Skandinaviens ledande gitarrportal

Line 6 Amplifi 75

Av Mats Nermark
 
Line 6 gjorde en reklamkampanj inför utrullningen av Amplifi som löd ”The Guitar Amp reinvented”. Lite lurigt att översätta andemeningen i detta påstående men i princip påstår Line 6 att de återuppfunnit gitarrförstärkaren så det är något helt nytt. Det är ett kraftfullt påstående där vi nu skall se hur det ligger till med den saken.
 
Konceptet
Det är ett antal olika tankar och typer av teknik som ryms inom konceptet Amplifi och det är väl här som man möjligtvis ser en konceptdesign som är det riktigt nya. Här är en 75 watts förstärkare i stereo som i stort påminner om Line 6 Flextoneförstärkare. Vill man ha ut mer funktion från förstärkaren laddar man ner appen Amplifi Remote till sin iPad eller Iphone. Denna kopplar man via Bluetooth till Amplifi för att få två huvudfunktioner. Dels kan man hämta och streama den musik man har i iTunes och dels innehåller appen programvara liknande Line 6 Amp Farm som gör att du kan styra förstärkaren och effektsektionen på en oerhört mer detaljerad nivå.
 
Låt oss gå igenom de olika delarna.
 
Förstärkaren
Enligt demonstratören på NAMM är designen tänkt att likna en elegantare möbel man kan ha i vardagsrummet. Var och en har säkert en egen åsikt om detta. Designen är utan tvekan inte speciellt lik en traditionell gitarrförstärkare. Det finns ingen logotyp och inga kontroller på framsidan utan det är först när man ser Amplifi från ovan man ser kontrollerna och det nedsänkta handtaget. På tal om handtag känns Amplifi mycket lätt och är föredömligt enkel att flytta. Redan efter några dagar i normal hemmiljö kan jag dock konstatera att det nedsänkta handtaget kommer att bli en riktig dammsamlare.
 
Kontroller
Kontrollerna är Drive, Bass, Mid, Treble, FX, Reverb, Volume (lite vilseledande då den saknar namn), en knapp för att aktivera Bluetooth, en preset-väljare samt knappen Tap (för Tap Tempo). Håller man nere Tap i några sekunder aktiveras in inbyggd stämapparat. Det är dock inte markerat på Amplifi så det fick jag läsa om i bruksanvisningen.
Förstärkaren i sig kommer med fyra preset A, B, C och D. Dessa kan man justera med rattarna på Amplifi och sedan spara i någon av de fyra minnesplatserna. Där slutar redigeringsmöjligheterna på Amplifi. Det är tämligen begränsat.
 
Högtalare
Förstärkaren och högtalarna är av intresse då Line 6 valt en konfiguration som numera kallas ”wet-dry-wet” vilket innebär att originalsignalen från förstärkarsimuleringen skickas obehandlad hela vägen och sedan läggs effekterna till i separata stereohögtalare. Fördelen är att om man gör detta rätt så får man en ljudbild som jag upplever både tydligare och bredare. 
Amplifi 75 har inte mindre än fem högtalare. En 8” Celestion de beskriver som low frequency speaker. Det är genom denna som det mesta av gitarrljudet kommer. Utöver denna finns två mid-frequency drivers och två high-frequency drivers. Dessa tar i stort hand om effekter och ljudet från musikbiblioteket i din iPad/iPhone. Om man vill öva ostört finns det hörlursutgång på baksidan.
För den som inte vill använda fler än fyra ljud samtidigt går det ju utmärkt att använda förstärkaren utan en iPad/iPhone men då är man allvarligt begränsad. Har man inte en iPad/iPhone bör man budgetera för en apparat som har iOS. Appen finns inte till Anderoid eller Windows phone.
 
Amlifi Remote app
Appen för din iPad eller iPhone ser modern ut och har ett antal funktioner. Utöver att i detalj kunna bygga ljud i förstärkaren och streama musik till den har den även en stämapparat och möjligheten att matcha ljud till en låt från ett bibliotek. 
Editorn där man arbetar med att skulptera sitt ljud är upplagd på ett sätt där man följer signalvägen genom effekter och förstärkarmodell. Man pekar på den man vill justera så visas ett stort och överskådligt fält som visar de parametrar man kan arbeta med. Det finns många förstärkare och effekter att välja på och användargränssnittet är tydligt och uniformt vilket underlättar användandet. 
Det finns nio olika effektblock man har tillgång till och man kan ha maximalt en effekt åt gången i varje block. För stomp kan man välja fyra olika huvudtyper av effekter Drives & Dynamics, Mods, Delays, Filters, Synths & Pitch. Det finns väldigt mycket skojigt att välja på så jag garanterar att det finns stor potential att sitta länge och forska i roliga ljudlandskap. En viktig begränsning är att om jag till exempel vill ha kompressor och OD samtidigt går inte det för att båda effekterna finns i samma effektblock. Modulationseffekter, delay och reverb är också många till antalet.
Eftersom det inte finns någon etablerad standard för appar var det vissa funktioner jag fick leta lite extra efter innan jag hittade dem och då hade det varit bra med en hjälp-funktion. Det finns ingen sådan utan Line 6 refererar till sin webbaserade ”knowledge base”. Här tycker jag Line 6 gjort en stor miss. Den bruksanvisning som följer med Amplifi täcker endast hårdvarans funktioner vilket jag kan förstå. En mjukvara förändras snabbt hos dagens medvetna tillverkare och då skulle en tryckt bruksanvisning snabbt bli inaktuell och vara ren miljöförstöring. Men då är det viktigt att det finns en hjälp-funktion. I den bästa av världar är den smart integrerad i appen men det är OK om det är en smart upplagd webbhjälp. I detta fall saknar jag mycket på webben alternativt att det kanske är så gömt att jag inte hittar det. Det finns ingen direkt bruksanvisning utan lite blandade videos och en FAQ. Det jag ville veta fanns inte i FAQ och de videos jag trodde skulle täcka min fråga gjorde inte det. Och eftersom en video inte är sökbar fick jag sitta igenom några videos för att efteråt konstatera att jag slösat bort min tid.
Man kan spara sina ljud i appen och det är bra och man kan också tala om vilka fyra ljud man vill spara i hårdvaran på programplatserna A, B, C och D. Riktigt bra om man bara vill ha med sig hårdvaran någonstans eller om någon annan i familjen behöver låna din iPad.
Det finns en del i appen som kallas Music Library och det är i princip en spegling av ditt iTunes-bibliotek med liknande sorteringfunktionalitet. Man kan tyvärr inte komma åt Spotify inom appen.
Line 6 refererar till att det finns en cloud community dit användare sparar sina ljud. Vill man spara dit trycker man på Publish och vill man inte det så sparar man lokalt till My Tones. Det underliga är att jag inte kan se vad som finns i denna cloud community. Enda sättet att över huvud taget komma åt något därifrån är att gå till Music Library, välja en låt och sedan skriva in sökord i ett sökfält och se vad du får för svar. Det vanligaste med bibliotek oavsett om de ligger lokalt eller på nätet är att man kan gå dit och leta fritt men Line 6 har valt en annan väg. 
 
Ljud och spelbarhet
Förstärkarljuden i Amplifi genereras på digital väg vilket blir allt vanligare. När Amplifi förannonserades hoppades många på att Line 6 forskat fram en ny generation modelleringsteknik men så var det inte. Här använder Line 6 samma digitala algoritmer som i POD-produkterna. Då är det heller ingen överraskning att Amplifi låter så som POD-produkterna brukar låta. Alltså, gillar man POD lär man bli nöjd! 
Det finns väldigt många förstärkarmodeller att välja mellan och lägger man till antalet olika högtalare så finns det nära nog oändliga ljudkombinationer att tillgå redan innan man ger sig på att blanda in effekterna. Line 6 säger att deras modellers ljud baseras på en viss förstärkartyp och vid en lyssning tycker jag att ordvalet ”baseras på” stämmer bra. Man hör att Amplifi liknar de förstärkare som de påstår utan att vara exakta kopior. Därför tycker jag personligen att det var roligast att arbeta med Line 6 egna förstärkarmodeller där jag inte hade några förutfattade tankar kring hur det ”skall” låta. Exempel på förstärkare jag tycker var roliga är Line 6 Mood, Line 6 Bayou, Line 6 Twang, Line 6 Chemical X och Line 6 Insane för att nämna några. Line 6 Insane har så mycket gain att den nästan spelar sig själv.
När det gäller effekterna så är det återigen lätt att känna igen sig från tidigare POD-produkter. Det låter på samma sätt här. Nu vet jag att jag ingår i den krympande minoritet som gillar chorus och då gör det väl inte så mycket att jag upplever choruseffekterna som lite dämpade och odistinkta där jag vill ha klarhet och skimmer. Däremot gillar jag tremoloeffekterna och Warble-Matic. Vill man låta annat än gitarr finns det en massa spännande syntar i Stomp-blocket.
Line 6 skriver i sin reklam att Amplifi kan användas live och det är givetvis så att det går men när det gäller Amplifi 75 så får det inte vara ett speciellt volymstarkt band för då dränks man ordenligt. 
Att ha wet-dry-wet är ju en bra idé men när högtalarna sitter så pass tätt som de gör här så kommer inte systemet till sin rätt och stereokänslan blir väldigt begränsad. Den kommer bättre till sin rätt i hörlurar. Det är faktiskt så att jag föredrog ljudet i hörlurar (AKG 240) framför ljudet i högtalarna. Ljuden fick större klarhet och definition. Både gitarrljuden och streamad audio samt att gitarrljuden smälte in i ljudbilden bättre när jag spelade till streamade låtar. När jag först spelat genom hörlurar och sedan lyssnade genom högtalarna uppfattade jag gitarrljudet som dämpat och fick redigera bort lite bas och öka diskanten för att det skulle låta som jag ville men trots det var det svårt att få samma ”ihopsmälta” ljudbild som jag fick via hörlurar.
 
Slutomdöme
Jag vill nog påstå att om det är något Line 6 har återuppfunnit så är det förstärkare lämpad för musicerande i hemmet. Här måste vi då se till konceptet i sin helhet. Tar man bara de olika delarna var för sig så finns det många produkter som nuförtiden fixar det minst lika bra eller mycket bättre men ser man till helheten så är Amplifi tämligen unik. 
Här finns glädjen i att spela för det är roligt på ett väldigt enkelt sätt jämfört med att dra igång en massa olika produkter och se till at de är kopplade på rätt sätt. Spela tillsammans med backing tracks och kända låtar från sina favoritartister och kunna ratta ljud som antingen är som idolens eller som kanske står i fräsch kontrast. Kopplingen iPad/iPhone via Bluetooth gör att man slipper krånglet och trasslet med onödiga kablar. Man kan streama audio genom Amplifi med bättre kvalitet än många andra iPad players jag har hört, vilket gör att den kan fungera som OK stereo i vardagsrummet där designen som skiljer sig markant från traditionella gitarrförstärkare säkert gör att din sambo/man/hustru kan acceptera den som en del av möblemanget. Priset på 3 199:- gör ju att en Amplifi 75 kanske kan vara förhandlingsbar inom hushållsbudgeten. 
 
 
 
Fakta
Line 6 Amplifi 75 digtal modelleringsförstärkare och streaming audio player
• 75 watt
• 1 x 8” högtalare Celestion, 2 x mid frequency driver, 2 x high frequency driver
• 4 presets i hårdvaran, obegränsat i appen
• 70+ gitarrförstärkarmodeller, 20+ högtalarmodeller och 100+ effekter.
• Tap tempo/tuner
• Amplifi app för iPad och iPhone
• Bluthooth audio streaming (Anderoid, iOS, Mac, PC)
• Stereo ¼” aux input
• Kompatibel med Line 6 FBV Mk II kontrollpedaler
• Pris: 3 199:-
 
 
 
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner