Skandinaviens ledande gitarrportal

Killswitch Engage - Disarm The Descent

Av Urban Kindhult
Jänkarna i välmeriterade Killswitch Engage har tagit tillbaka sin originalsångare Jesse Leach och briljerar i den genre de sägs ha skapat. Detta under ledning av det sjusärdeles tunga namnet i gitarristen, låtskrivaren och producenten Adam Dulkiewicz. 
Denna sjätte platta från bandet, sedvanligt inspelad i Zing Studios, har kraftfulla svenska vibbar i blandningen av sött och salt, ljuvt och brutalt. Och de sticker inte under stol med sina Göteborgska influenser. Men man tar det hela ett steg längre och det märks att man är marknadsledande på detta. Det här är ju förvisso ett band som gör lite som man vill och tycker om att spexa till det på scen, men när det kommer till det musikaliska är man ovillkorligt stark. Produktionen kan vara ganska avgörande för genren och är här helt exceptionell. Vill man höra hur man kan göra tunga gitarrer verkligt flerdimensionella och samtidigt luftiga har man mycket att hämta på Disarm The Descent.
Det finns här en rullande aggressivitet i riffandet från Big Dude Dulkiewicz och gitarrpartnern Joey Stroetzel som är mycket tilltalande. Exempel på detta är låtarna New Awakening och No End In Sight. Bandet visar också upp en mogen harmonisk kunskap som är träffande, utöver vad genren normalt bjuder, som i Beyond The Flames. I The Turning Point hittar man klassiskt solospel av en flyhänt och kompetent karaktär, vilket ibland kommit lite på efterkälken i mycket modern metal. 
Målsättningen med Disarm The Descent har varit att göra en ganska tuff och snabb platta. Det låter ofta lite Sevendust över det hela i de lite flackare partierna, men det tippar alltid över till snygghet som i Always, snarare än fulhet i en fin balans på ett tilltalande och oförutsägbart sätt. Det gör att man nyfiket håller öronen kvar. En skiva väl värd att kolla in. 
FUZZ 3/13
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner