Skandinaviens ledande gitarrportal

The Holy Grail Guitar Show 2014 - del 3

Av Ulf Zackrisson

 

Tredje och sista delen av FUZZ rapport från gitarrmässan the Holy Grail Guitar Show 2014 som avhandlades den 15-16 november i Berlin.
 
 
Dorian Guitars.
En av fåtalet kvinnliga utställare var Sophie Docks som står bakom Dorian Guitars, vars design och prototyper hon tar fram. Själva produktionen sköts dock av den holländske byggaren Sander De Gier.
 
Cardinal Instruments
Cardinals devis är att bygga gitarrer för musiker som inser värdet av att vara unik. Andra kännetecken hos Cardinal är noggrannhet när det gäller detaljer, speciellt utvalt lokalt tonträ, lokaltillverkad hardware, egenlindade mikrofoner, miljövänliga lacker, etc.
Lägg för märke till den snedställda stallmikrofonen gjord i vintage Supro lapsteelutförande. Enligt byggaren av Cardinals instrument; Sam Evans från Austin, Texas, har den ett fullrangesound och hög output. ”A killer!”
 
Lottonen Guitars.
Finska Lottonen Guitars röner allt större internationell uppmärksamhet med sina fina akustiska byggen. Modellerna utgörs av parlour-, OM- och custommodeller.
 
Lottonens stil är enkel och avskalad där framförallt spelbarheten premieras, Framförallt bevisat av en 12-strängad modell på plats, med en otrolig bekväm stränghöjd för att vara en tolva. 
 
Peter Naglitsch.
Av fyra svenska byggare på plats var stockholmaren Peter Naglitsch den enda med elektriska gitarrer och basar. Peter bygger både helt egna modeller såväl som rena custominstrumnet. Han använder till största delen traditionella tonträn men experimenterar även med alternativa träslag. Mikarna är handlindade av Peter själv, anpassade efter kundens önskemål.
 
Andy Manson Custom Guitars.
Andy Manson är en verklig veteran och har byggt gitarrer, framförallt akustiska instrument, sedan slutet av 60-talet. Hans metoder är rotade i den klassiska gitarrbyggartraditionen. Andy har byggt instrument åt en rad kända brittiska musiker, bland annat till Jimmy Page, John Paul Jones och Robert Plant i Led Zeppelin. 
 
Rasmussen Guitars.
I den nya generationen svenska akustiska byggare är Lars Rasmussen ett av de främsta namnen. Lars gitarrer kännetecknas av att de är lättdrivna med stor dynamik och respons. Lars har för övrigt nyligen flyttat från Stockholm till Södertälje där han numera har sin gitarrverkstad.
 
 
TS Customs.
Timo Schramm från Legende, Tyskland, är vid sidan om sitt gitarrbyggande även gitarrist i det egna metalbandet Mostagon. Hans gitarrbyggen går också i denna stil, ofta rikt ornamenterade med graverad hardware och vackert skulpterade, karvade toppar.
 
Pagelli Guitarenbrau var en av Holy Grailmässans mest kända och välrenommerade utställare. Gitarrbyggarparet Claudio och Claudia Pagelli kommer från Schweiz och bygger fantastiska instrument, befriande långt bortom mainstreamtänket. En slags gränslös kreativitet i en produktion som innefattar solida elgitarrer, archtops, flattops, basar till mer unika one-of-a-kind-designade modeller.
 
Rikkers Guitars är baserade i Groningen, Holland och har byggt gitarer och basar sedan 1983. I bild den 5-strängade basmodellen Treeline, med en kropp i lönn och björkbark, greppbräda i birdseye maple, greppbrädesinlägg av lianträ och Rikkers SwitchBucker mikrofon. 
 
Amfisound Guitars.
Detta finska gitarrföretag har två linjer i sitt gitarrbyggande. The Classic Line med en inritning på moderna elgitarrer och basar samt The Extreme Line med gitarrer anpassade för metal och mer extrem musik.
 
Husemoen Guitars.
Øystein Husemoen var ensam norsk utställare på The Holy Grail Guitarshow. Hans nischade Norwegian Wood Series utgörs av gitarrer byggda i enbart lokala träslag.
 
Nick Page Guitars.
Bakom det engelskklingade namnet döljer sig ett litet gitarrföretag baserat i Berlin. Nick Page Guitars som funnits sedan 1995 bygger enbart custominstrument.
 
Nik Huber.
En av Tysklands mest internationellt kända gitarrbyggare är Nik Huber och som alltid finns representerad på stora musikmässor såsom Frankfurt Musik Messe och NAMM Show. Och på plats även i Berlin. Han har numera fem anställda byggare och producerar över 200 instrument om året.
 
Potvin Guitars.
En av ett flertal luthiers från Montreal, Kanada på plats var Mike Potvin. Hans byggen kännetecknas både av egen unik design där spelbarhet och detaljnoggrannhet är viktiga ingredienser såväl som inspiration från förr, inte minst från vintagesportbilar.
 
Greiller Guitars.
Fransmannen Christophe Greiller bygger både solida elgitarrer som akustiska, framförallt archtopmodeller.  I bild modellerna Downtown och Podcaster.
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner