Skandinaviens ledande gitarrportal

The Holy Grail Guitar Show 2014 - del 2

Av Ulf Zackrisson
 
Här är del 2 i FUZZ rapportering från gitarrmässan The Holy Grail Guitar Show 2014.
 
 
Larsen Guitar.
Chris Larsen håller till i Tucson, Arizona där han bygger sina excentriska gitarrer. Vad sägs till exempel om en elgitarr för stridsbruk, att kunna lira med under fältmässiga förhållanden? 
 
Model 9 som har sitt ursprung i att en amerikansk officer kontaktade Chris Larsen för en donation till de stridande trupperna i Irak. Chris insåg att hans vanliga gitarrer knappast skulle passa in och började då fundera på hur en sådan gitarr skulle se ut, fungera och vilka egenskaper den skulle ha? Stryktålighet och mångsidighet var två viktiga aspekter. Model 9 har en ram av aluminium, hollow body täckt med aluminiumplåt från en nedsmält flygplanskropp. Mikarna är lågimpedans singlecoils som matas av en transformator. Inläggen på översidan av halsen är gjorda av ett självlysande acrylmaterial.
Ute i fält utan ström – hur få ljud i stridsguran? Det löste Chris med ny teknolgi, genom att använda iPhone (se den infällda fickan för en iPhone bakom stallet) och ampmodeling, samt förstärkning via små aktiva inbyggda högtalare (vid övre hornet på gitarren 
 
Mekaniken på Model 9 är en Sperzel låsbar som sitter infälld i huvudet. 
 
Likaså stämskruvarna är arrangerade så att de inte sticker utanför ytan på huvudet. 
 
Model 9 har fyra olika modes: 1. direkt inkopplad till en extern förstärkare. 2. Gitarren genom en iPhone, ut till en extern förstärkare. 3. Gitarren genom iPhone ut i ett hörlursuttag. 4. iPhone ut i den inbyggda högtalaren.
 
Aliquier Guitars är den franske gitarrbyggaren Jean-Yves Alquiers gitarrmärke. Han bygger såväl solida som akustiska gitarrer ofta med ett fantastiskt formspråk som tangerar ren konst. Allt givetvis gjort för hand!
 
Åstrand Guitars.
Ted Åstrand tillhör den nya generationen svenska akustiska gitarrbyggare och vars stålsträngade instrument på mässan såldes relativt snabbt. Vilket naturligtvis är ett väldigt gott betyg. 
 
Versoul Guitars.
Den finske mästerbyggaren Kari Niemenen kan skryta med båda Stonesgitarristerna Ron Wood och Keith Richards som stadiga kunder. Kari berättade att han bland annat nyligen tillverkat ett antal 10-strängade(!) elgitarrer till Keef, dvs en variant på hans 5-strängade Tele. I bild dock något helt annat. Kari kan ju även ståta med Billy Gibbons i sitt "stall". I bild dennes signaturmodell Raya Billy F Gibbons Blue Light. Om ni undra över toppen på gitarren i bild så är den faktiskt, tro det eller ej, tillverkat av garvat och lackat laxskinn! Dessutom bookmatchad! Gitarren har även en inbyggd LED-lampa.
 
Melo Guitars.
Luthiern Josef Melo är spanjor, från Barcelona, och bygger både elektriskt och akustiskt. Däribland archtops, flattops med en minutiös noggrannhet med rötter i den gamla europeiska gitarrtraditionen.
 
AJL Guitars.
AJL står för Ari-Jukka Luomaranta som har sin bas i västra Finland, i Kokkola. Ari är en av många framstående finska luthiers och har mest utmärkt sig med sina replikor på Selmer/Macaferrigitarrer. Han bygger även otroligt fina archtops.
 
Barrillon Guitars.
Stefan Barrilon är fransman och premierar framförallt spelbarhet och enkla effektiva designlösningar. På samma gång rotad i traditionen såväl som i modern design. Bygger både gitarrer och basar.
 
Archtopmodellen i bild har en karvad topp i gran, mahognyhals med ebenholtsgreppbräda, bakstycke och sidor i solid koa.
 
Beauregard Guitars tillverkas av Mario Beauregard i Montreal, Kanada. Hans modeller, som innefattar archtops, flattops, OM-modeller och nylonsträngat, är till 100 % byggda för hand. 
 
Hilko Guitars.
Mannen bakom Hilko Guitars heter Hilko Nackaerts och har en gedigen bakgrund som såväl gitarrist som gitarrtech. Det senare med bland annat Fishbone, Blue Nile, Chris Rea och Simple Minds. Inspirationen har han hämtat från vintagegitarrer.
 
Hartung Guitars.
Frank Hartung tillverkar främst elgitarrer, oftast i nära samarbete med kunden, vilket brukar innebära unika gitarrer. Som till exempel modellen i bild, Caligo, med en kropp i röd al, lönnhals med ebenholtsgreppbräda, Caligo Specials mikrofoner, Schallermekanik, hardware i rostfritt stål.
 
Tyyster Guitars.
Finland var det nordiska land som hade flest byggare på plats på i Berlin. Däribland Ville Tyyster vars gitarrer är tillverkade i metall och som lämpar sig utmärkt för slidegitarr och bluesigare tongångar.
 
Soultool Customized Guitars Switzerland.  
Kvalité, passion (själ) och design är schweiziska Soultools devis.  Som allting annat som visades i Berlin är det strikt high end som gäller även för gitarrbyggaren Egon J. Rauscher. Gitarren i bild har en ram av aluminium samt även en ”stock” i samma material, vilket ger gitarren extra sustain.
 
Thierry André, som är kanadensare med sin bas i Montreal kombinerar tradition och avantgarde i sina gitarrbyggen. Han bygger en slags hybrid mellan elektriska och akustiska gitarrer.
 
MacPherson Guitars.
Engelsmannen Dan MacPherson (t v i bild) har varit verksam i 20 år som professionell luthier. Han har genom åren byggt en mängd elgitarrer och basar åt kända engelska musiker, den mesta tiden i tjänst hos andra gitarrbyggare. 2010 startade han MacPherson Guitars. Modellerna, som görs helt utan cnc-maskiner, har handlindade mikrofoner, högkvalitativt tonträ och hardware, bookmatchade toppar etc. 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner