Skandinaviens ledande gitarrportal

Slideintros - del 2

Av Homesick Mac
 
Introt till Rambling On My Mind innehåller både slidemelodi och ackordkomp på samma gång. Robert Johnson var en mästare på att utnyttja hela greppbrädan och han lät ofta bassträngarna ringa öppna eller så dämpade han dem med handflatan, allt medan han spelade med sliden högre upp, tonalt, på halsen.  
Se triolen som den tredje takten börjar med (mer som tre rytmiska staccatotoner) på den öppna 6:e strängen. 
Sliden är fortfarande uppe på det 12:e bandet och vibrerar ända tills det är dags för komplicket nere på det andra och första bandet. 
Först då flyttar R.J. sin vänstra hand till de lägre banden, men redan i slutet av denna takt så åker sliden rakt upp till det 11:e bandet på den 3:e strängen, inte ens en sekund efter att ha varit på det andra bandet på den 5:e strängen. 
Flyhänt var han, ingen tvekan, men detta var framför allt så vackert gjort, slidetonerna och kompet bara smälter ihop och har en fantastisk dynamik. 
Observera att alla toner på bassträngarna spelas med tummen som då plockar både den 6:e och 5:e strängen samtidigt.
Jag har spelat in detta intro i en öppen D stämning utan capo. I originalet så spelar Robert Johnsson i en högre tonart, ”nästan” i F#. Min stämmare visar nämligen att pitchen är en aning under F#. Jag lyssnade på CDn The Complete Recordings, remastered, från 1990, Columbia).
Om vi förmodar att originalinspelningen är i rätt tonart (vissa säger att den från början trycktes i en högre hastighet på hans 78:or när de släpptes för första gången) så påstår jag ödmjukt att han stämde i ett öppet E och satte sedan capot på det andra bandet. På detta sätt hade han oktaven, det vill säga 12:e bandet efter capot, exakt på det 14:e bandet på gitarren. Detta pekar på att han inte kunde ha spelat in denna låt på en Gibson L1 som han håller i på det mest berömda fotot eftersom denna gitarr har 12:e band mot kroppen vilket ställer till med problem om man vill spela i F#…
Jag tror mer på att gitarren som användes var en Kalamazoo KG-14 med 14 band, som han också spelade på. 
Lyssna på de två MP3-filerna med en väldigt långsam inspelning respektive en i nästan full hastighet.
FUZZ 10/11Riff.pdf Riff.mp3

 
tavling_110719.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner