Skandinaviens ledande gitarrportal

Lou Reed/Metallica - Lulu

Av Jerry Prütz
Musik, och främst rockmusik, handlar inte om att följa uppgjorda mallar, mönster eller att tillfredställa någon annan än sig själv. Exemplen är många på album eller musik som först varit utskälld för att sedan bli hyllad. Motörheads album Another Perfect Day från 1983 var synnerligen utskällt när det kom men i tidens ljus så anses den plattan vara en av bandets allra bästa. När Igor Stravinskij uruppförde Våroffer i Paris 1913 utbröt tumult bland åhörarna och det pratades om skandal. Detta berodde självklart på att kompositören låg steget före sin publik. Med tiden har dock Våroffer blivit en av Stravinskijs mest älskade verk. 
Sällan har väl ett album som den otippade kombinationen Lou Reed och Metallica fått så mycket skäll. Knivarna och de vassa omdömena har slipats intill löjets gräns. Att samarbetet blev av beror på att Metallica och Lou Reed träffades vid Rock and Roll Hall of Fames 25-årsjubileum och resten, är som man brukar säga, modern rockhistoria. Låtarna på plattan är i flera fall gamla demos som Reed hade och som var tänkta som delar i en teaterföreställning baserade på två pjäser av den tyske dramatikern Frank Widekind. 
Att kombon Lou Reed och Metallica är både otippad och märklig är jag den första att hålla med om. Att höra Lou pratsjunga mot en väg av Metallicas galopperande gitarrer känns både ovant och konstigt, men efter ett par lyssningar har man vant sig. En av låtarna Iced Honey är dock betydligt mera lättlyssnad och skulle lätt kunna tas för vilken av Reeds låtar som helst på valfritt album. Metallica har å sin sida inte gjort någon glad de senaste tjugo åren och jag tycker att 2003 års platta St Anger är ett betydligt större magplask än Lulu. Att kombinera konstnärligt tänkande med ett gammalt thrashmetalband är spännande, utmanande och friskt vågat. Faktum är att jag gillar när artister av denna kaliber utmanar mig och prövar var gränsen går. Det är ovanligt och jag gör tummen upp bara för att jag kan. 
FUZZ 9/11
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner