Skandinaviens ledande gitarrportal

Strandberg Project with Michael Manring & Friends - Made In Finland

Av Michael Linderoth
FUZZ baskolumnist Jan-Olof Strandberg har många järn i elden. Hans musikerkarriär inleddes 1975 enligt biografin på hans webbsida och första soloplattan släpptes tjugo år senare. Den färska instrumentalplattan Made In Finland är hans sjätte under eget namn, men som tidigare tar han hjälp av många musikervänner. En av dem är baskollegan Michael Manring som spelar bandlös bas på fem av nio låtar. Förutom cd:n ingår också en dvd med sex låtar informellt inspelade live, plus en sevärd dokumentär där Jan-Olof snackar och spelar med den legendariske funkbasisten Paul Jackson. 
Musikaliskt innehåller plattan melodisk funk på låtar som Yes, This Is It och tyngre fusiongroove på Past and Present med fina soloinsatser från Strandberg, saxofonisten Risto Salmis och gitarristen Petteri Hirvanen. 
Symfoniska tongångar blir det i Crossover som inleds med Strandbergs snygga basarpeggion från Strandberg och bandlös bas med e-bow från Manring. 
Den ”storbandsrökiga”The Magician’s Departure har en drömsk stämning (med plusackord) och på den avslutande The Truth väver Risto Salmis saxspel melodiska trådar över Strandbergs och Manrings basar och Kimmo Tapanainens klaviatursound. 
För den som undrar vilka basar Strandberg spelar på kan nämnas att han för det mesta använder en femsträngad aktiv Alembic, men också fyr- och sexsträngade basar av samma märke.
Dvd:n innehåller tre livelåtar ”rakt upp och ned” med Strandberg tillsammans med en annan konstellation: gitarristen Sami Virtanen, trummisen Rami Eskelinen samt Jukka Gustavsson (ex Wigwam) på klaviaturer. 
Att kolla in dokumentären där på dvd:n där Strandberg och baslegenden Paul Jackson snackar och spelar tillsammans är en kul och intressant bonus. 
FUZZ 4/12
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner