Skandinaviens ledande gitarrportal

Pretty Maids - Motherland

Av Michael Linderoth
Sedan debutplattan släpptes 2011 har rock/fusiontrion The Aristocrats – med den enastående gitarristen Guthrie Govan i spetsen – turnerat flitigt och i höstas spelade man till exempel på den årliga gitarrfestivalen i Uppsala. Om du inte var där (eller vill ha mer) är BOING, We ’ll Do It Live! lika livsviktig som Celebration Day för alla Zeppelinfans. 
Aristocrats liveinspelade dvd (från två gig) har sexton låtar hämtade från trions debutplatta och egna soloalbum, utöver det finns en ny låt samt extramaterial. Dvd:n är filmad i HD med schysst ljudkvalitet och finns även enbart som audio på två cd minus två låtar. Fast det är med ljud och bild som allt faller på plats. 
Först ut är Guthrie Govans Tori Amos-inspirerade tema på Bad Asteroid. En låt som bjuder på allt från cool funk med tajt bas/trumspel till ett wah wah-dränkt solo. Jämfört med bandets debutalbum får alla låtar mer liv och kraft här. Att man både ser och hör att de musikaliska ädlingarna gillar att spela tillsammans och har kul själva gör inte det hela sämre. 
Andra höjdare (apropå asteroider) är Boing!...I’m In The Back där det distade surfgitarrtemat kompletteras med oktavbas och twisttrummor  musikalisk humor på hög nivå! Govans vräkigt bluesiga och pedal-steelinfluerade gitarrspel på Bellers vackra ballad Flatlands står också ut, liksom hans brötiga riffande på See You Next Tuesday med en bandlös Vigier-gitarr. Sist men inte minst; Minnemanns 80-talsdansanta discotajta Dance Of The Aristocrats med Bellers sequencerbas och Govans snärtiga autowah-solo är också värd ett omnämnande.
På dvd:ns extramaterial berättar bland annat Guthrie Govan lite om sina låtar från albumet medan Minnemann går igenom hur han skrev danshiten Dance Of The Aristocrats. 
Aristocrats låtar, melodier, riff och harmonik undgår helt enkelt fällan där annars massor av jazz/rock/fusion bara är en plattform för ändlösa soloinsatser. 
Med Led Zeppelins Celebration Day och Aristocrats BOING, We’ll Do It Live! hemma behöver du aldrig gå över ån igen för att bli inspirerad. 
FUZZ 1/13
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner