Skandinaviens ledande gitarrportal

Palmer Fat 50H & PCAB112

Av Mats Nermark

 
Palmer Fat 50H är en tysk rördriven förstärkartopp som också finns som combo. Högtalarlådan PCAB112 är  bestyckad med en 12” Eminence ReignMaker med den smarta funktionen FDM attenuation. 
Förstärkardelen i Fat 50 är identisk för toppen och combon. Den är, som namnet avslöjar, på 50 watt och har två stycken 5881 rör i slutsteget. Eftersom man ville undvika allt vad transistorer heter i signalvägen så är till och med loopen rördriven.
Vanligtvis med enklare förstärkare räcker det att hänvisa till en bild på frontpanelen för att allt skall vara klart som korvspad men då Fat 50 har ett antal väldigt fiffiga konstruktionslösningar vill jag ta det mer i detalj. De två kanalerna delar i stort tonkontrollerna. I Drive-kanalen finns utöver Bass, Mid, och Trebele en Drive Presence som kontrollerar de högre frekvenserna i slutsteget samt en Drive Volume som gör att du kan balansera de båda kanalerna mot varandra.
Reverbet är ett fjäderreverb med en tämligen lång avklingningstid.
Det ingår en footswitch med fyra knappar. En för kanalbyte och en för reverb. De övriga två är till viss del det som gör Fat 50H så allsidig. Gain är en boostfunktion som ligger före förförstärkaren. Använder man den till den rena kanalen så blir den en crunch-kanal och aktiverar man den när Drive-kanalen är vald blir det en Heavey Lead-kanal. Den fjärde knappen på fotkontrollen är en boostfunktion som sitter i slutsteget och kallas Second Level. På bakpanelen sitter en ratt där du ställer in en andra mastervolym för att, till exempel, ha rätt volym när du skall spela ett solo.
På bakpanelen hittar man förutom säkringar och högtalarutgångar även den rördrivna effektloopen som har en mixkontroll så att du kan använda den som en seriell eller parallell mixer eller vad som helst däremellan. 
Förstärkaren är byggd i Tyskland och den stämmer överens med alla de positiva fördomar vi har om tysk industri. Fat 50H och högtalarlådan verkar oerhört stabilt byggda och jag skulle inte tveka en sekund att ta med dem på en slitsam turné. Med tanke den höga byggkvalitén så tycker jag att ett bruttopris på 8 500:- för combon får anses som ytterst rimligt gränsande till väldigt billigt. Toppen kostar 8 000:- och högtalarlådan som testades kostar 2 995:-. Med samma Eminence Governor som combon hamnar den på 1 795:-.
Ljud och spelbarhet. Jag älskar att spela funkiga och snärtiga komp vilket kräver mycket headroom. Så jag hängde på mig en strata och knappade in den rena kanalen utan Gain och ställde in Fat 50 ungefär som jag brukar och började spela. Det som hördes var en snabb och krispig attack med ett väldigt muskulöst mellanregister. Jag drog ner lite mellanregister och ökade en aning diskant så fick jag till ett rent ljud som med fördel kunde användas till funk, r’n’b, country, roots och det mesta inom pop, dessutom med väl tilltaget headroom. Räcker inte detta så behöver man nog börja tänka på att mika upp förstärkaren och skaffa sig bra hörselskydd. Fick jag välja mellan en Fender Twin och en Fat 50H för ett funk-, pop eller countrygig så skulle jag utan tvekan ta Fat 50. 
Jag var nyfiken på hur Drive-kanalen skulle reagera med en EQ-inställning som var inställd för att få ett optimalt rent ljud. Det är definitivt inte alltid detta fungerar. Men här möttes jag av en bra balans mellan frekvenserna som passade stratan utmärkt. Jag vet inte hur Palmer har tänkt eller gjort men övergången mellan rent och dist med gemensam eq ser jag inte som något problem här.
Jag gick tillbaka till den rena kanalen och aktiverade Gain och fick en rejäl skjuts i signalstyrka med resultat att kanalen blev väldigt anslagskänslig och jag kunde med lätthet styra mängden smuts i ljudet med styrkan i anslaget. Här var det väldigt roligt att hamra fram riffande rockkomp och blues. Dynamiken fick det att kännas som om plektrumet nästan studsade på strängen i takt med högtalarkonen. Så till Drive-kanalen med Gain på. Nu blev det riktigt tungt men dock med en väldigt sammanhållen dist. Det låter inte spretigt med en singlecoil i halsposition vilket gläder mig. Med Drive på klockan 4 och Gain aktiverad blir det mycket dist. Det är inga som helst problem att lira riktigt tung rock men jag misstänker att de som spelar metal och mer kan behöva en distpedal ändå.
När jag hade gått igenom de två kanalerna med och utan Gain kom jag på att jag inte någon gång hade ändrat på tonkontrollerna. Man brukar ofta behöva ratta lite och kompromissa med den ena kanalen för att få det att funka i stort men här fungerade det utan att jag ens först tänkte på det. Inte illa alls! Kul och bekvämt att ställa ett rent ljud och sedan fungerar det med alla kanaler. Man kan ju styra en viss del av toppen med Drive Presence om man nu vill.
Second Level fungerar klockrent och det borde vara lag på att alla nydesignade förstärkare skulle ha den här funktionen. Två kanaler med Gain och Second Level gör att du utan att ha en programmerbar förstärkare kan få de mängder gain du vill på två olika användbara volymnivåer. För mig räcker det.
Högtalaren spelar ju väldigt stor roll för ljudet och den Reignmaker som sitter i passar förstärkaren väl både för rent och för dist. Det fräcka med denna högtalare är att det sitter FDM attenuation på elementets baksida. Den gör att du kan krana på slutsteget för att få en riktigt fet och mättad dist och sedan dra ner volymen med en ratt bak på högtalarelementet. Jag testade detta och det fungerade utan problem. Jag var först lite skeptisk men den känslan var totalt obefogad. Ratten sitter ju nere i högtalarlådan och är rätt trög så det är en kontroll som man kanske inte direkt ger sig på att ratta mellan låtarna. Men det gör inget, för Fat 50 har en bra mastervolym så den i kombination med elementet gör detta till en väldigt flexibel lösning.
 
Slutomdöme. Det är många kända tillverkare som nu ger sig på trenden med små så kallade ”lunch box” förstärkare som trots sin litenhet är dyra. Därför är det roligt för oss gitarrister och utmanande för konkurrenterna att Palmer med sin Fat 50 presenterar en till ljudet stor, funktionellt välutvecklad och inte minst väldigt prisvärd förstärkare som många kan ha nytta av i många sammanhang. Palmer kommer jag att hålla järnkoll på i framtiden.
 
Fakta
• Rördriven förstärkartopp
• 50 watt
• 12AX7 rör i försteget
• 2 x 5881 rör i slutsteget
• Två kanaler
• Gain boost 
• Second Level boost i slutsteget
• Rördriven effektloop med mixfunktion
• Pris: Fat 50 Combo 8 500:-. Fat 50H 8 000:-. PCAB112 1 795:-. PCAB112 med Eminence Raignmaker med FDH Attenuation 2 995:-
 
www.adamhall.com
www.palmer-germany.com
 
FUZZ 1/12

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner