Skandinaviens ledande gitarrportal

The Holy Grail Guitar Show 2014 - Del 1

Av Ulf Zackrisson
 
FUZZ var givetvis på plats när första upplagan av the Holy Grail Guitar Show gick av stapeln på Estrel Hotel & Convention Center i Berlin den 15-16 november. Där hade cirka 120 välrenommerade gitarrbyggare från hela världen samlats för att visa upp sina instrument. Här kan du se första delen i FUZZ bildreportage från den fantastiskt fint genomförda premiären på gitarrmässan som fått det det högst passande namnet The Holy Grail Guitar Show.
 
 
 
Ett av de hetaste namnen i gitarrbyggarkretsar just nu är japanen Michihiro Matsuda, som numera bor i norra Kalifornien. Varje gitarr han bygger är unik i sig, byggen som är lika mycket konstverk som instrument. Matsuda bygger både elektriska och akustiska modeller.
 
 
 
Tao Guitars är ett belgiskt gitarrmärke som drivs av Serge Michiels och John Joveniaux hemma i Brüssel. Trots den moderna hitech-looken är gitarrerna byggda på traditionellt vis med traditionella verktyg, där varje instrument har sin egen karaktär.
 
 
 
Tao Guitars modeller har ofta en fantastiskt fin finish, till exempel modellen i bild som heter Disco Volante, där man kan man tro att kropparna är överdragna med ett plastmaterial. Det är i själva verket en verkligt tunn blå lack.
 
 
 
Ruokangas Captain Nemo. Vildast av alla crazy designidéer på Holy Grail-mässan var nog Juha Ruokangas Captain Nemo-gitarr 
Upprinnelsen till denna gitarr var när Juha Ruokangas funderade över hur det skulle varit om man konstruerat en elgitarr år 1895. 
 
 
 
Designmässigt är Captain Nemo som en version av Ruokangas Unicorn blandad med inslag av fiol och klassisk gitarr där den inbyggda rördrivna gitarrmikrofonen, Valvebucker, sitter placerad i ett fiktivt ljudhål. 
 
 
 
Den rördrivna gitarrmikrofonen Valvebucker får sin ström från en transformator via en fantommatning in i gitarren.
 
 
 
En av de mest kända utställarna på the Holy Grailmässan var Linda Manzer från Kanada. Här med sin spektakulära 52-strängade Medusamodell som byggts på beställning av den danske gitarristen Henrik Andersen. I princip sex instrument i ett!
 
 
 
Manzer Medusa
 
 
 
Spalt Instruments. Michael Spalt är österrikare och en sann visionär inom gitarrbyggeri som blandar teknisk innovation med rent konstnärliga uttryck.
 
 
Spalt Instruments
 
 
 
Deimel Guitarworks. Bakom detta gitarrmärke finns det äkta paret, gitarrbyggaren Frank Deimel och konstnären Kora Jünger. Modellerna har en klassisk design eftersom båda har en fallenhet för gamla vintagegitarrer, dock med en modern twist.
 
 
 
Island Instrument Manufacture håller till i Montreal, Kanada, där Nic Delisle handbygger moderna high end-replikor på gitarrer baserade på klassiker ur Sears katalog. 
 
 
 
Neubauer Guitars. Andreas Nebauer är en tysk luthier som tillverkar customgitarrer byggda efter kunden s önskemål. Bygger både bas- och gitarrinstrument.
 
 
 
Fyra byggare från Sverige var på plats i Berlin däribland Michael Sandén. I bild två av hans modeller varav en 12-strängad fanfretted harpgitarr.
 
 
 
Giulio Negrini är mannen bakom italienska Liuteria GNG. Han är både gitarrist och gitarrbyggare som tillverkar moderna high end 6- och 7-strängade elgitarrer helt för hand, i olika skallängder och ofta med fanfretgreppbrädor.
 
 
 
Jersey Girl Homemade Guitars är ett japanskt märke som förutom bygger att bygga gitarrer även tillverkar effektpedaler och gitarrstraps. Lägg märke till den udda mikrofonkonfigurationen med ”halva” mikar.
 
 
 
Danou Guitars är schweizaren Daniel Meiers gitarrmärke. Han byggger både elektriskt och akustiskt.
 
 
Danou Guitars. En av de mest udda gitarrmodellerna på mässan var Danou Guitars ”dubbelgitarr” där ena sidan är en elgitarr och den andra en akustisk!
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner