell förening som heter The European Guitar Builders (EGB), så det är faktiskt den första highend-mässan som arrangeras av gitarrbyggare för gitarrbyggare. Föreningen grundades av en liten grupp luthiers för några år sedan, och nu har den redan vuxit till att ha över 70 medlemmar och nya registrerar sig varje vecka!
Vilka kommer att ställa ut?
– 115 gitarrbyggare från över tjugo länder från alla hörn av planeten jorden kommer att finnas på plats. Och när jag tittar på några av de mest extrema gitarrer som görs, är min gissning att kanske några av dem till och med är från yttre rymden, haha!. Varje luthier är personligen närvarande vid utställningen. Bland dessa finns massor av legendariska byggare, och även en del som aldrig har visat sina instrument i Europa innan. Det är verkligen en unik kavalkad av luthiers och deras gitarrer. För att bara nämna några namn: Linda Manzer (Kanada), Ken Parker (USA), Jersey Girl Guitars (Japan), Nik Huber Guitars (Tyskland), Pagelli Guitars (Schweiz), Ribbecke Guitars (USA), Sanden Guitars (Sverige) , Teuffel (Tyskland), William "Grit" Laskin (Kanada)… Sett ur skandinavisk synvinkel kommer det att finnas fyra luthiers från Sverige, sju från Finland och en från Norge. 

Vad kan besökarna förvänta sig?
– Besökarna kan förvänta sig en verklig unik upplevelse. Aldrig tidigare i Europa har det varit möjligt att se och prova fina gitarrer från så många toppbyggare på en enda gitarrmässa. Som en jämförelse, fanns det 2014 cirka trettio luthiers som ställde ut sina gitarrer på Musikmesse i Frankfurt... och med den höga ljudnivå som brukar förekomma där är det ju dessutom omöjligt att prova en gitarr på ett meningsfullt sätt. Som komplement har vi även ett komplett program med demokonserter med fantastiska artister och en serie föreläsningar i olika ämnen relaterade till handgjorda gitarrer. 

Kommer mässan att bli årligen återkommande?
– Ja! Utställningsborden till första gitarrshowen sålde slut snabbt, och vi har massor av intressanta byggare på väntelistan. Så det ser ut som om mässan även kommer att bli större till nästa år. 

Något annat du vill informera om avslutningsvis?
– Jag känner att denna utveckling väl speglar den tid vi lever i. Världen förändras, där tidigare väl etablerade strukturer faller samman. Även den stora musikindustrin lider av effekterna av globaliseringen där gränsöverskridande online-verksamhet såsom till exempel Thomann genom att dumpa priser konkurrerar ut lokala musikhandlare. Och som alltid i den här världen – när vissa strukturer faller, reser sig nya ur askan. Boutiquegitarrscenen upplever en ny vår i många avseenden. Det finns tusentals byggare runt om i världen, och även om var och en av dem spelar en mycket liten (om någon) roll i den globala gitarrverksamheten, spelar dessa byggare tillsammans en betydande roll i den övre priskategorin av exklusiva gitarrer som tillverkas varje år. 
– Grundandet av EGB, och tillblivelsen av ett event som The Holy Grail Guitar Show är för mig en manifestation av denna förändring. Vi instrumentbyggare, hävdar vår plats i denna föränderliga värld. Det är inte idealiskt för oss (eller våra kunder!) att ställa ut vårt arbete på mässor som är avsedda för andra ändamål. Vi har gjort det i decennier (jag har ställt ut på Musikmesse i 14 år, till exempel!) Helt enkelt eftersom det inte funnits ett alternativ. Nu när det finns, tror jag att denna utveckling kommer att fortsätta och till och med påskyndas. Jag är verkligen stolt över att befunnit mig i själva centrumet när allt detta fantastiska har börjat hända.
 
Mer info:
The Holy Grail Guitar Show website: http://holygrailguitarshow.com
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner