Skandinaviens ledande gitarrportal

Rengör med ultraljud

Av Jim Lundberg

 

Har du tröttnat på hudrester, svett och DNA från tidigare ägare till din gitarr? Nu kan du ta bort det med vanligt kranvatten!

 

Gamla gitarrer får med åren en härlig patina som ger dem karaktär. Fast det är inte bara slitage och ”dings” som samlas på en gitarr, utan en hel del avlagringar från replokaler och scener. Typiska DNA-gömmor är stall, stränghållare och stämskruvar. Här finns massor av skrymslen som är svåra att rengöra utan att skruva isär grejorna. En rengörningsmetod som tidigare bara används inom industrin är rengöring med ultraljud. Här använder man bara vanligt kranvatten. 
Så här fungerar det: Man har en behållare som man fyller med vatten. I behållaren sänker man ner det föremål som ska rengöras. Inne i tvätten finns en ”vibrator” som får behållarens väggar att vibrera med en väldigt hög frekvens, ofta runt 40 000 svängningar i sekunden (40 KHz). Dessa vibrationer fortplantas genom vattnet som tryckvågor vilka hela tiden byter riktning, precis som en svängande gitarrsträng. Varje gång tryckvågen byter riktning bildas ett sug som gör att vattnet ”kokar” under en bråkdel av en sekund. Ni som inte somnade på fysiklektionerna kanske kommer ihåg hur läraren tog ett glas vatten och placerade under glashuven på en vakuumpump. När luften pumpades ur började vattnet koka. När man sedan stoppade fingret i glaset kunde man konstatera att vattnet var kallt – mysko!
Grejen är den att vattnets kokpunkt sjunker om trycket runt vattnet minskar. Skulle du ta en fika uppe på Mount Everest topp så kokar kaffevattnet redan vid 69 grader. Svängningarna i ultraljudstvättens vatten gör att trycket kortvarigt sjunker så att vattnet ”kokar” under någon tusendels sekund. Varje gång detta sker bildas det massor av små bubblor i vattnet. I nästa ögonblick byter tryckvågen riktning och då kollapsar dessa små bubblor med en smäll (okej, en liten smäll, men ändå). Detta fenomen kallas kavitation och kan slå sönder en båtpropeller om denna är felkonstruerad. 
I ultraljudstvätten går det lugnare till och de kollapsande bubblorna gör inga skador på delarnas yta, men skakar effektivt bort smutsen. Tricket är att dessa små bubblor når in i varje skrymsle och ”spränger” bort smuts som man inte skulle komma åt utan att skruva sönder grejorna i smulor. Därför är ultraljudstvätten också suverän vid rengöring av smycken – nu kan du äntligen få rent inuti dödskalleringar och halskedjor!
FUZZ har testat en liten ultraljudstvätt från Kjell & Company (artikelnummer 40-491) som kostar 699 spänn. På bild 2 ser vi underverket. På displayen visas tvättiden i sekunder – i detta fall går tvätten i 180 sekunder (3 minuter) innan den stänger av automatiskt. Man kan inte ändra på tvätteffekten, utan bara tvättiden. På bild 3 ser vi ett hardtailstall till en strata som samlat på sig massor av smuts. Här har vi skruvat bort några sadlar för att visa gegget. I praktiken behöver man inte lossa en skruv, och därmed ändra på några inställningar – bubblorna hittar in ändå. Nästa steg är att fylla tvätten med vanligt kranvatten upp till markeringen inne i behållaren. Kallt vatten fungerar, men ljummet vatten mjukar upp smutsen och hjälper bubblorna att göra sitt jobb. Eftersom hela behållaren vibrerar kan man inte lägga delarna på botten, utan det finns en korg som man lägger delarna i så dessa hänger fritt i vattnet. Blir det inte rent första gången kan man köra flera gånger eller på längre tid. Några droppar handdiskmedel i vattnet kan vara bra om smutsen är riktigt envis.
Vad kan man då lägga i en ultraljudstvätt? Jo, i princip alla saker som tål vanligt vatten. Trädetaljer och elektronikdelar går bort. Dina PAF-mikar från Les Paul 59:an ska givetvis inte doppas i vatten! Däremot kan alla metall- och plastdelar ultraljudstvättas. Stall, stränghållare, fjädrar, svajarmar och liknande saker. Även stämskruvar kan tvättas även om dessa kan vara smorda med fett vilket kan vara svårt att få bort med tvätten. 
Proceduren är enkel – lägg grejorna i vattnet och tryck på knappen. Ett svagt surrande är det enda som hörs. Ultraljudets frekvens ligger långt över vad ett mänskligt öra kan registrera. Möjligtvis kan husdjuren höra det. Bubblorna är så små att de inte går att se, men man kan uppfatta dem som små virvlar i vattnet. Efter inställd tid stannar tvätten automatiskt. På bild 6 ser vi hur stallet ser ut efter ultraljudstvättningen – blankt och fint! Det enda som är kvar är märkena efter sadlarnas justerskruvar. Här krävdes det två tvättpass (2x3 minuter) för att smutsen skulle släppa. Är smutsen riktigt ingrodd kan man behöva gnugga lite med en trasa eller tandborste för att få bort det allra sista. Detaljer med rörliga delar bör torkas efteråt med en hårtork så det inte uppstår rost eller oxid mellan delarna.
 
FUZZ 6/11

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner