Skandinaviens ledande gitarrportal

Tempel - MMXII

Av Ulf Zackrisson
Det nya göteborgsbandet Tempel, som precis släppt sitt debutalbum MMXII, består av gitarristen Albert af Ekenstam, keyboardisten/trumslagaren Filip Leyman och basisten Knut Källgren. Leyman, vars studio varit hemvist för denna inspelning, har för övrigt bland annat producerat Anna von Hausswolffs kritikerrosade album Ceremony. 
Tempels musik påminner en del om Texasbandet Explosions in the Sky och deras psykedeliska gitarrsymfonier. Tempel har dock mer techno och syntinfluenser, vilket gör ljudbilden både rytmiskt och ljudmässigt mer varierad och dynamisk.
Precis som i fallet EITS är det en suggestiv, storslagen och vacker musik som Tempel skapar, vilket man redan i öppningslåten Departure ger prov på.  Det är ett ljudlandskap som böljar fram och tillbaka och toppas av vräkiga crescendon, för att sedan tas ned i lyriska ambienta partier. Albert af Ekenstams eko- och sustainmättade gitarrer blandar sig perfekt med Filip Leymans syntar och ibland är svårt att urskilja vad som är vad. 
Apropå Tempels technoinfluenser är låten Desolate ett utmärkt exempel på det. Här dubblerar Filip Leyman, dels på en arpeggiobubblande Röyksopp-liknande synt och dels på akustiska trummor i en rytmisk svängig technoaktig sak. Inte alls dumt.
Jag gillar också när man vilar i dom meditativa stämningarna som i den väldigt vackra Sigur Ros-aktiga Relief.
Det är en spännande och mogen debut-platta som Tempel åstadkommit. Tror också att den här musiken kan göra sig mycket bra live när den kan maxas med volym och rymd. 
FUZZ 5/13
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner