Skandinaviens ledande gitarrportal

Scuffham S-Gear 2

Av Mats Nermark
 
”En av de mest autentiska digitala förstärkarsimulationerna jag spelat på!” Allt enligt Mats Nermark på fuzz.se som testat S-Gear från Scuffham Amps. Läs vidare i testen som Mats även utnämner till: ”Årtiondets hittills mest prisvärda produkt!” 
 
Enligt konstruktören själv, Michael Scuffham, är S-Gear ett antal förstärkare, högtalare och effekter i digital form avsedda för datorbruk. De fungerar för både Mac och PC och man kan köra som ”stand-alone” såväl som plugin i ett sequencerprogram. 
För den som undrar vem Michael Scuffham är kan nämnas att han har ett förflutet på Marshall där han bland annat designade deras JMP-1 preamp.
 
Vad finns?
S-Gear består sedan version 2.2 av fyra förstärkare. Dessa är Michael Scuffhams egna tolkningar av olika kända förstärkare och består av The Jackal (Soldano), The Stealer (Marshall/Park), The Duke (Dumble) och The Wayfarer (Fender/Mesa Boogie). 
S-Gear använder sig av ”speaker convolution” för att simulera högtalare och mikrofon. Detta görs i modulen ProConvolver. Där väljer man mellan olika Impulse Responses (IR); inspelade högtalarresponser på en signal vilket ger realistiska högtalarsimuleringar. 
S-Gear har ett avtal med den välrenommerade leverantören RedWirez och har ett antal högkvalitativa responser att välja på. I ProConvolver kan man dessutom använda två olika IR på samma gång vilket ger väldigt bra möjligheter. Givetvis kan man köpa andra IR eller ladda hem de gratisvarianter som finns på nätet och använda i ProConvolver. 
När man har valt högtalare är det dags att välja mikrofon och här finns det modeller av en dynamisk SM57 och en Royer 160 bandmikrofon. 
Det är inte helt ovanligt att man ”polerar” sitt gitarrljud i en mixer när man spelar in i studio och för att göra detta enkelt finns en EQ liknande en klassisk 2-bands mixer-eq. Man kan givetvis koppla från ProConvolver om man vill använda en annan programvara för högtalarsimulering.
 
Effekter
För den som gillar effekter ingår tre olika typer av enheter som skämtsamt kallas ”Things”. Man kan placera effekterna var man vill, både före och efter förstärkarmodellen. Det finns en Modulation Thing (chorus/flanger), en Delay Thing (analog/tube) och en Room Thing (room, hall, ambience, spring). Man kan använda två av varje Thing.
Avslutningsvis finns en modul som hanterar in- och utsignal med bland annat generella volymkontroller och en Noise Gate.
 
Hur gör man?
Användargränssnitten baserar sig på ett racktänkande där man högerklickar och väljer den Thing man vill ha från en lista. Flyttar en Thing gör man genom dra och släpp. Scuffham har lagt mycket krut på att det skall vara enkelt och de allra flesta parametrarna syns direkt även om det finns några få avancerade parametrar på förstärkarna man kan komma åt genom att klicka fram en dold panel via knappen Tweak.
En stor fördel med att ha förstärkarsimuleringen i datorn är att man kan hantera stora mängder ljud med lätthet i ett bibliotek. S-Gear är föredömligt i detta avseende och man enkelt kan både ta fram sparade ljud såväl som spara sina egna ljud på ett antal olika vis som passar situationen.
Med en bra designad och lättanvänd produkt behöver man sällan öppna bruksanvisningen. Medföljer gör vilket fall som helst en väldigt pedagogisk och bra bruksanvisning som på lättläst engelska förklarar allt som Michael Scuffham tycker vi bör veta om S-Gear plus en del annat smått och gott om förstärkare i allmänhet.
 
Ljud och spelbarhet
Det märks snart att det är någon som verkligen kan gitarrförstärkare som ligger bakom S-Gear. Attacken, som så lätt blir fel både i dynamik och i förlopp på digitala simulationer, är bland det bästa jag testat oavsett om det är hårdvara eller mjukvara. En annan faktor som känns äkta är gainstrukturen. I så många andra mjukvaror som jag testat har designern valt att lägga in klart mer gain än vad som finns i de förstärkare som man säger sig efterlikna. Det kan i och för sig vara kul med mycket gain men det ändrar ju karaktären i spelupplevelsen. 
 
The Wayfarer 
The Wayfarer är den förstärkare i S-Gear som är ämnad att ge både de renaste och mest distade ljuden. Den rena kanalen har en typisk Fender-karaktär med en skimrande diskant och lätt återhållet mellanregister. Här hittade jag alla mina rena ljud för singlecoils. Redan här kan man få till lite dist med hjälp av Amp Drive och Gain. Med kanal Lead I får man ett extra digitalt rör i försteget och mer dist. Lead II ger två extra digitala rör och ännu mer gain, vilket gör The Wayfarer till den förstärkare i S-Gear som ger mest dist. Scuffham har trots mängden gain fått till sin modell så disten är tydlig och definierad och inte grötig. En väldigt allsidig förstärkarmodell.
 
The Duke 
The Duke har hämtat sin inspiration från den beryktade Robben Ford-förstärkaren Dumble ODS. Efter att ha suttit med The Duke och rattat ljud (samtidigt som jag lyssnat på Robben Fords Talk To Your Daughter) måste jag säga att Scuffham med The Duke lyckats bättre än alla andra modellerare. När det gäller Dumble ODS och dess kloner handlar det mycket om att styra disten med dynamiskt anslag. Med The Duke får man jobba en hel del med sitt anslag för att få till det, men det är det värt. Här vill jag tillägga att har man inte ett, för gitarrändamål, bra ljudkort och inte har sin signalväg optimerad är det jättesvårt att spela med dist på The Duke. Jag provade med några olika ljudkort och när det var rätt blev det en skön spelupplevelse med mycket musikalisk dynamik. The Duke ger också väldigt fina rena ljud. Jazzgitarr och The Duke är till exempel en mycket fin kombination. 
 
The Jackal 
The Jackal blev den förstärkare jag använde minst. Det beror inte på att den är dålig utan snarare att min musikaliska läggning styr mig mot de andra förstärkarna. En av min stora influenser på 70- och 80-talet var Steve Lukather och eftersom han spelade på Soldano blev det naturligt att jag letade ljud som Luke spelade med. Rätt snart hade jag sololjudet från I’ll Be Over You. Ett distat ljud med gott häng som gick att mjölka ordentligt.
 
The Stealer 
Det här är Scuffhams variant av Marshall och Park. The Stealer är en rolig förstärkare att spela på och blev min favorit för superstrata med humbucker i stallet. The Stealer ger allt från rent till mycket gain med en klar Marshallkaraktär. Här är Bright Contour nyckeln till vilken typ av Marshall man vill ha och själv tycker jag att jag hittade många gångbara ljud, från Bluesbreaker via Plexi fram till en JCM800. 
 
ProConvolve
ProConvolver är en enhet som jag menar har hittat en bra balans mellan funktion och enkelhet. Flexibel utan att vara svår. De inkluderade IR från Redwirez är riktigt bra. Jag provade även med några IR från Ownhammer med gott resultat, vilket tyder på att man kan utveckla sitt ljud med hjälp av den växande skara aktörer på marknaden som skapar nya IR.
 
Effekter
Jag som älskar chorus ger Modulation Thing godkänt, men är inte lika bra som jag skulle önska. Visst, det går att få till hyfsade modulationer, men det är ingen erfaren gitarrist som kommer att tro att det är en Boss Dimension-C eller en Tri Stereo Chorus. Ett bättre resultat fås om man använder två Modulation Things för att få mer rörelse i ljudet.
Delay Thing är förträfflig i sig, men jag skulle även sett dubbelt så lång delaytid för lite mer flippade ljud. Här fick man också vara försiktig med Feedback eftersom delayet ofta kändes för prominent. Detta går dock att tämja via Tone som ”gömmer” delaysignalen något i mixen.
Room Thing ett algoritmiskt reverb av mycket hög klass och har blivit mitt favoritreverb till gitarr alla kategorier. Här blir reverbet en del av originalsignalen och inget annat. 
 
Slutomdöme
Jag hade svårt att förstå att en ”liten” uppstickare som Scuffham verkligen kunde åstadkomma något som var så bra som så många på Internet-forum påstått. Det gläder mig att Internet ger dessa mindre entreprenörer chansen att komma fram och via olika forum nå sin målgrupp och slåss mot de stora drakarna.
S-Gear är i skrivande stund en av de mest autentiska digitala förstärkarsimulationerna som jag spelat på. Till priset av 99 US dollar vinner den dessutom mitt pris som årtiondets hittills mest prisvärda produkt. Extra plus också för det makalöst fina reverbet Room Thing.
Jag ser verkligen fram emot vad Michael Scuffham tänker hitta på härnäst.
 
 
FAKTA:
Scuffham S-Gear digitala gitarrförstärkare, högtalare och effekter.
• 4 st förstärkarmodeller
• ProConvolver med möjlighet att använda två IR i stereo
• Kan använda impulse responses från andra leverantörer
• Effektmoduler för modulation, delay och reverb
• Factory Preset: 99
• Både Plugin och Stand-alone
• Både för Mac och PC, 32/64-bit
• Pris: 99 USD 
• www.scuffhamamps
 
Testutrustning:
Dator: PC med i7 processor
DAW: Presonus Studio One 2.6
Audio I/O: Roland FA-66 och Native Instruments Guitar Rig Mobile I/O
 
Mer info: 
Videolänkar
 
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner