Skandinaviens ledande gitarrportal

Randall RD100H Diavlo

Av Mats Bryzell
 
Randall, numera förstärkt med ampgurun Mike Fortin, klipper till med en rödglödgad djävul till förstärkartopp, RD100H Diavlo. Bered dig på riktigt heta distsound, men också mindre distbetonade ljuddomäner av fint snitt.
 
Randall kan stoltsera med att ha knutit en av USA:s hetaste ampgurus till sig, Mike Fortin från Fortin Amplifications. Mike är vida känd och uppskattad för sina förstärkardesigner för bland andra Metallicas Kirk Hammet och det svenska stjärnskottet Ola Englund. 
Här skall vi syna den 100 watt starka, trekanaliga förstärkartoppen RD100H Diavlo. 
 
Det finns en mängd olika förhållningssätt till detta med förstärkartoppar i 100-wattstyrka. Vi har de brittiska klassikerna, ofta med endast en kanal och ibland även i avsaknad av en mastervolymkontroll och vi har de mer moderna mastervolymtopparna som dessutom, i många fall, bjuder på flera kanaler att välja mellan.
Vad man bör tänka på är att de flesta rörförstärkare, och nu snackar vi 100-wattstoppar, behöver andas ut, och gör detta bäst vid högre volymnivåer. Då infinner sig de där ljuden som man, för att vara ärlig, endast hör på stora livegig – och som man själv ganska sällan får chans att utnyttja för egen del.
Distorsion, hur denna är beskaffad och i vilket sammanhang man använder sig av den, är otroligt individuellt i fråga om tycke och smak, och det är här Randall med sin tydligt distorienterade stärkare kommer in i bilden.  Man vill ju att den förstärkare man väljer skall kunna mycket, gärna ha flera distljud att växla mellan samt att dessa skall ha bästa kvalitet – Randall RD100H uppfyller dessa krav väl skall det visa sig.
 
Kanaler och ljud
För min personliga del är det tre grundljud jag vill ha som utgångspunkt. Ett rent, kraftfullt sound och två distljud där det ena tjänar som ”komp”-ljud och det andra som ”solo”-ljud. 
Kan man dessutom få möjlighet att på distkanalerna kunna lägga in en extra växel genom en boostfunktion blir möjligheterna ännu fler.
På knappraden finns tre uppsättningar av: gain och volume – en gain och volume till vardera kanal; clean, gain 1 och gain 2. Boostknappen till de båda distkanalerna sitter placerad strax innan raden av eq-kontrollerna; bass, middle, treble och presence, och slutligen finns en mastervolymkontroll. Alla kanaler samt boost går att manövrera via fotpedal. 
På baksidan hittar vi högtalaranslutningar och val av ohminställning: 4, 8 och 16. Likaså anslutningar till loop och fotpedal.
Randall går ut ganska hårt med att detta är en het och gainrik förstärkare – och det är bara att hålla med. Allt i gainväg man kan önska finns på menyn, men, nu kommer det roliga; om man håller igen med gainkontrollerna en aning framträder ett riktigt klassiskt brittiskt bett i ljudbilden. Detta var jag inte riktigt beredd på, för det kan ibland förhålla sig så att förstärkare som inriktar sig på saftiga distljud gärna tappar lite i intensitet och kraft när man rullar av de hårdaste gainlagren. Med denna Randallförstärkare kan man faktiskt låta den ena gainkanalen låta mer åt exempelvis Marshallhållet och den andra mer åt det amerikanska idealet – eller välja att låta båda kanalerna låta likadant, med kanske olika volym inställt. Perfekt för olika typer av komp- och sololjud.
Det rena ljudet har en fint framträdande klarhet och kärna. Headroomet är högt, men tillåter med sina gain- och volymkontroller, en hes dist att träda fram.
Eq-delen är gemensam för de tre kanalerna och här misstänker jag att de flesta kommer att koncentrera sig på de båda distkanalernas ljud och, så att säga, låter cleankanalen hänga med på eq-inställningarna.
Jag hade inga som helst bekymmer att krana fram mina favoritsound ur både den brittiska och amerikanska distmyllan. Allt från kärva, grovkorniga till stenhårt finkorniga distlägen går att kombinera
 
Slutomdöme
Randall RD100H Diavlo är en fullvuxen 100-wattare med ett pris på strax över 7 000:-. Ljuden från de tre kanalerna är klanderfria och har en styrka som är påfallande, även då mildare gaininställningar görs, och på volymnivåer som inte skyhöga. Du får tre fina kanaler att grundmåla med, och även om förstärkaren riktar sig åt hårdare tongångar är det en trevlig mångfald av ljudmöjligheter som erbjuds. 
Med Mike Fortin ombord har Randall verkligen blivit att räkna med i higain-segmentet. Diavlo är ett ypperligt förstärkaralternativ till betydligt dyrare pjäser och flera andra förstärkartoppar är på väg ut, inte minst Ola Englunds signaturtopp Satan, som vi hoppas kunna återkomma till inom kort.
 
Fakta
Randall RD100H
• Gitarrförstärkare, topp
• 100 watt
• Rör: 12AX7 i försteg och 6L6 i slutsteg
• Tre kanaler: clean, gain 1 och gain 2, gemensam eq
• Loop
• Kanalval samt boost via fotpedal
• Pris: 7 395:-
• www.flaamusic.se
 
Mer info:
Videolänkar:
 
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner