Skandinaviens ledande gitarrportal

The Aristocrats - Aristocrats

Av Michael Linderoth
Efter en första lyssning på The Aristocrats debutplatta var första tanken; ”oj, här händer det grejer!” Det var efter ett gig på NAMM-mässan i januari i år som gitarristen Guthrie Govan (Asia/Dizzee Rascal/The Fellowship), basisten Bryan Beller (Mike Keneally/Steve Vai) och trummisen Marco Minnemann (Adrian Belew/UKZ) gick av scenen med samma tanke: ”Det här funkar. Vi borde spela in det här”. 
Sagt och gjort. Trion sammanstrålade i en studio i Chicago i april och spelade in nio låtar där man bidragit med tre låtar vardera. I skrivande stund är Marco Minnemanns skruvade Boing.. I’m In The Back en favorit. En lätt kaotisk låt med en distad surfrockmelodi, frenetiskt bas- och trumspel och ett Zappainfluerat gitarrspel från Govan. Och det är bara en bråkdel av vad som händer i låten. Kaotiskt? Udda? Spännande? Japp!
I Bryan Bellers Sweaty Knockers samsas metal, fusion och jazz på knappt åtta minuter. Det är en låt med råa och funkiga sound, snyggt basspel och ett cool trumsolo på låtoutrot. Här är Govans gitarrspel både melodiskt och ekvilibristiskt, gjort mestadels utan några pålägg. 
Guthrie Govans Bad Asteroid är en äldre låt med ett melodiskt gitarrtema till ett funkigt komp. Temat varieras med både rent och distat sound. Med sitt coola tappingtema gör det till en av de starkaste låtarna. 
Bryan Bellers ballad Flatlands förtjänar också att nämnas. Här visar Govan Guthrie upp ett lyriskt gitarrspel, vilket ibland kommer i skymundan för hans mer distade utflykter. 
See You Next Tuesday har ett blytungt riff och schyssta dissonanser. Kryddat med ett skruvat solo med effektboxen på.  Knockar de flesta av dagens metallakter i mina öron 
Aristocrats är en platta med det mesta. Det är ingen lättlyssnad musik och för att smälta den krävs flera lyssningar. Här serveras distad surfrock, tunga riff och unison fusionshred med en stor portion humor och larmig livekänsla. Fyra stjärnor blir det i min bok, för här händer det verkligen grejer! 
FUZZ 8/11
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner