Skandinaviens ledande gitarrportal

Rod Creek T Revisited Custom

Av Mats Nermark
 
Kan den som gillar vintage också gilla moderna variationer av en gitarrtyp? När är en Tele en Tele? Allt detta och mer diskuteras av anledning att vi tagit emot en Rod Creek T Revisited Custom för test.
 
Juridiskt sett är en Telecaster bara en Telecaster om gitarren är tillverkad av eller på uppdrag av Fender Musical Instruments. Men en tele som begrepp i folkmun kan variera beroende på den som uttrycker sig. För mig personligen är en tele en gitarr som har formen av en Telecaster, strängar genom kroppen och det typiska telestallet med telemiken vinklad. Resten kan varieras på många sätt utan att för den skull beröva gitarren dess epitet.
 
Rod Creek Guitars
Rod Creek Guitars ägs och drivs av gitarristen Bernt Järneteg som har sin verksamhet i Linköping och är en av alla de duktiga gitarrbyggare Sverige stoltserar med. Det är inte svårt att se att Bernt har sin inspiration i Telecastern men han har som mål att alltid se hur man kan göra något bra ännu bättre. Därför har Bernt designat ett antal delar och konstruktionsmetoder som han använder. Han tillverkar även mikrofoner under namnet Stringed Magnetics och hårdvara som till exempel stall under namnet Coevolution Instruments.
 
T Revisited Custom
Denna tele tar ett antal intressanta avsteg från den traditionella konstruktionen. Kroppen är av mahogny med ett lock av flammig lönn. Den är dessutom ”chambered” såtillvida att mahognyn är utfräst för akustiska kammare. Nästa anmärkningsvärda skillnad är hur mikrofonerna är fästa. Bernt har utvecklat en design där mikrofonerna monteras in en anordning som man sedan skjuter in i gitarren genom därför avsedda hål på baksidan. Mikarna kopplas sedan in via stift så man slipper löda. Jag fick med andra mikar till testen och provade att byta och det tog under två minuter för en mik. Riktigt fiffigt om man vill ha ett set traditionella mikar för twang och lite hetare för rock och blues.
 
 
Enligt produktbladet Rod Creek Guitars skickade med gitarren kan man ana att bara det bästa är gott nog, när det kommer till hårdvara och elektronik. Stallet är Coevolution Instruments TwangBase T, 3-barrel vintage type. Bandstavarna är Jescar tall & narrow, potar från CTS och så vidare. Bra rakt igenom! 
 
Gitarrens finish är OrganicTouch, Bernts egen benämning på shellac och TruOil härdande olja. TruOil är en produkt utvecklad av Birchwood Casey i första hand avsedd för vapenkolvar. Den härdar till en mycket hård, tålig och blank yta som kan mattas ned om man vill ha en satinlook. Denna ger en vacker matt patina som ser lika snygg ut i belysning av stearinljus som under scenens strålkastare.
 
T Revisited Custom tillåter, som namnet antyder, en stor möjlighet till eget tycke och smak, så har du andra preferenser är det bara att snacka med Bernt.
 
 
Ljud och spelkänsla
När jag lyfte upp gitarren trodde jag det var någon som skämtade med mig. Gitarren väger endast 3.1 kilo. Således är det en väldigt skön gitarr att ha hängande om halsen länge utan att bli trött i axlar eller rygg. Den har även en så kallad ”tummy cut” så man slipper dessutom ha den skavande in i revbenen. Halsen är även den behandlad med OrganicTouch olja och är en av de skönaste finishar jag upplevt. Jescars FW55090 tall & narrow passar min smak när det gäller den här typen av gitarr.  Valet av lönnhals med medium C profil och en bredd på 1-11/16” med en greppbräda av rosewood och en radie på 7.25 - 9.5” passar nog de flesta även om jag personligen helst ser en halsbredd på 1-5/8” och skulle nog välja en Fat C halsprofil eftersom jag gillar lite fetare halsar.
 
Gitarren kom med Bernts egna mikrofoner Stringed Magnetics Fullerton Session A5 och de lät precis på det sätt som en allsidig tele skall låta. Här finns ett jämt register vilket gör att jag uppfattar min förstärkare som mer lättrattad.
 
Eftersom det var medskickat en mängd mikrofoner och att det var så lätt att byta så experimenterade jag en hel del med mikarna. Ett bra alternativ till originalmikarna var ett set Klein Broadcaster-mikar, med lite rundare karaktär. En lustig kombination var med en Stringed Magnetics stratamik i halsläge och en DiMarzio Chopper i stallet. Då blev det en helt annan musikalisk upplevelse och gitarren blev direkt en röjmaskin. 
 
Slutomdöme
Jag gillar nya gitarrer där byggaren tar ett bra koncept och förädlar det. Hit räknar jag definitivt Rod Creek Guitars som med ett stort och tydligt engagemang i bra spelupplevelse adderar ett antal möjliga fördelar till konceptet tele. Största fördelen i mina ögon är möjligheten att snabbt byta mikar och på så sätt ge gitarren nya personliga klanger. Gitarren i sig är ett fint stycke hantverk som man kan glädja sig åt i många år. Närheten till byggaren tillåter en äventyrligt kul,  men ändå trygg byggprocess.
 
Fakta
Rod Creek T Revisited Custom
• Kropp av mahogny med akustiska kammare och lönntopp
• Hals av flammig lönn med profilen Medium C (0.84-0.96”)
• Greppbräda av rosewood
• 22 Jascar FW55090 tall & narrow band
• Stringed Magnetic mikrofoner monterade via hål på baksidan
• Coevolution TwangBase stall
• Gotoh mekanik av Kluson-typ
• Hiscox Life Lite case
• Pris: 27 000:-  (den konfiguration som testades)
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner