Randall RG13
Av Mats Claesson
Randall RG 13 är en gitarrpedal och trekanalig förstärkare i en och samma enhet, med en hel del nytänk. FUZZ tar givetvis en testrunda.
Det är nästan lustigt att se hur många varianter och infallsvinklar det finns i ämnet; gitarrförstärkeri. Själv gillar jag bäst den ”korta vägen”, alltså gitarr, sladd och förstärkare – och riktigt bra är det om stärkaren har några bra kanaler att växla mellan.
Jag tycker också att det är ganska tufft att smälla upp en halvstack även på gig som har små scener och liten lokal, där finns ”mitt” ljud och det känner jag mig bekväm med. Men det finns en verklighet också, och det är inte alltid det fungerar med jätteapparatur. Då uppstår funderingar kring förstärkarlösningar som är mindre och lätthanterliga.
Randalls nya förstärkar-pedal med 1,7 watts styrka och tre separata kanaler kan tjäna som övnings-, inspelnings- och livespelningsenhet, lite beroende på hur man kopplar upp den.
Randall RG13. RG13 är en pedal i stadig plåt som har tre separata kanaler, tydligt och enkelt upplagt. Här har vi tre kanalväljare och en loop/boost, där kontrollpanelen består av en undre rad med eq-inställningar; bass, samt en liten tryckknapp för bass boost, middle, med tillhörande tryck-knapp för mid-scoop, treble, presence, kontroll för loop/boost samt en mastervolym.
I den övre kontrollknappsraden sitter de tre kanalernas vardera gain- och volymkontroller. Kanal 1 har därutöver en tryckknapp för bright, vilket ger ett extra skimmer i diskanten.
På baksidan finner vi anslutning för strömadapter och även en 9 volt output för externa pedaler, loop send/return-anslutningar och en tryck-knapp för val mellan att låta loopen fungera som loop, eller att använda den som boostfunktion. Där finns även en högtalarutgång, minimum 8 ohm – pedalen lämnar 1,7 watt direkt till högtalare.
På vardera sidan av pedalen finns anslutningar för gitarr in, samt en 1/8 stereo ingång för extern ljudmedia, och gitarr ut om man vill använda pedalen till en förstärkare, eller förstärkarens slutsteg via loop return på stärkaren, eller om man vill köra pedalen till ett slutsteg. Här finns också en högtalaremulerad XLR anslutning om man vill sända signalen direkt till ett PA-system eller annan apparatur i inspelningssammanhang, samt en tryck-knapp för XLR groundlift.
Ljud. Det första jag provade var att koppla upp pedalen mot en 4x12” högtalarlåda. Det handlar ju bara om 1,7 watt, så självklart blir det inte en översvallande volym att tala om, men kan faktiskt fungera i vissa, lite ”lugnare” repsammanhang – och framför allt som övningsförstärkare hemma, eller annorstädes. Har man till exempel en liten högtalarlåda hemma, är RG13 perfekt att sitta lira med, och här kan man ju även addera någon ljudkälla i 1/8 stereoingången.
Pedalen har inga rör, utan här är det en FET-krets som genererar ljudet – med den äran. De tre kanalerna går från rent till distat, och ännu mer dist. Det finns förvisso en gainkontroll även på den rena kanalen, men här handlar det mest om att gryna till ljudet, ett skönt, lite spräckigt sound.
Kopplar man in sig direkt, eller in i slusteget, via loop, på en förstärkare visar GR13 upp ett av sina rätta ansikten. I detta läge får vi tillgång till en annan enhets färgning av ljudet, och det 100 watt starka rörslutsteg i den förstärkartopp jag testade i tog tacksamt hand om gitarrsignalen från pedalen.
Randall RG13 visar upp ett fullödigt förstärkarljud med tre mycket användbara kanaler, med utmärkta ljud, allt ifrån rent till ordentligt tungt distade inställningar. Det här skulle jag utan tvekan kunna använda som gigsound – rakt av!
Att koppla upp RG13 i ett PA-system lär också fungera utmärkt. En god monitoranläggning krävs dock för att detta skall bli användbart.
Väljer man att inte använda externa pedaler i pedalens loop kan man använda denna som en boostfuntion, vilket ger ytterligare ljudmöjligheter.
Som vi märker är användningsområden många, och man kan alltså låta RG13 vara huvuddelen i sitt förstärkarsystem, eller integrera den i ett redan fungerande system.
Slutomdöme. Randall RG13 är en pedal/förstärkare som har allt du egentligen behöver för att skapa ditt individuella sound. Du väljer själv om pedalen skall köras i förstärkare/slutsteg, med en egen högtalarlåda, direkt till ett PA-system, användas i inspelningssituationer, som rep- eller övningsförstärkare – eller allt detta i kombination.
Formatet är litet och lätthanterligt. Ljudet är utmärkt, med en vältagen ljudpalett att välja färger med. Själv kan jag tänka mig en livesituation där ”vanliga” förstärkare kan bli en aning för mycket, men där man har tillgång till ett tajt PA-system med god medhörning… och det är bara en möjlighet, av många.
Fakta
• Gitarrpedal med inbyggd förstärkare
• 1,7 watt
• Tre separata kanaler
• Gemensam eq; bass, bass boost, middle, middle boost, treble, presence, loop/boost samt master volume
• Anslutningar; AC power in, 9 volt DC out, loop send/return, högtalare/hörlur minimum 8 ohm, gitarr 1/4 in/ut, XLR balanserad utgång och 1/8 stereo media input
• Strömadapter medföljer.
• Pris: 1 950:-
FUZZ 7/13
Fler artiklar
Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se