Skandinaviens ledande gitarrportal

Marshall Vintage Modern 2466

Marshall Vintage Modern sneglar tillbaka på de klassiska 60- och 70-talstopparna men har berikats med moderna finesser. Det vill säga lite gammalt och lite nytt.

 Tänk dig en gammal hederlig hundrawatts Marshalltop utan mastervolym och med fyra ingångar där man bryggar de två oliklåtande ”kanalerna” med en kort sladd. Vintage Modernmodellen är samma typ av förstärkare fast med endast en gitarranslutning, två volymkontroller som kallas detail och body, midboostknapp och dynamic rangekontroll high/low. Övriga kontroller är reverb, mastervolume, presence, bass, middle och treble. Indikatorlampan lyser med ett förföriskt blått ljus.
På baksidans panel finns två högtalaranslutningar, knapp för val av 8 och 16 ohm, footswitchanslutning för kontroll av dynamic range och reverb. Förstärkaren har dessutom berikats med en loop.
Just precis det man ofta kan sakna på äldre Marshallmodeller är loop och någon form av val mellan ett mindre eller mer distat sound, och nu finns detta i en förstärkare som i övrigt andas hederlig gammal god Marshallton.
Rören i slutsteget är fyra KT66 och i försteget sitter fyra ECC83 så både känsla och ljud känns väl igen som klassisk Marshallmark.

Ljud
Det två volymkontrollerna detail och body fungerar som high- och low-volymerna på en äldre topp. Detailkontrollen ger det lite tunnare, vassa och diskantrika ljudet som är så karaktäristiskt och body-volymkontrollen lämnar ett fett, tjock basigt sound. Precis som förr drar man upp lagom med volym på dessa två kontroller för att forma just det ljud man är ute efter. Skillnaden är att man nu inte behöver spela alldeles vansinnigt högt för att stärkaren skall börja flåsa och ett distat mäktigt ljud skall infinna sig. Nej, mastervolymkontrollen tar hand om volymnivån och det klassiska Marshallsoundet träder fram på den volymstyrka som man själv väljer.
För att forma ljudet ytterligare, och kanske åt ett mera modernt håll, finns en midboostkontroll att tillgå. Denna fetar upp ljudet i mellanregistret och ger ett krämigt, lite hårdrockigt tonalt registerlyft. Den, via fotpedal eller genom att trycka på en knapp på frontpanelen, valabara dynamic rangekontrollen ger i low-läget ett karaktäristiskt vintage Marshall-ljud där rena till moderat distade ljud finns. I high-läget kopplas ett extra rörsteg in och lämnar mer dist och en volymbooost. High-läget är bra att använda om man vill köra mycket dist på lägre ljudnivåer.
Jag känner igen mig från forna dagars toppar – ljudet är glasklart och starkt genomträngande. Både singlecoil- och humbuckermikar tillåts träda fram i stark kraft och ljudet sjunger verkligen när man drar på lite. Det känns också befriande att det finns en loop där man kan peta in lite delay eller andra effekter. Dynamic range-kontrollen tillåter att man kan gå från ett tufft kompläge till ett sololjud som räcker till riktigt bra och får gitarrtonen att skjutas fram ännu mer. Vintage Modern har alltså de ljud vi är vana vid från gamla goda modeller fast nu med möjligheten att tämja de starka krafterna och dessutom addera lite fetare dist vid lägre ljudstyrka.

Slutomdöme
Hatten av! De extra finesserna som Vintage Modern har är just de där små sakerna som man kan längta efter när man använder en Marshallförstärkare av äldre snitt. Ljudet är verkligen vintage, och det räcker fortfarande mycket långt, fast nu med valmöjligheter att pusha och piffa till det så att det passar i en modern situation. Det är något speciellt med Marshall, jag säger bara det…

Fakta
Marshall Vintage Modern

Rörbestyckad förstärkartopp
100 watt
1 kanal med middboost och dynamic range high/low
Reverb
Anslutningar; loop, footswitch och 2 st högtalaranslutningar 8 och 16 ohm
Rör; 4 st KT66 i slutsteg, 4 st ECC83 i försteg

www. emnordic.se

Marshallvintagemodern_374pix.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER