Skandinaviens ledande gitarrportal

JJLabs Tommy Folkesson Edition

Sveriges ”moddargeni” nummer ett, Tommy Folkesson, har designat tre rörförstärkare i samarbete med svenska JJLabs. Vi skall här främst skärskåda hundrawattstoppen FE1000.
 Ja, det var väl bara en tidsfråga (en ganska lång sådan) innan vi skulle få se och höra en egendesignad förstärkarserie av Tommy Folkesson, en kille som för de flesta elgitarrister är ett välbekant namn. Tommy är känd i förstärkarkretsar genom sina otroligt välljudande modifieringar av olika förstärkare av märken som Fender, Marshall, Orange, Hiwatt och otaliga fler. ”This amp’s got a new heart” är devisen och står också på de plaketter som den ”omgjorda” förstärkaren blir försedd med, när Folkesson är klar med den.

Undertecknad träffade Tommy för första gången 1985 (tror jag visst att det var) då det giggades i Skövde, där Tommy då höll till, och jag blev tillsammans med bandet inbjuden till honom för att lyssna på några gamla Fendercombos som han byggt om. För att göra en lång historia kort, blev jag totalt golvad av kraften, tyngden och det mättade, lödiga ljud som forsade fram ur de stärkare Tommy hade vidrört. Jag tror att Tommy genom åren fått frågan om han inte skall göra ”en egen” stärkare många gånger, och nu har det alltså blivit verklighet.

Tommy har nu jobbat med svenska JJLabs under några år och tillsammans har man tagit fram en topp på hundra watt samt två combos på 50 W och 30 W. Tommy startade projektet med att modifiera en JJLabs topp som redan fanns i produktion. Ungefär 40 ändringar, bland annat lödningar, komponentvärden, signalvägar, jordningar gjordes om och Tommy fick fram ett resultat som han var nöjd med. Den kinesiska fabrik som skulle tillverka prototyperna lyckades till en början inte riktigt ta fram vad som önskades och hela kretskortslösningen fick ritas om. Ett veritabelt bollande mellan Sverige och Kina, för att få fram exakt rätt sound, tog sin början.
Tommy berättar att han nu är mycket nöjd med slutresultatet, med ljudet (som han är mycket petig med) och med de komponenter som stärkaren bygger på. Då jag själv är bekant med Tommy Folkessons olika modifieringar av befintliga förstärkare, måste jag säga att han verkligen kan känna sig nöjd – det låter nämligen toppen om denna nya förstärkarserie.

JJLabs FEH100

FEH100 är en 100 watt stark topp med fyra kanaler och inbyggt fjäderreverb. Förstärkaren är till utseendet stramt och snyggt designad, med ett naket galler och en lättöverskådlig kontrollpanel. Bredvid on/off- och standby-knapparna finns den karaktäristiska ”TF”-loggan med sina vingar och under denna även JJLabs logga. ”Märket” är föredömligt litet och tar precis så mycket plats som det är nödvändigt. Ser man stärkaren på en klubbscen så vill man gå fram för att kolla; ”vad är det där för en stärkare tro…?”

Framsidans panel har kontroller som följer; Master Volume, Reverb.
Normal channel: Treble, Middle, Bass, Boost switch: Clean/Boost,
Level, Channel switch tryckknapp. Overdrive channel: Level, Treble, *Middle, Bass, Gain 2, gain switch tryckknapp, Gain 1.
På baksidans panel finns anslutningar till högtalare 4, 8 och 16 ohm, footswitch (medföljande) och loop.

Det är en ganska lång rad knappar på panelen, men med hjälp av små lampor som lyser när respektive kanal, boost och gainlägen är aktiverade, får man snabbt och enkelt en överblick på inställningarna.

Ljud

Jag vet inte hur många av er läsare som lirat på en Folkesonmoddad stärkare, men jag kan säga att jag kände igen mig direkt. Trots att Tommy alltid lyssnar på önskemålen från den gitarrist som skall ha sin stärkare modifierad och skräddarsyr ett ljud just för denne, så tycker jag att man kan känna igen det grundljud som på något sätt alltid finns där i Tommys ”moddar”. Likaså är det på den här förstärkaren.

Det handlar om ett i grunden väldigt kraftfullt sound som har en botten och ett djup som gör spelupplevelsen väldigt ”säker”, med andra ord känner man sig ”hemma” och trygg med den här sortens ljud. Det rena ljudet har en massiv klang som, trots att det kanske kan upplevas som en aning mjukt, ändå snärtar till rejält med snabba, hårda transienter och får en humbuckerbestyckad gitarr att klucka riktigt gott, och en singlecoildito att springa ut i klara, klocklika toner. Headroomet är högt och jag hade svårt att få det helt rena ljudet att ”spricka” även vid mycket höga volymnivåer. Växlar man över till boostläget på den rena kanalen kommer så det lite mer överstyrda och bruna ljud man vill åt i ganska många kompsammanhang. Detta funkar ypperligt till funkigt riffande, popsnärtiga och bluesorienterade komp och soloslingor.

Overdrivekanalen har fiffigt nog utrustats med två gainkontroller så att man lätt kan växla mellan olika hårt distade lägen. Det är väl just de olika typer av dist och med den kraft som ljuden levereras som är styrkan med Tommys sound. Jag minns en gång då jag lånade ut en 100 W Folkesson/Marshall Super Lead-top till den blinde, tyvärr alltför tidigt bortgångne gitarristen Jeff Healy. Han skulle ha en stärkare på ett gig här i Göteborg, våra vägar råkade korsas och han fick låna min stärkare. Han sa; ”This amp has a really amazing ooomph, can I buy it… please?”

Distljuden har verkligen det här stöddiga uttrycket och det för alla *plågade öron bekväma är, att även vid låga volymnivåer
hålls den mättade, tajta känslan kvar. Nu handlar distljuden inte bara om ”vrål”-dist, tvärtom; med lite rattande på gainkontrollerna går det givetvis att locka fram strängigt spröda och luftiga sound som visar gitarrens egenheter och tillåter stor dynamik när det handlar om fingerspel och gitarrens volym- och tonkontroller. Men, vi måste också kolla hur stärkaren låter på rejäl volym. I detta läge öppnar stärkaren och släpper fram en flod av lödigt distsound, väldigt fint ihophållet och med en komprimerad tajthet som tillåter snabbt perkussiva kompattacker och extremt exakta kaskader av snabba toner vid solospel.

Slutomdöme

Jag är ju, som sagt, bekant med Tommy Folkessons ljudlandskap sedan tidigare och måste säga att jag utan omsvep vill rekommendera JJLabs förstärkare, som låter precis så som en ”Folkesson-stärk” skall göra. Priset för toppen ligger runt det pris, kanske något högre, som Tommy tar för en ”moddning” av redan befintlig stärkare. Väldigt prisvärt, måste poängteras. För gitarristen som inte redan har en stärkare att bygga om är detta en finfin möjlighet att skaffa sig Folkessons ljud, klappat och klart, i ett svep. Det var väl på tiden, eller hur?

Fakta

JJLabs FEH100
• Rörförstärkare, topp
• 4 kanaler
• 100 watt
• Förstegsrör: 2st. 12AX7, 2 st. 12AT7
• Slutstegsrör: 4 st. EL34

www.jam.se


JJLabs FEC50 & FEC30

Det kommer också två combos i TF Edition-serien. Combon på 50 W har samma försteg som toppen, men alltså ett slutsteg på hälften av wattantalet. Kontrollerna är identiska med toppen och fungerar sålunda på samma sätt. Ljudet blir givetvis en aning ”mindre” med en 12” högtalare i ett öppet chassi. Frapperande nog låter ändå 50 wattscombon snarlik fyrtolvlådan som jag testade toppen med. Tommy har lagt sig vinn om att pusha upp basfrekvenserna och därför levererar combon ett förvånande starkt och pampigt ljud. På de rena ljuden är headroomet högt och spricker endast upp en aning vid mycket höga volymnivåer, men samma fina egenskaper som toppen har bjuder även combon på när man kör de distade lägena.

FEC50 är en combo som verkligen kommer att passa på klubbscener och i replokalen, speciellt om man kanske inte får plats med en topp och tillhörande 4x12” låda. Skillnaden mellan dessa koncept är verkligen marginell, så pass mallig är denna 50 watts combo.

Trettiowattaren FEC30 är lite annorlunda uppbyggd, med två kanaler; Clean och Mean – och gemensam eq-del; Treble, Middle med pull tone shift, Bass. Masterdelen har kontroller för Reverb och Volume. Cleankanalen har en Levelkontroll, Meankanalen har kontroller för Gain och Level.

Samma fina karaktär på ljuden infinner sig även på denna combo, men återigen måste man ta med i beräkningen att ljudet blir ytterligare något ”mindre, inget konstigt i detta. Distljuden är väl de som mest får en att haja till då det, likt 50 wattaren, forsar fram med rejäl kraft. Spelar man riktigt högt har förstärkaren en tendens att krokna lite i kanterna, men med inte alltför överdriven volymstyrka passar även denna combo ypperligt på en klubbscen!Fakta

JJLabs FEC50
• Rörförstärkare, combo
• 4 kanaler
• 50 watt
• Högtalare: 1x12"
• Förstegsrör: 2 st. 12AX7, 2 st. 12AT7
• Slutstegsrör: 2 st. EL34

www.jam.se


Fakta

JJLabs FEC30
• Rörförstärkare, combo
• 2 kanaler
• 30 watt
• Högtalare: 1x12"
• Förstegsrör: 4 st. 12AX7
• Slutstegsrör: 2 st. EL34

www.jam.se


FUZZ 10/09JJLabs_FE100.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER