Skandinaviens ledande gitarrportal

Orange Micro Terror

Av Mats Claesson

Ett brittisk märke med riktigt tunga förstärkare på sitt samvete släpper som bekant även små övningsförstärkare med förvånansvärt kraftfullt ljud och hög ”gullighetsfaktor.
Det har släppts en uppsjö av så kallade lunchboxstärkare på senare tid, men frågan är om inte Orange var först ute på banan?
Konstruktion. Storebrodern Tiny Terror, som inte är speciellt stor, har vi testat här i FUZZ tidigare. Micro Terror är en ännu mindre sak, bara 16.5 x 13.5 x 9.2 centimeter. Låt oss titta på vad skrivbordet kan erbjuda som scen för dessa tuffa Orangestärkare.
Höljet är av plåt med rejäla gummifötter och ett fast handtag. Micro Terror har en kanal och kontrollerna är Volume, Tone och Gain. Det finns hörlursutgång och en minitele auxingång för extern media som till exempel MP3-spelare.
Högtalarlådan har en 8”-högtalare och har samma sköna gullighetsfaktor som förstärkaren. När man ser denna lilla stack smälter hjärtat och väcker habegäret.
Ljudet är trots förstärkarens litenhet riktigt potent. Det är ändå 20 watt vi talar om och det enda röret i försteget, ett ECC83 arbetar upp ett skönt sound tillsammans med transistorslutsteget.
Kopplar man in en extern ljudkälla går signalen direkt till slutsteget och påverkas inte av gain- och tonkontrollerna.
Ljudvolymen man får kan ju såklart inte mäta sig med akustiska trummor och annan bandutrustning – men i vissa sammanhang där det spelas volymsvagt kan man såklart hävda sig hyfsat duktigt. Det blir ändå högt när man sitter själv och spelar, och kan vara nog så lagom i hemmamiljö.
Om man bortser från den lilla högtalaren (8”) och det faktum att denna inte flyttar lika mycket luft som en konventionell tolvtummare, eller låda med fler element, så är ljudet väldigt likt det man får med Oranges större förstärkare i karaktären. Det går faktiskt att få till ett riktigt fint och mustigt rent ljud om man håller ner gainkontrollen och inte trycker på allt för hårt. Vrider man på lite till distar lille Micro upp sig genast och en fuzzig men ändå lödigt distad ton infinner sig. De tre ljudrattarna arbetar fint tillsammans och det finns ett brett spektrum av dist och tonalitet att ratta sig fram till.
Slutomdöme. Vill man spela i hemmamiljö – eller kanske på jobbet? – och har plats för en liten stärkare på skrivbordet, skall man ju bara skaffa Orange Micro Terror! Stärkaren med tillhörande låda låter riktigt trevligt, med en hel del tonala valmöjligheter. Utseendet på denna lilla rigg pryder i stort sett vilken plats den än hamnar på!
Fakta
Gitarrförstärkare i ”lunchboxformat”, hybrid
20 W
Vikt: 0.85 kg
En kanal
1 st. ECC83/12AX7 i försteg. Transistorslutsteg
Anslutningar för hörlurar och aux in
Pris: Förstärkare 995:- Högtalarlåda PPC108: 595:-
FUZZ 6/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner