Skandinaviens ledande gitarrportal

Olsson Custom Reverb 36WE

Av Jan ”Nusse” Dahlin
 
Olsson Amps går från klarhet till klarhet. Den här gången med en signaturförstärkare utvecklad i samarbete med Jojje Wadenius.
 
 
Jojjes signaturmodell bygger vidare på Olssons tidigare modell Olsson Custom Reverb 36, men med några förändringar. Det handlar alltså i grunden om en handbyggd 36 watts rörcombo med en tolvtummare. (Går även att köra i 18 watt.) 
 
Konstruktion
Om vi börjar med insidan är förstärkaren point-to-pointbyggd på ett kraftigt lödkort med lödtorn. Transformatorerna är USA-tillverkade och speciallindade. Förstärkardelen är inbyggd i ett rejält aluminiumchassi som i sin tur är monterat i ett 18 mm tjockt furukabinett. Högtalaren är en Celestion Creamback 65. Reverbet, fullängds, kommer från Accutronics.
Förstärkaren har två kanaler med samma känslighet men olika voicings, där den ena är lite brightare än den andra. Väljer kanal gör man antingen på förstärkaren eller via den medföljande pedalen. Här finns också en mixfunktion, speciell för WE:n, nämligen möjligheten att köra båda kanalerna samtidigt. 
Ljudet formas med separata kontroller för volym och ton medan master-, deep cut- och reverbkontrollerna är gemensamma för båda kanalerna. Masterkontrollen är ny för signaturmodellen och har lagts till för att man ska kunna spräcka upp ljudet på lägre volym. Den har också fått mera botten vilket krävt en justering av deep cut-kontrollen.
Till det yttre har förstärkaren samma eleganta oxblods- eller vinröda tolex, kraftiga läderhandtag och läckra finish. Förutom den utökade kontrollpanelen har den även fått ett gjutet emblem med Jojje Wadenius signatur.
 
 
Hantering och ljud
Tja, om det räckte med ett ord skulle jag säga något i stil med att det låter ”lysande”. Eller ”fantastiskt”. Men låt mig förklara varför. För det första behöver man inte ens vara normalbegåvad för att skruva fram ett bra ljud. Det finns där från början, om man säger. Jag tycker personligen det är oerhört befriande att kunna skruva fram ett bra ljud på ett så enkelt sätt som möjligt och enklare än så här, med en ton- och en volymkontroll, blir det knappast. 
De renare grundljuden (med masterkontrollen hyggligt öppen) i båda kanalerna är visserligen mycket ärligt mot spelteknik och gitarr men tillför samtidigt den där rika och genuina klangen som känns nästan magisk, som får dig att spela länge och lite mer noggrant, för att njuta av alla övertoner, värmen och klarheten. Ljudet är tätt och separerar samtidigt strängarnas olika frekvenser mycket bra.  Basen är trygg, fast och övertygande. Och har din gitarr ett bra mellanregister så förmedlas det utan prut, ingen hängmatta alltså. Samma kvalitet har diskanttoppen, som har förmågan att vara både transparent och skimrande utan att ge skrapsår på trumhinnorna. Hur gör karl´n?
Om man kranar på med lite mer volym och drar tillbaka mastern spricker det upp och distar på ett balanserat sätt, utmärkt för lite traditionell blues eller tidig rock. Kärnan i ljudet finns kvar, men det sjunger, komprimeras en aning och blir lite hesare. Den karaktären har även mixläget men här blir det mer pulver över alltsammans samtidigt som man får fler möjligheter att forma ljudet med hjälp av båda kanalernas kontroller. Det handlar givetvis inte om något metalsound utan ett bärigt overdriveliknande ljud funkar till blues, country, countryrock, pop, funk, rockabilly och moderat distad rock. Vill man ha mer än så går det utmärkt att koppla in en pedal av något slag. Förstärkaren är mycket pedalvänlig. Jag provade med det mesta, ifrån en gammal mxr distortion till modernare dist- och overdrivepedaler från T Rex, Björn Juhl, Boss och Himmelstrutz. Alla togs emot med öppen famn. 
 
 
Slutomdöme
Det är bara att gratulera Herr Olsson. Igen. Och givetvis även de som köper denna ärliga och rika förstärkare med smått fantastiska förutsättningar att förmedla känslor, nyanser och klanger inom många genrer. Visst, ljudideal varierar med individen men ärligt talat, i den här klassen finns inte många konkurrenter. En annan fördel: med tanke på hur bra Olsson Custom Reverb 36WE låter som ny, kan man förmoda att den med tiden kommer att låta ännu bättre, när rör och högtalare spelats in ordentligt. Och som den är byggd har den förutsättningar att låta bra, länge.  
 
 
Fakta
 
• Gitarrförstärkare, combo
• 36W/18W
• Två kanaler m. separata volym- och tonkontroller
• 1 x 12AT7 och 3 x 12AX7 i försteget
• 1 x GZ34 likriktare 
• 4 x EL84 slutrör
• 1 x Celestion Creamback 12”
• Keramiska rörsocklar
• Lödd point-to-point
• Sinkat furukabinett
• Levereras med pedal för kanal och reverb samt mjukt skyddsfodral
• Pris: 27 900:-
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner