Skandinaviens ledande gitarrportal

Ruokangas Mojo King

Av Mats Nermark

Ruokangas Mojo King andas tradition, rå styrka kombinerat med modern finess och med köregenskaper som heter duga.
Man kan tro att detta bara är en Telecaster med lite annorlunda mikar men så är det inte. Gitarrbyggaren Juha Ruokangas har som vanligt sett över varje detalj innan han skred till verket med detta nya koncept. Det är förvisso al i kroppen med teleprofil, lönnhals, en telemik vid stallet och en volym- och en tonkontroll men sedan är det slut på likheterna. 
Träet i kroppen är alltså finsk al som genomgått processen thermo treatment timber och greppbrädan är av arktisk björk. Lönnhalsen är också thermo timber. Strängarna som löper över de 21 banden vibrerar mellan en sadel av älgben och ett Wilkinson VSVG svaj.  
Mikrofonerna är lindade av Harry Häussel efter Ruokangas specifikationer och är en BigMag vid stallet, Broad i mitten och en SingleSonic (P90) i halsposition. Jag har genom åren sett många tillverkare som använt en Telecastermikrofon vid stallet men det har inte låtit speciellt autentiskt Telecaster ändå. Juha har valt att montera stallmiken i något han kallar en ”Twang Ring”. Detta är en metallplatta som ändrar magnetfältet runt miken på samma sätt som ett telestall gör. Syftet är givetvis att få till ett Telecasterljud tillsammans med ett svaj. 
Med tre mikrofoner är det ju naturligt med en femvägsomkopplare men denna är lite annorlunda. Läge 1, 2, 4 och 5 är som på en Stratocaster men läge 3 är båda mikarna tillsammans som mittläget på en Telecaster. Utöver detta sitter en switch uppe på övre delen på gitarren som kopplar mikrofonerna i serie i stället för parallellt när femvägsomkopplaren är i läge 2 och 4 vilket ger en kraftigare utsignal.
Miken BigMag har stora Alnico 5 magneter och är lindad lite kraftigare är en traditionell Telecastermik och ljudet närmar sig P90-territorium. Broad är lindad som en ”old school” Broadcatser mik med Alnico 3 magnet.
Testgitarren är lackad i Candy Apple Red och som extra option har den plektrumskydd av fuskpärlemor (”mother of toilet seat”) vilket jag tycker passar utmärkt på denna art deco-inspirerade skapelse.
Ljud och spelbarhet. Jag är fullständigt medveten om att färg och ”kosmetika” inte spelar fullt så stor roll för ljudet. Trots detta kan jag torska dit totalt på en läcker gitarr och detta är ett typexempel. När jag öppnade casen tyckte jag gitarren såg så läcker ut att jag inte visste om jag skulle spela på den eller äta den. Skämt åsido är detta en riktig ögonöppnare som kan ge ägaren många kommentarer.
Kroppen har rundade bakkanter och ”belly cut” så den är klart bekvämare att hänga på sig än en traditionellt kantig Tele. Halsprofilen är en maffig ”boatneck” som till en början kändes stor men efter ett tag fullt naturlig och väldigt lättspelad. Man kan välja mellan 6 olika standardhalsprofiler utan extra kostnad. 
Har Juha lyckats med sin stallmik i Twang Ring och svaj? Efter ett kort tag konstaterar jag att detta är riktigt bra. Trots att det är krut i miken så är det definitivt ett stort mått teletwang i ljudet. Fantaster med dragning åt vintage kommer givetvis att säga att det inte låter som en gammal Telecaster och de har rätt men jag tror att för de flesta så är detta mer än tillräckligt nära. 
Gitarren levererar både pop, rock och country med kraftfull auktoritet. Gitarren hade passat lika bra till Brad Paisley som Bruce Springsteen. Läge 2 med båda telemikarna ger ett ljud som påminner om motsvarande läge på en Stratocaser men skiljer sig tillräckligt åt för att motivera en gitarr till. Jag provade att spela in en funk med en Stratocaster i läge 2 panorerad till höger och Mojo King till vänster med samma inställning på förstärkaren och de kompletterade varandra perfekt.
Mittläget ger ett väldigt användbart ljud som passar både komp och sololjud. Personligen gillar jag kombinationen Telecaster stall och P90 eller minhumbucker vid hals bättre än mittläget på en traditionell Telecaster. Med en P90 som SingleSonic ger det ett fylligare ljud som jag tycker är mer användbart. Nästa läge med P90 och Broad är också ett kul ljud, lite varmare än en Stratocaster men spelar i samma liga. En P90 i halsläge är ju nästan aldrig fel, och här är det helt rätt. SingleSonic ger en fetare klang och är väl balanserad mot de andra mikarna så att man slipper trista volymskutt när man byter mikinställningar. 
Jag satt ett bra tag och spelade både jazz och, lite till min förvåning, fingerpickingarrangemang jag brukar spela på stålsträngad akustisk gitarr. Att koppla mikarna i serie i läge 2 och 4 ger också användbara ljud som variation.
Slutomdöme. Om man vill ha en Telecaster med stora muskler är Ruokangas Mojo King ett bra alternativ. Den känns som gitarrernas Corvette. Rå styrka kombinerat med modern finess och köregenskaper som heter duga.  En kärleksfull uppdatering av ett beprövat koncept ger en gitarr som trots att den är helt ny känns som någon man känt länge och gärna vill fortsätta umgås med.
Fakta
Sexsträngad solid elgitarr
Kropp av finsk al med thermo treatment timber
Hals av lönn (thermo timber) 
Greppbräda av arktisk björk
Wilkinson VSVG svaj
Mikrofoner: Två st. Tele bridge style BigMag och Broad i stall och mittläge. 1 st. SingleSonic P90 Harry Häussel i halsposition.
Ruokangas hard case
Valbart mot pristillägg: flammig lönnhals, pearl dot fret markers, pearl R inlay vid band 12, 22 band, stainless steel bandstavar, gloss polyurethane halsfinish, låsbara SD91MG tuners, alternativa material plektrumskydd (3-ply parchment white, 4-ply pearl, 4-ply tortoise), Buzz Feiten tuning system, True Temperament fretting system
Pris: € 3 200
FUZZ 6/12
 

 

Prova 3 nr av FUZZ för bara 99 kr!

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner