Skandinaviens ledande gitarrportal

Rockbox Red Dog, Boiling Point & Baby Blues

Av Mats Claesson

En uppstickare på den svenska effektpedalmarknaden är amerikanska Rockbox Electronics, grundat av Chris Campbell. Han har ett gediget förflutet i musikbranschen och var tidigare marknadschef för Dean Markley Strings samt även verkat som konsult åt många amerikanska musikföretag. Chris har också byggt och reparerat gitarrer och elektronik sedan 1971och har inte minst ett förflutet som musiker. Det är Albion Scandinavia som sett till att dessa handbyggda (och handmålade!) boutiquepedaler nu också finns att köpa i Sverige. Priserna ligger strax under 3 000 kr.
Rockbox Red Dog. Rockbox Red Dog är en overdrivepedal av det mer minimalistiska slaget. Två kontroller Gain och Drive, plus en fotomkopplare. That´s it! Behövs det mer? Nej, inte om det låter så bra som Red Dog gör. 
Som övriga Rockboxpedaler har den true-bypass, det vill säga att signalen går direkt från input till output när effekten är avstängd.
Med Gainkontrollen ställer du utvolymen och den här pedalen har volym så det räcker kan jag lova. Drive styr själva mängden distorsion. 
Red Dog är en mycket kraftfull overdrivepedal med en grynig förstärkarlik distorsion. Den må bara ha två kontroller men det går ändå, tack vare en väl utvecklad dynamik, att krana fram en mängd olika överstyrda ljud; från cleanboostvarianter till fullt distvräk. 
Något som också fungerade utmärkt på denna pedal var att styra ljudet via volymen på gitarren. Det vill säga dra på med rätt rejält med overdrive för att sedan få ett helt rent ljud med volymen avrullad på gitarren
Funkade utmärkt till de olika gitarrrtyper som användes vid testtillfället; strata, tele och Les Paul. 
Denna kaxiga, högljudda nykomling lär kvala in direkt i den högsta ligan vad gäller overdrivepedaler. 
Rockbox Baby Blues. En pedal för bluesliraren tänker man kanske som en enkel anordning med högst ett par kontroller. ”Soundet sitter i fingrarna” sägs det ju. Visst, så förhåller det sig säkert, men det hindrar inte Rockbox att konstruera en stomppedal av det mer avancerade slaget för bluesliraren. 
Baby Blues är en kombinerad dist-och boostpedal med tre kontroller och fyra vipp-switchar! Nåja, nu är det inte alls så invecklat som det verkar. Baby Blues har ungefär grundupplägg som föregående pedal och kontroller för Gain, Drive och Tone. De två första vippswitcharna utgörs av Boost av och på, Treble Boost av och på. Mängden treble boost kan för övrigt justeras via en ställbar resistor som är åtkomlig om man skruvar av bottenplattan på pedalen. 
De andra två miniswitcharna styr Drive Select 1&2 och används när boostfunktionerna är på. Den förstnämnda levererar en tätare kompressorartad dist, medan det andra läget är öppnare och volymstarkare. Här snackar vi verkligen heavy blues!
Varför den kallas Baby Blues går upp för en när man börjar laborera med Driveknappen, helst med Boost i aktivt läge. Då börjar det hända saker med pedalen och en fet rörliknande sjungande dist infinner sig. Kryddar man dessutom med Drive Select fär man ytterligare variation och häng i tonen. 
Baby Blues är en mångfasetterad pedal som naturligtvis kan åtskilligt mer än att leverera feta sjungande bluestoner. Precis som Boiling Point och Red Dog svarar kontrollerna på minsta lilla justering och boost- och distvarianter som denna pedal erbjuder är hur många som helst. 
Rockbox Boiling Point. Man snackar ibland om att högkvalitativa overdrivepedaler i princip kan fungera som en extra kanal på gitarrförstärkaren. Rockbox Boiling Point kan definitivt nämnas i det sammanhanget. Precis som övriga två Rockboxpedaler i testet har den en råstyrka och en dynamik av sällan skådat slag. 
Boiling Point tillhandahåller mängder av överstyrda och boostade variabler på gitarrljud, långt bortom den standard som gäller för ”vanliga” stompboxar. 
Kontrollerna utgörs av Gain, Drive och Tone, samt två miniswitchar för Bass Boost och Drive/Boost Select. 
I aktivt läge skärs basregistret en aning (i stil med en Tubescreamer)  troligen för att få man vill få till en klarare överstyrd ton. Detta kan kompenseras via Bass Boost, framförallt användbar om man har en singlecoilbestyckad gitarr och behöver lite mer drag i nedre registret. 
Drive/boost Select har tre lägen: I uppläge får man en assymetrisk lite elak overdrive liknande Marshall. Mellanläget ger här en Clean boost. I nerläget får man en symmetrisk overdrive; en mer öppen, lite snyggare och snällare dist.
Som nämndes inledningsvis erbjuder Boiling Point ett otal möjliga varianter att skruva fram. Pedalen går fint ihop med både singlecoil- och humbuckerbestyckade gitarrer. Har sällan eller aldrig sällan stött på en pedal som levererat ett sådant tryck och bett, framförallt när jag testade pedalen med en Les Paul.
Från feta bitiga clean boostljud via värsta aggressiva distvräket till fuzzliknande tjutande overdrive. Distljudet är precis som hos Red Dog grynigt och förstärkarlikt. Boiling Point lär vara den perfekta pedalen att driva en redan hårt överstyrd rörförstärkare – för er lirare som är ute efter maximal high gain!
Här är det kanske läge på att utfärda en liten ”handle with care”-varning. Med sin otroliga prestanda kan Rockboxpedalerna initialt verka lite råa och aggressiva. Det är inte bara ”plug in and play” som gäller här, utan det krävs lite rattande på både förstärkare och pedalerna för att få till ljudet på bästa sätt.
Avslutningsvis kan vi konstatera att Boiling Point är en högst dynamisk och mångsidig overdrive/boostpedal som verk-ligen levererar. 
Precis som Red Dog och Baby Blues, kostar Boiling Point en del, men vilken pedal du än väljer så är dom värda varenda krona kan jag lova.
 
Fakta
Rockbox Red Dog
Overdrivepedal 
Kontroller: Gain, Drive
Strömförsörjning: 9 V batteri/eliminator
Pris: 2 795:-
 
Rockbox Baby Blues
Dist/Boostpedal
Kontroller: Gain, Drive & Tone. Boost, Treble Boost, Drive Select 1 & 2.
Strömförsörjning: 9 V batteri/eliminator
Pris: 2 995:-
 
Rockbox Boiling Point
Overdrive/Boostpedal
Kontroller: Gain, Drive, Tone. Bass Boost, Drive/Boost Select.
Strömförsörjning: 9 V batteri/eliminator
Pris: 2 995:-
 
FUZZ 9/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner