Skandinaviens ledande gitarrportal

In Flames 2014 - Björn Gelotte intervjuas

Av Jerry Prütz
Foto Patric Ullaeus
 
Nya In Flames-fullängdaren Siren Charms är efterlängtad av hundratusentals fans runt om i världen, men säkerligen också av de fem medlemmarna i bandet. Förra plattan, Sounds of a Playground Fading, räckte länge och de turnerade i nära på tre år med den. 
Nu väntar kanske en ungefär lika lång tid ute på vägen för Anders Fridén (sång), Peter Iwers (bas), Niclas Engelin (gitarr), Daniel Svensson (trummor) och min samtalspartner för dagen, Björn Gelotte (gitarrist och låtskrivare).
 
 
– När vi gick in i studion så hade vi inget klart den här gången, utan bara en liten påse med lösa strukturer och riff. Vi ville utmana oss själva genom att se vad som skulle komma upp, säger den skäggige och välgaddade gitarristen och fortsätter:
 Självklart hade jag en bild över hur det skulle låta men som inte alltid gick ihop med hur Anders (Fridén) hade tänkt sig det hela. Vi är ganska olika när det kommer till musiksmak. Jag gillar Dio och traditionell hårdrock medan han är mer experimentell i sin smak. Det blev många diskussioner mellan oss men i slutändan mynnar de alltid ut i något bra.
Inspelningen är gjord i legendariska Hansa Ton Studio i Berlin, där artister som Iggy Pop, David Bowie och andra gjort sina kanske bästa plattor. Idén fick Anders Fridén efter att han besökt Thåström då denne spelade in sitt senaste album där.
– Visst var det en upplevelse att vara där och jobba, säger Björn som var den som hade hårdast tryck på sina axlar då han numera är ensam låtskrivare och riffmakare i bandet. 
Det betyder dock inte att de andra inte har någon makt över hur det i slutändan kom att låta. När det gäller trumspelet till exempel, så hade Daniel Svensson bara en enkel programmering att gå efter. Samma sak var det för hur Peter skulle spela sina bastoner.
– På så sätt sätter alla sin prägel på musiken och blir delaktiga, menar Björn.
Det är möjligt att syntarna är något fler på Siren Charms jämfört med tidigare album, men de har alltid varit en integrerad del av In Flames musik och sedan flera år är Örjan Örnkloo en viktig del av bandet då han jobbar mycket med programmering och syntljud. Detta utan att de tar överhand utan fungerar som en krydda och en extra dimension. Det är dock viktigt att slå fast att Siren Charms är en hårdrocksplatta och inget annat. 
 
 
Bandets andra gitarrist Niclas Engelin är från och med nya plattan med som fast medlem efter att ha hoppat in vid både många och långa sejourer. Att ha honom vid sin sida har varit väldigt bra och utmanade, menar Björn som nu äntligen får den parhäst som han kan jamma med innan giggen och på uppladdningen.
– Det brukar bli en massa klassisk hårdrock som Dio, Thin Lizzy och Deep Purple. Sådant som vi är uppväxta med, berättar Björn som även nämner att de två också har hittat en bra nivå i studion och hur man delar upp jobbet mellan sig. 
Björns huvudgitarr på inspelningen var hans välbekanta svarta Gibson Les Paul Custom från Björns födelseår 1975. Den är mikrofonbestyckad med en EMG 81:a och en EMG 85:a. Björns Les Paul skall även komma ut som en signaturmodell, inom en inte alltför avlägsen framtid.
– De hade min gitarr nere på Gibsonfabriken och tog alla möjliga mått på den för att de gitarrer som tillverkas kommer att bli exakta som min. Skillnaden är bara att den släpps under Epiphones varumärke och det finns en tanke med det. Jag tycker nämligen att de som gillar mig och In Flames ska ha råd att köpa gitarren och att den ska ha ett bra pris. Kostar den 40 000 kronor känns det ganska meningslöst. Då är det bättre att tillverka en gitarr för runt 5 000 kronor och som många kan ha råd att köpa, menar Björn som givetvis har en uppsjö andra gitarrer i sin ägo. Bland annat en barytongitarr som användes på plattan.
– Vi provade lite andra gitarrer och förstärkare som man ju alltid gör men i huvudsak spelar jag på min Les Paul och mina Marshallförstärkare. Det är det jag trivs bäst med.
Albumet ligger klart för release. Den 27 september börjar deras turné och när den slutar, ja det vet nog ingen…
 
 
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner