Skandinaviens ledande gitarrportal

Jerry Garcias gitarrer Tiger & Rosebud

I förra helgen återförenades Grateful Dead för deras slutliga konserter på Chicago’s Soldier Field, platsen som var bandets sista konsert, den 9 juli 1995, med grundaren och ”andlige” ledaren, tillika gitarristen och sångaren Jerry Garcia.
Garcias två huvudinstrument i slutet av karriären var två handbyggda skapelser av gitarrbyggaren Doug Irwin: Tiger och Rosebud. 
Tiger var ett otroligt vackert instrument med sina kontrasterande lager av olika tonträ, inklusive cocobolo, lönn och vermillion. Detaljerade pärlemorinläggningar på kroppen, rygg och greppbräda gav gitarren status som ett rent konstverk.
Tiger var också ett bevis på Irwins tekniska innovationer (vi snackar sent 70-tal!). Gitarrens coil-tap, femläges mikväljare, effektloop och andra kontroller gav Garcia ett brett spektrum av ljud som kom från de tre DiMarzio-mikarna; en Dual Sound i mitt- och stalläge samt en SDS-1som halsmik.
Rosebud hade Irwin färdigbyggd 1990. Även om det fanns likheter med Tiger, presenterade Irwin en helt annan uppsättning av elektronikkomponenter. Dessa inkluderade tre humbuckers och en Roland GK-2 hexafonisk gitarrsyntmikrofon med en GK-2 MIDI- och synt-controller. Med Rosebud kunde Garcia precis som med Tiger välja mellan ett brett spektrum av gitarrljud men som extra krydda även externa ljud via MIDI.
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner