Skandinaviens ledande gitarrportal

Orange OR50 - Pics Only - Head

Av Mats Claesson

Det har varit stor efterfrågan på den Anniversary-modell som gjordes i ett begränsat antal för några år sedan. Så stor att det snabbt inte fanns några förstärkare att tillgå, endast bilder – därav ”Pics Only” i namnet. Nu släpper Orange modellen OR50, igen, till glädje för alla och envar.
Letandet efter det ”perfekta” gitarrljudet är något som både fascinerar och plågar oss gitarrister, ett ljud som har så många olika fasetter att man sällan, eller aldrig kan hitta det. Det ljud man vill uppnå finns egentligen bara i ens eget huvud, bland minnen av vad man hört tidigare och nya intryck som ständigt adderas i den ljudbank som den egna hjärnan är så frikostig med.
Ibland händer det att man pluggar in sin gitarr i en förstärkare som genast tar en tillbaka till forna dagars intensivt lyssnande på favoritplattorna i pojkrummet, då man själv inte hade provat att spela i en ordentlig stärkare – men hade en klar uppfattning om hur en elgitarr skulle låta.
Orange OR50 är en sådan förstärkare!
Orange OR50 är en 50 watt stark stärkare med endast en kanal. På gammalt fint Orange-manér finns ingen text, utan istället symboler, vid kontrollerna. Man får helt enkelt ”lista ut” vad kontrollerna gör, och det är inte så klurigt egentligen; volume, HF-presence, bass, middle, treble samt en switchbar mastervolym. Underbart enkelt och på samma gång en aning förvirrande. Den switchbara mastervolymkontrollen manövreras enbart med en footswitch, det finns ingen knapp för detta val på förstärkaren – men vem går till stärkaren och switchar, mitt i brinnande gig?
Rent massivt sound. Hjärtat i förstärkaren är HF-kontrollen som ökar slutstegs-presence och adderar slutstegs-gain. Här kan man labba länge och väl för att nå olika lägen där man själv upplever att den sweetspot man vill ha träder fram. Utgångsläget är ett rent, massivt sound med ett rejält headroom vilket förtjänstfullt kan ligga till grund för den gitarrist som gärna använder ett antal overdrivepedaler i sin arsenal. OR50 är mycket pedalvänlig och levererar pedalernas egenljud mycket fint. 
Något man kan tänka på är att det inte finns någon loop i förstärkaren, så pedalvalen får planeras efter detta.
Känner vi på förstärkaren utan pedaler överhuvudtaget, så är den gamla devisen; ”högre volym – bättre ljud” genast självklar. Med HF-kontrollen uppdragen en bra bit fullkomligt vrålar OR50 fram organiskt välljud. Tänk introt på Caught In A Dream med Alice Cooper, eller varför inte Hell Ain’t a Bad Place to Be med AC/DC – där har du en fingervisning. Med den omkopplingsbara mastervolymkontrollen kan man ytterligare kontrollera volymläget och mängden dist.
Det här är en förstärkare som på sätt och vis ställer lite krav på den som spelar, man måste veta med sig att det inte bjuds på en räcka ”färdiga” kanalmöjligheter att switcha mellan, det är inte så denna stärkare arbetar. Här handlar det mer om styrning via gitarren och fingrarna. Med volymkontrollen på gitarren kan man modulera sitt ljud mycket effektivt, från rent till högoktanig dist.
Även val av gitarr är viktig. Visserligen låter exempelvis en Tele- eller Stratocaster förnämligt med OR50, men de allra bästa resultaten fick jag med gitarrer där humbuckermikar talade. Det var fantastiskt att plugga in en tremikad Gibson SG Custom från 1961 och en fet Les Paul gav en stabbig extra dimension till ljudmattorna. 
Gitarrer med singlecoilmikar får Orange OR50 att arbeta med en aning mindre ”svett”, ljudet blir lite pressat och skrikigt. Visserligen går detta att kompensera med eq-inställningarna, men det där organsika ”Orange-ljudet” går lättare att mana fram med humbuckerförsedda gitarrer.
Slutomdöme. Orange OR50 är en förstärkare som kräver att man, lite på förhand, vet vad det hela handlar om. Det krävs en viss ljudnivå för att utnyttja de soniska ljudkaskader denna stärkare är mäktig, och det krävs att man inte är allt för beroende av många olika ”kanaler” för att disponera sina ljud. Har man pedaler som medel att skapa sina olika ljud fungerar OR50 ypperligt som grundplåt för detta, men det är främst den explosiva gitarrist – som manar fram stenhårda kompmattor och ett och annat solo – som jag tror får störst behållning av denna krutdurk. Med sina 50 watt spelar Orange OR50 byxbensfladdrande högt, och med ett sound som är fantastiskt härligt 70-talsdoftande.
Fakta
• Rörtopp
• En kanal med switchbar mastervolym
• 50 watt
• Rör: 2 st. EL 34 i slutsteg, 3 st. ECC83/12AX7 i försteg
• Loop: Nej
• Pris: 10 195:-
FUZZ 7/12

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner