Skandinaviens ledande gitarrportal

Mariette - med rötterna i gitarrmusik

Av Ulf Zackrisson
 
Mariette är en modern popartist med allt vad det innebär, men med den egenheten att hon har sina rötter i gitarrmusik och att spela i rockband.
Dessutom med en gedigen samling gitarrer, både elektriska som akustiska.
Känd för svenska folket blev hon efter sitt deltagande i Idol 2009 och framförallt i Melodifestivalen 2015, där hon hamnade på tredje plats i finalen.
 
 
Mariette började spela som 11-åring hemma i Harplinge utanför Halmstad. Då hette förebilderna Ebba Grön och Nirvana och musiken som gällde var punk och grunge.
– Jag och min bror hade ett band, han på trummor och jag på gitarr. Körde låtar som 800 grader och Smells Like Teen Spirit. 
Sedan blev det skolband i mellanstadiet och så småningom musikgymnasiet i Halmstad.
– Det var en fantastisk lärorik och rolig tid, minns Mariette. På skolan bildade jag tillsammans med tre tjejkompisar ett coverband, Ethan Xiphias, och spelade en hel del både i Halmstad-trakten och utanför. Det är en nyttig erfarenhet att varit igenom, att veta hur mycket jobb det ligger bakom för att överhuvudtaget kunna ställa sig på scen. Det var också då jag började nosa på dom här kommersiella sammanhangen som Sikta mot stjärnorna, där jag medverkade i 1999 – dock utan gitarr. 
2008 kom första albumet, In This Skin, under artistnamnet MaryJet, och producerad av Mats MP Persson. Året därpå sökte hon till Idol, där hon tog sig ända till finalen och hamnade på en fjärdeplats.
Hur var det att delta i Idol?
– Jag är så glad att gjorde det, för det var väldigt utvecklande, inte minst sceniskt. Jag var ju 26 år när jag sökte så jag visste vad jag gav mig in på och tog det lite för vad de var. Det är ju nästan mer av en tv-produktion än tävling, men jag kunde suga åt mig det jag var intresserad av. Efter det fick jag mycket spelningar och kunde få ut min musik och spela låtarna från mitt album.
Några år senare, 2015, fick Mariette erbjudandet att medverka i Melodifestivalen och där hon hamnade på tredje plats med låten Don’t Stop Believing. Nu blev det större spelningar på stadsfestivaler, Liseberg, i tv-program med mera – och som förband till Roxette på Örjans Vall i Halmstad. Per Gessle kommer för övrigt, precis som Mariette från Harplinge.
– Det var massor med folk, en fin sommarkväll, det var verkligen superkul! minns Mariette.
Hon nämner även spelning på Pridefestivalen i Stockholm. Mariette är själv gay och tycker det är viktigt att sprida kärleksbudskapet. 
Det har också blivit en krogshowssejour med Magnus Uggla, som gitarrist i hans band.
Mariette har lite svårt att genrebestämma sin egen musik.
– Det är lite flytande. Jag befinner mig ju i popvärlden men gillar även ambienta ljudlandskap, plus att jag vill få in djup i texterna. Och jag älskar framförallt att spela live men har varit inne i en låtskrivarperiod. Så nu gäller det att skriva ny musik och jag har ju nästan speed-dejtat låtskrivare och producenter för att hitta riktiga guldkornssamarbeten. Det är väldigt viktigt att hitta rätt människor som man kan skriva ihop med, inte minst texter, man blottar sig ju själv. Då är det viktigt att man känner sig trygg. 
 
 
Vilken slags gitarrist är du?
– Jag spelar helst elgitarr där jag kan använda mina pedaler och effekter. Favoriteffekten är nog eBow. Brukar alltid tjata på mina producenter "behövs det inte lite eBow här?". Jag använder mig av ett gäng Mad Professor-pedaler såsom Honey Bee, Forest Green, Spring Reverb, Little Green Wonder och Tremolo. En volympedal klarar jag mig knappt utan och mitt TC Electronics Flashback x4 använder jag princip i varenda låt. Har alldeles för många pedaler, (skratt!). Men man får ju aldrig nog.
I gitarrväg är det just nu Fender som gäller för Mariette, favoriten är en svart custom shop Journeyman Relic Postmodern Telecaster. 
– Jag gillar soundet i telen som både är varmt och runt såväl som twangigt. 
Även akustiskt är det Fender, nämligen deras nya modell Paramount. 
– Roligt att Fender även satsar akustiskt. Jag har en Paramount PM-1 Deluxe Dreadnought Sunburst som jag är väldigt nöjd med. Den har blivit min nya ”skriva-låtar-gitarr! 
Hon har även en Martin John Mayer signaturmodell i samlingen. Bland övriga elgitarrer kan nämnas en Gibson Les Paul Custom Shop ‘58 VOS och en Fender Jaguar.
– Jag har en gedigen samling på ca femton gitarrer. Tar upp hela lägenheten, skrattar hon. Förstärkare är Fender Deluxe Reverb och Marshall Bluesbreaker tvåtolvscombo.
Det är stor ljudskillnad mellan dessa?
– Det är det men jag har spelat i många genrer med olika gitarrer och olika sound och tycker att dom kompletterar varandra. Men det är inte alltid man orkar släpa runt på en Bluesbreaker. 
 
 
Musikbranschen har en stark manlig dominans. Har du några idéer hur man skall få fler tjejer att spela gitarr, bilda band etc?
– Det handlar precis som allt annat om att det behövs fler kvinnliga förebilder. Jag är glad att mina gitarristförebilder Bonnie Raitt och Sheryl Crow fanns när jag började spela. Vi måste släppa fram och hjälpa unga tjejer genom att peppa och inspirera till att våga följa sina drömmar. Det är också viktigt att det kommer fram fler kvinnliga ljudtekniker och producenter. På artistsidan ser vi en något jämnare fördelning men vi har en bra bit kvar.
I skrivandets stund meddelas att Mariette är uttagen till Melodifestivalen 2017. I deltävling 2, den 11 februari i Malmö, kommer hon att framföra låten A Million Years, som hon skrivit tillsammans med Thomas Gson, Peter Boström, Johanna Jansson och Jenny Hansson. 
Foto: Johanna Petterson & Nena Segerbrand
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner