Skandinaviens ledande gitarrportal

Mr. Play-A-Long

Av Peter Almqvist
Jamey Aebersold är mannen som gjort det möjligt för jazzmusiker världen runt att ha sin egen jamsession hemma i vardagsrummet. 
Jamey Aebersold som själv är saxofonist, hade på mitten av sextiotalet kurser där han lärde ut konsten att improvisera över kända jazzstandards. En elev undrade om inte Jamey kunde spela in en tape med komp så att han hade något att öva till när han kom hem från kursen. Det blev ingen tape till eleven utan i stället spelade han in den första volymen av How to play jazz and improvise.
Jamey hade inte tänkt spela in fler plattor men efterfrågan blev genast stor och han insåg att jazzmusiker runt om i världen hade behov av fler ”komp-plattor”. I dagsläget finns det 133 volymer på marknaden och det kommer hela tiden nya. För gitarrister finns det några riktiga godbitar, Jimmy Raney, en av den moderna bebopgitarrens förgrundsgestalter, har spelat och transkriberat sina solon över kända standards. Volymen är nummer tjugo, samtliga spår finns också utan Jimmys solon så att man kan köra play-a-long.
En annan ”must have” är Wes Montgomerys låtar på volym nummer 62, här finns godingar som Jingles och klassiska West Coast Blues. En av mina favoriter är med en kompsektion bestående av pianisten Kenny Barron, basisten Ron Carter och trumslagaren Grady Tate. De spelar standards som Stella By Starlight och There Will Never Be Another You. Det svänger makalöst och är otroligt inspirerande att spela till, volym nummer 15 med det passande namnet Payin Dues.
För gitarrister brukar det vara extra kul att få lira med Hammond B3:a, arvet efter Wes Montgomery och George Benson. Nyligen lanserades volym 118 med orgelgiganten Joey DeFrancesco tillsammans med gitarr och trummor i kompet, fenomenal svängfest. För att hålla liv i sina brasil-chops kan man välja volym 98, där finns alla Jobims klassiker som Desafinado, Wave och Girl From Ipanema.  Helt nyligen kom en CD som heter Django Reinhardt, Gypsy Jazz volym 128. I kompet finns gitarristen David Stryker trakterandes en Maccaferri style gitarr, riktigt bra ”hot”-sound. Ett par av Djangos original finns med bland annat Minor Swing, Swing 42, Swing Guitar och Nuages fast här med namnet Djangos Cloud. John Coltranes musik är välrepresenterad, två volymer 27 & 28 där de flesta av hans klassiker finns med. Giant Steps är coltranelåten som brukar ge de flesta musiker skrämselhicka. För att råda bot på detta har Aebersold tagit fram vol 75, Countdown To Giant Steps där låten bryts ner i små segment för att klargöra sambanden, mycket informativt och pedagogiskt upplagt. Sambandet mellan skalor och ackord reds ut i volym 26 The scale syllabus där saxofonisten David Liebman (spelade i många år med Miles Davis) går igenom en mängd skalor och visar hur man kan improvisera med dem. I månadens RIFF är det en super-lokrisk skala som är på tapeten, kallas också för förminskad heltonsskala. Exemplet har sin grundton på C och spelas över ett C7+9 men som du ser kan skalan också användas på ett flertal andra ackord.
FUZZ 2/13Riff.pdf

Video


 
 

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner