Skandinaviens ledande gitarrportal

The Holy Grail Guitar Show 2015

Av Ulf Zackrisson
 
Låttiteln från Hendrixklassikern Bold As Love, fick tjäna som underrubrik när andra upplagan av The Holy Grail Guitar Show avhandlades på Estrel Hotel & Convention Center i Berlin den 31 oktober – 1 november. FUZZ var självklart på plats för att kolla in när cirka 120 välrenommerade gitarrbyggare från hela världen visade upp sina instrument. Allt som visas på mässan är tillverkat för hand med en genomgående väldigt hög kvalitetsnivå och så långt bort från massproducerad mainstream man kan tänka sig. Även detta andra år bjöds följaktligen på en gitarrupplevelse utöver det vanliga.
Bold As Love – så sant som det är sagt!
 
Di Donato Guitars
 
 
Italienaren Enrico Donatos gitarrer är samtliga one-of-a-kind. Där alla gitarrdelar är anpassade och designade att passa ihop. Från mikrofoner till kontroller.
 
 
TLL Guitars
 
 
Sverige representerades av fyra gitarrbyggare. En av dessa var stockholmaren Tobias Lund Lindberg från TLL Guitars och som kan sägas gjorde sin debut i stora sammanhang. Han har specialiserat sig på archtops och elektriska gitarrer, där det estetiska och ljudmässiga går hand i hand.
 
 
Galasso Guitars
 
 
 
Från Buenos Aires i Argentina kommer Ezequiel Galasso som bland annat bygger gitarrer från återanvända skateboards!
 
 
Jens Ritter Instruments
 
 
Tysken Jens Ritters gitarrer är lika mycket konsthantverk som instrument. Hans bord på mässan hade definitivt lite av konstinstallation över sig.
 
 
Johan Gustavsson Guitars
 
 
Den svenske mästerbyggaren Johan Gustavsson är en sällsynt gäst på gitarrmässor, men är självklart given när världens främsta gitarrbyggare samlas. 
 
 
03 Guitar & Bass
 
 
Spanjoren Alejandro Ramirez Antolin är luthiern bakom 03 Guitar & Bass. Han bygger ergonomiska instrument med en modernistisk touch och med smakfulla val av tonträ.
 
 
Pagelli Gitarrenbau
 
 
Världsberömda paret Claudia och Claudio Pagelli är veteraner inom gitarrbyggeri med drygt 35 år i branschen. Instrumenten, alltifrån akustiska gitarrer och archtops till solida elgitarrer och basar, betecknas av en gränslös kreativitet där varje instrument har en unik design. 
 
 
Preuss Guitars
 
 
Thorsten Preuss har ett förflutet som musiker och premierar framförallt ljud och hög spelbarhet i sina instrument. Han bygger gitarrer i nära samråd med sina kunder där varje instrument får sin personliga touch.
 
 
Thierry André Instruments
 
 
Thierry André kommer från Montreal i Kanada och kombinerar tradition med modernt designspråk. Lägg till exempel märke till kontrollpanelen som sitter på stränghållaren!
 
 
Bacce Custom Guitars & Basses
 
 
Bacces filosofi är att bygga exceptionella musikinstrument,
baserad på en till hundra procent produktion för hand. Bacce erbjuder också möjligheten för kunden att designa sitt eget instrument.

 
 
Devil´s Choice
 
 
Devil´s Choice är baserade i Düsseldorf och kombinerar djärv design med naturliga uttryck. I bild ses två instrument bägge utrustade med fanfretgreppbrädor.
 
 
Rasmussen Guitars
 
 
Lars Rasmussen har etablerat sig i det svenska toppskiktet av akustiska byggare. I bild hans senaste alster, båda med så kallad florentinsk cutaway.
 
 
Negrini Guitars
 
 
Italienaren Giulio Negrini är gitarrist och gitarrbyggare med fokus på metal. Tillverkar både 6- och 7-strängat, gärna med annorlunda bandsystem såsom fanfret och True Temperament. Han lindar också egna mikrofoner speciellt framtagna för varje separat modell.
 
 
Orn Guitars
 
 
Island representerades av landets enda gitarrbyggare, Gunnar Orn Sigurdsson. Han har sin verkstad i Reykjavik och samarbetar gärna med lokala konstnärer och hantverkare för att skapa ett eget designspråk.
 
 
Husemoen Guitars
 
 
Øystein Husemoen, som presenterade sin Norwegian Wood Series för förstagången på FUZZ Guitar Show 2010, blir alltmer omtalad och respekterad internationellt, inte minst för sin ekologiska approach och bruket av lokala tonträ i sina gitarrer. En av hans senaste byggen (i bild) är en 335-aktig modell byggd i flammig björk. Trä som han kommit över från en norsk skidfabrik som ratar allt flammigt!
 
 
Rozawood
 
 
Bekanta från FUZZ Guitar Show är kanske även det tjeckiska akustiska toppmärket Rozawood och mästerbyggaren Roman Zajicek, vars gitarrer förgyllde Berlin-mässan med sina otroligt vackra inlägg och ornament. 
 
 
Wahlbrink Custom Basses & Guitars
 
 
Kai Wahlbrink erbjuder två kategorier av instrument; en mer konstinfluerad men alltid med betoning på spelbarhet och ergonomi, samt en klassisk linje baserad på traditionellt gitarrbyggeri.
 
 
JHG Guitars
 
 
Mannen bakom JHG Guitars är holländaren Hans Geerdink och vars designspråk är relativt traditionellt, även om man sällan eller aldrig skådat toppar av ebenholts som finns på gitarrerna två och fyra (räknat från vänster i bild).
 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner