Skandinaviens ledande gitarrportal

Martin LX1E Ed Sheeran

Av Mats Bryzell
 
Tillsammans med den populäre brittiske sångaren och gitarristen Ed Sheeran har Martin skapat en liten ”resegitarr”, som inte bara är lätt att bära med sig vart som helst, utan också fungerar som fullvuxen akustisk gitarr vad gäller spelbarhet och förstärkt ljud.
 
Martin LX1E Ed Sheeran signature edtion är en naggande god liten gitarr med en kort skala på 584 mm (23”) och halsinfästning vid fjortonde bandet. Sadelbredden är standard 43 mm och strängvidden vid stallet 53.5 mm, bara något snävare än Martins vanliga bredd på 56 mm alltså.
Locket är gjort av solid sapele, som i mångt och mycket liknar mahogny. Sarg och bakstycke är svart HPL (High Pressure Laminate). Halsen har en lågt skuren, oval profil och är tillverkad i ett multilaminat, Stratabond. Stall, greppbräda och fronten på huvudet är gjort av Richlite, ett papper- och träfibermaterial påminnande om backelit. Det ser dock ut och känns som ebenholts.
På båda sidor av greppbrädans infästning på toppen kan man se lasergraveringar i form av ett ”+” på diskantsidan och ordet ”each” på bassidan. Plustecknet är titeln på Ed Sheerans senaste album och ”each” står för East Anglia’s Children Hospices, till vilka Sheeran donerar sin del av vinsten försäljningen. Plustecknet syns också på huvudet och under detta texten Est 1991, som är Sheerans födelseår.
Elektroniken utgörs av Fishman Isys T preamp – med mikrofon under stallet. På gitarrens ovansida finns kontrollpanelen med stämmare, volymkontroll, phase (reducering av feedback vid hög volym, eller höjning av basfrekvenser vid låg volym) och contour för att förändra tonen.
 
Ljud och spelbarhet
Trots den ganska lilla kroppen, beroende på hur hårt anslag man använder, är den akustiska tonen stark och tränger igenom fint i akustiska sammanhang. Ljudet är distinkt och snärtigt vid plektrumspel och följsamt dynamiskt med en härligt vibrerande strängtimbre vid fingerspel.
Inkopplad levererar denna lilla gitarr ett punchigt ljud med stadigt basdjup och skimrande diskant, speciellt med contourknappen aktiverad. Är bara PA- eller alternativ uppförstärkning av god kvalitet blir ljudet långt större än vad gitarren ser ut att vara. Ett plus med en liten kropp är ju att man slipper jobbiga ”boomiga” frekvenser som dessutom lätt ger upphov till rundgång när man drar upp volymen
 
Slutomdöme
Martin LX1E Ed Sheeran är en cool liten gitarr, lättspelad med en behaglig action. Den må ha en liten kropp men ljudet den levererar är förvånansvärt distinkt och genomträngande. Den är inte bara en perfekt resegitarr utan funkar även utmärkt både i live-situationer såväl som i studion. Sist men inte minst, att en del av priset går till välgörande ändamål är unikt och föredömligt. Hur många andra kända gitarrister har gjort något sådant innan? Ingen vad jag vet. Respekt!
Rekommenderas!
 
Fakta
Martin LX1E Ed Sheeran
• Elektroakustisk gitarr
• Solitt lock av sapele
• Modifierad X-bracing
• Sidor och botten av HPL 
• Hals av Stratabond
• Greppbräda och stall av Richlite
• 20 st band
• Mensur: 584 mm
• Kompenserad sadel av tusq
• Mikrofon: Fishman Isys T preamp med tuner
• LXM gigbag ingår
• Pris: 5 850:-
 
Mer info:
 
Videolänk:
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner