Skandinaviens ledande gitarrportal

Martin HD-28E Retro

Av Peter Almqvist
 
C. F. Martin introducerade för ett tag sedan en retroserie med några av sina klassiker. I denna Retro Series ingår bland annat en HD-28 försedd med mikrofonsystemet Fishman F1 Aura Plus.
 
Gitarrerna som byggdes på trettio- och fyrtiotalet anses av många vara det bästa som byggts i Martins historia. Att tillverka en ny gitarr som låter likadant är förmodligen en omöjlighet då mycket av ljudegenskaperna beror på att instrumentet spelats på under så många år. Idag kan man dock ta hjälp av den digitala tekniken när det gäller själva uppförstärkningen.
För att gå i land med detta anlitade Martin den legendariska ljudteknikern Bil VornDick samt mikrofontillverkaren Fishmans chef Larry Fishman. Med hjälp av VornDicks fantastiska vintagesamling i kombination med Martins egen samling av flat-topgitarrer från sitt museum hade man ett bra utgångsläge. 
Under en vecka spelade Bil VornDick in ett antal klassiska Martingitarrer, förutom HD-28 också D-18, OM-28 samt en D-45. Bils inspelningar av de klassiska gitarrerna med de lika klassiska mikrofonerna omvandlades till digitala ljudbilder som matades in i Fishmans F1 Aura Plus. Bil själv var mycket nöjd med resultatet och sammanfattade så här: 
“The plugged-in sound of these instruments is by far, the best reproduced acoustic sound I’ve ever heard.”
 
Konstruktion
Byggstenarna i HD-28 är desamma som för åttio år sedan; solitt granlock med sidor och botten av solid ostindisk rosewood. Man har dock ”moderniserat” halsen och gjort den en aning tunnare med en form kallad Modified Low Oval Profile. Materialet i halsen är select hardwood med greppbräda av ebenholts. För att ytterligare förstärka retrokänslan har man använt så kallade ”diamonds and squares” till lägesmarkeringarna. 
Den öppna butterbean-mekaniken höjer vintagekänslan ytterligare ett par snäpp. Fishmans F1 Aura kom för ett par år sedan och har nu uppdaterats till Plus. De läsare som testat systemet tidigare kommer att känna igen sig med det tillägget att systemet nu startas i ett så kallat Easy Mode vilket innebär att man får tre färdiga presets förutom själva mikrofonljudet. Det andra läget kallas för Performance Mode och bjuder på ett närmast oändligt spektra av ljudmöjligheter. Jag ska inte gå in på hur systemet rattas, jag lärde mig det inte på en kvart men om man ger det lite tid blir man rikligt belönad. Hela härligheten rattas med endast två kontroller vilket gör att man måste trycka en hel del för att manövrera mellan de olika parametrarna. 
Förutom volymkontroll har man tillgång till bas-, mellan- och diskantkontroller. Här finns en inbyggd tuner, kompressor samt anti-feedback filter och möjlighet att fasvända. Dessutom en mängd digitala ljudbilder man kan välja på, och samtliga går att editera. Systemet är dock hungrigt, tuggar i sig kraften av ett niovolts batteri på cirka tjugofyra timmar, så glöm inte att dra ut sladden när du är klar annars släcks systemet inte ner. Batteriet är dock mycket lätt att byta, placerat i nedre sargkanten intill axelbandsknoppen.
                          
Ljud och spelkänsla
Denna gitarr har ett kraftfullt akustiskt ljud med utmärkt respons i hela registret. Dynamiken är suverän och gör den lämpad för såväl finger- som plektrumspel. Hur mycket retro det är över soundet är svårt att säga, personligen har jag aldrig testat Martingitarrer från trettio- eller fyrtiotalet. 
Med mikrofonsystemet inkopplat får man tillgång till en mängd ljudmöjligheter, det är små nyanser som gör skillnad så det lönar sig att vrida och vända på potentiometrarna för att hitta det gyllene läget. Manual medföljer och dessutom en lättfattlig och informativ DVD som går igenom systemets basfunktioner. 
HD-28E Retro tycker jag är mer lättspelad än en standard HD-28, mycket beroende på den slimmade halsprofilen. Jag upplever också att ljudet är något luftigare vilket bidrar till att göra den än mer lättspelad. Vill man ha en riktigt kraftfull gitarr är detta ett perfekt val. Med sin omfångsrika ljudvariabel bör den också platsa i de flesta genrer. 
 
Slutomdöme
Kul att konstatera att C. F. Martin inte bara förlitar sig på gamla formler utan forskar vidare på hur en klassiker kan utvecklas, HD-28E Retro är ett utmärkt exempel på detta. Gitarren kostar en bra slant men jag kan garantera att det är välinvesterade pengar.
 
 
Fakta 
Martin HD-28E Retro
• Elektroakustisk dreadnoughtgitarr
• Lock av gran 
• Scalloperad x-bracing
• Sidor och botten av ostindisk rosewood
• Hals: ”selected hardwood”
• Greppbräda av ebenholts
• 20 st. band
• Stall: ebenholts
• Mekanik: Öppen ”butterbean”
• Mensur: 645 mm 
• Färg: Natur ”aged toner” lack
• Mikrofon: Fishman F1 Aura Plus
• Pris: 32 995:- inkl. etui
• www.akustikken.dk
 
Mer info:
 
Videolänk:
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner