Skandinaviens ledande gitarrportal

Lehle 1 At 3 SGoS · Sunday Driver · D.Loop SGoS · Dual SGoS · Parallel

Vi vill att vår gitarrutrustning skall fungera och vara pålitlig i olika miljöer. Det är här som Lehles produkter kommer in i bilden. Vi skall se hur ett antal produkter från denne tyske ingenjör kan höja helhetsintrycket på en rigg.
 Det händer att man drar sig för att lägga pengar på saker i sin utrustning som inte ”låter”. Ta till exempel kablar, denna livsviktiga transportväg för vårt älskade gitarrljud. Det är många som köper billiga (oftast lika med dåliga) kablar för att hellre lägga pengarna på en riktigt bra distpedal. Jag förstår tanken men faktum är att din nya dyra distpedal kommer att låta mindre bra om du har dåliga kablar. Man kanske vill växla mellan två förstärkare precis som Eric Johnson och många andra. Visst, man går och inhandlar en billig A/B-box för att konstatera att plötsligt har man fått brumproblem på köpet. Eftersom det finns en seriell effektloop i förstärkaren så vill man kanske stoppa in en digital effektenhet där. Problemet är ofta att de digitala enheterna färgar ljudet på signalen så att det låter sämre om ljudet än det gjorde innan. Det finns lösningar att hitta men man måste veta var man skall leta.

Lehle 1 At 3 SGoS

I studion står ett stort pedalbord (15 pedaler) vars signal sedan skall skickas till en av två förstärkare. Eftersom alla pedalerna färgar ljudet ville jag ha hela pedalbordet i en loop som jag kan koppla bort för att få signalen direkt till förstärkare och sedan välja vilken av de två förstärkarna jag vill spela på. Där är 1 At 3 ett utmärkt val då jag kan ta en signal från gitarren och skicka den till en av tre mottagare. Dessa mottagare kan vara förstärkare, stämapparater, digitala modellerare, mixerkanaler, med mera. Det finns en fiffig koppling B -> C som gör att man kan använda en av switcharna som en loop. Samtliga kopplingar är så kallade ”true bypass” vilket innebär att ingången i pedalen är direkt kopplad till utgången när pedalen är av. Signalen passerar i det läget inte någon extra elektronik.

Loopen fungerade som den skulle och signalen blev renare när den gick direkt till förstärkaren. När du byter mellan två utgångar så byter pedalen också jord så att brum och andra missljud med jordslingor undviks. Fotomkopplarna är, liksom på alla produkter från Lehle, guldpläterade och ger en väldigt ren signal utan en massa biljud som brum, knaster och knäpp.

Lehle Sunday Driver

Trots att nu signalen gick direkt från gitarren till förstärkaren (med loopen av) så var det ändå inte samma ljud som om jag bara hade en kort sladd rätt in i förstärkaren. Här hade jag ju två stycken rätt långa sladdar. En sladd från gitarr till pedalbord och en därifrån till förstärkare, visserligen av god kvalitet, men ändå en hörbar skillnad.

Jag träffade gitarrsystemgurun Steen Skrydstrup på FUZZ Guitar Show för ett tag sedan och han pratade om vikten av att ha en buffrad signal. Jag provade därför att koppla en Sunday Driver före 1 At 3 och det blev en markant skillnad. Mitt ljud var klarare, varmare och mer dynamiskt. Faktum är att en del pedaler, som till exempel en Frantone Compressor, blev oerhört mycket mer flexibla. Förut har jag bara haft den till humbuckers om jag vill spela jazz för den har haft en positivt dämpande effekt på diskanten. Med en Sunday Driver var det som om man tog bort en slöja från ljudet och nu fungerade det grymt bra till en funkig strata. Min Tone freak Abunai 2 visade upp en detaljrikedom i sin ljudbild jag tidigare inte hört. Det finns Sunday Drivers med och utan bypass. Eftersom jag nu gillar ljudet i min Frantone både med och utan buffer så är ju en med bypass det givna valet. En del vill alltid ha en buffer och då kan man ta en utan bypass. Gemensamt för båda är att pedalen förutom att fungera som en buffer även har en clean booster funktion med upp till +15 dB.

Lehle D.Loop SGoS

Att bara kalla D.Loop för en looper är som att kalla Claes Ohlsson för ”en liten butik med några verktyg”. Den kan så mycket mer. När jag hade gått igenom testerna ovan konstaterade jag att det vore bra om jag haft en pedal med en loop, två switchbara utgångar och en buffer med bypass. D.Loop har två loopar och en buffer/booster. Alla med true bypass. Jag kopplade in pedalbordet i loop A, förstärkare 1 till Loop B Send och utgången till förstärkare 2. Detta innebär att gitarrsignalen först möter buffern (om den är på) för att sedan kunna gå via loop A genom pedalerna och till sist väljer jag förstärkare. Loop B väljer förstärkare 1 och är Loop B av så går signalen till förstärkare 2. Synnerligen effektivt.

Något som gör D.Loop än mer attraktiv är att alla signalvägar inklusive buffern är stereo. Man vet aldrig när det blir dags för stereo och då är det ju bra att det finns. Dessutom har den SGoS vilket jag återkommer till.

Dual SGoS

Det kan ju vara kul att köra två förstärkare samtidigt. Då finns tre produkter att välja på. P-Split II där båda förstärkarna alltid får signalen. Little Dual där man väljer om förstärkare A eller B skall få signalen eller båda på en gång. Jag valde att koppla in Dual SGoS eftersom den hade allt som Little Dual plus en tredje utgång som kan skickas till exempelvis en stämapparat eller ett ljudkort i datorn. Denna har också SgoS.

Oavsett vilken av dessa produkter du väljer så har den Lehles välrenommerade LTHZ transformator som isolerar förstärkarna från varandra. Denna transformator är specialdesignad för att gitarrsignalens två egenheter, låg signalstyrka och hög impedans.

Nu gick min signal först via D.Loop och sedan in i Dual för att där få vägvisning till förstärkare. Att köra två förstärkare samtidigt är hur kul som helst, och att blanda klanger på det viset ger upphov till nya ljud om man bara är det minsta intresserad av att ratta en förstärkare. Jag har provat detta förut med en passiv split-box men den gick inte att använda för att det blev så mycket brum. Lehle LTHZ löser ett väldigt reellt problem på ett utmärkt sätt.

Lehle Parallell

Ett problem med många förstärkare är att dess effektloopar är seriella. Detta innebär att hela signalen går ut via effekt send, genom effektprocessorn och sedan tillbaka via effect return. Om nu processorn färgar signalen (vilket de flesta gör) så innebär det att ljudet inte kan bli bättre än processorns. Ett sätt att avhjälpa detta är att fixa en parallell effektloop. Detta finns på vissa förstärkare men inte på flertalet. En parallell effektloop fungerar så att originalsignalen går oförändrad genom loopen och sedan mixas effektsignalen tillsammans med originalsignalen innan den går vidare till slutsteget. Den fungerar med andra ord som en mixer gör, och så också Lehle Parallel. Den tar emot signalen från effekt send och skickar den via en volymkontroll till effektprocessorn. Signalen tas tillbaka in i Parallel via en returvolymkontroll och mixas sedan med en mixkontroll så du får den balans du vill ha. Jag kopplade in en gammal Alesis QuadraVerb i den seriella loopen på en Traynor YCV-40. Först utan Lehle och då lät det katastrof. Med Parallel så fick jag till det riktigt njutbart. Originalsignalen i sin oförstörda glans och sedan lite diskret delay och reverb bakom. Observera att en parallell mixer som denna inte fungerar bra med effekter som chorus, flanger, phaser och liknande eftersom dessa bygger på att hela signalen bearbetas och originalsignalen mixas bort. Det finns två versioner, M och L. L har en bypass switch vilket M saknar.

SGoS

Lehle fick en snilleblixt en dag och la till SGoS som är en metod att programmera och styra produkterna med beteckningen SGoS. Om vi som exempel tar Dual SGoS så kan man trycka på omkopplare A för att skicka signalen till förstärkare 1. Likaså med B till förstärkare 2. Men om jag med ett fottramp vill byta från att signalen går till utgång T till både utgång A och B. I normallänget tar det tre tramp men i SGoS läge 2 kan jag bestämma vad som skall hända när jag trycker på var och en av switcharna A, B och T. Switch A kan till exempel göra just det jag sa; aktivera utgång A och B. Då avaktiverar den automatiskt de utgångar som inte är aktiva för switchen man trampar på. Mycket fiffigt. Men det fiffiga slutar inte här. Om jag har en Dual SGoS och en D.Loop SGoS så kan jag koppla ihop dessa via en vanlig stereokabel. Då kan valfri knapp på valfri kopplad SGoS-produkt styra samtliga switchbara funktioner på båda produkterna. Nu blir plötsligt riggen mycket mer hanterbar.

Det fina slutar inte här utan det finns ett SGoS läge 3 också. Då tar man en kabel med MIDI i ena ändan och en stereotele i andra, så kan man styra sina SgoS-pedaler via en MIDI-pedal eller liknande. Då kan man stoppa sina Lehle-pedaler i racket och ha sina effekter som en del i ett större switchingsystem.

Slutomdöme

Jag skulle vilja likna Lehles produkter vid sådana där goda röda karameller med något segt i mitten. Ju mer man suger på dem desto godare blir det. Det fina med Lehle är ju att de inte likt karamellen försvinner när det är som godast. Byggkvaliteten är snabbt uppenbar både i den fysiska produkten såväl som i den musikaliska upplevelsen. Förutom att det blir en tydligt hörbar förbättring så skall man inte försumma effekten av att ha en gitarranläggning som fungerar med förtroende. Då spelar man mer avslappnat och då oftast bättre. SGoS-systemet är smått genialiskt och gör att pedalerna lätt kan bli del i ett växande skalbart switchingsystem. Det verkar som om Lehle kommer att stanna i min rig oavsett hur det kommer att se ut i framtiden.

FAKTA

Lehle 1 At 3 SGoS Routing Switcher

• 1 in till 3 ut
• Guldpläterade kontakter och reläer
• Programmerbar
• Styrbar via MIDI

www.lehle.com


Lehle Sunday Driver

• Ställbar ingångsimpedans 1 Mohm/4 MOhm
• Guldpläterade kontakter och reläer
• Boost upp till 15 dB

www.lehle.com


Lehle D.Loop SGoS Looper/Switcher

• 2 loopar med true by-pass
• Buffer/booster (+12dB) med true by-pass
• Guldpläterade kontakter och reläer
• Programmerbar
• Styrbar via MIDI

www.lehle.com



Lehle Dual SGoS Switcher

• 1 in 3 ut
• Lehle LTHZ transformator för att köra två förstärkare samtidigt
• Guldpläterade kontakter och reläer
• Programmerbar
• Styrbar via MIDI

www.lehle.com


Lehle Parallel Line Mixer

• omvandlar en seriell effektloop till enparallell effektloop
• Volym för send och return
• Omställbar från balanserad till obalanserad
• Guldpläterade kontakter och reläer

www.lehle.com



FUZZ 3/10





FemLehle.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner