Skandinaviens ledande gitarrportal

Iggy and The Stooges - Ready To Die

Av Michael Dee
Nästan exakt på dagen 40 år efter Iggy and The Stooges gav ut Raw Power kommer ett nytt studioalbum kallat Ready To Die. Med James Williamson på gitarr. Williamson skrev för alltid in sig i rockhistorien med de åtta låtarna på Raw Power. Med en spelstil som var unikt aggressiv och ackordbyten som var som högerkrokar. “Han spelade som en buse”, menade Iggy. Då 1973 betraktades bandet som ett skämt. Med tiden blev de framförallt en inspiration för punken och många betraktar Williamson som thrash metals fader. 
I februari 1974 upplöstes bandet efter en kaotisk spelning på Michigan Palace i Detroit, dokumenterad på plattan Metallic K.O.. Iggy och Williamson fortsatte att samarbeta, på demotejper som senare kom att släppas under titeln Kill City. 1976 inledde Iggy en solokarriär och till sin tredje platta New Values (1979) anlitade han Williamson som producent som också är den senaste av hans soloplattor av hög klass. 
2003 återbildades Iggy and The Stooges med originalmedlemmarna Ron och Scott Asheton. Fyra år senare kom studioplattan The Weirdness. En minst sagt undermålig affär. Den betydligt enklare stil som Ron Asheton stod för fick inte det lyft som behövdes på grund av Iggys oinspirerade texter och sång. 
Ready To Die är en helt annan femma. Det är Williamson som har producerat och plattan känns skärpt och fokuserad. Riffen är inte lika hyperaggressiva som på Raw Power men de är slamriga, mörka och tar oväntade eleganta vändningar och på ett sätt som ligger närmare Kill City. På ett av de lugnare spåren råder Iggy “Hang on to your girl/’cause this is an unfriendly world”. Iggy har inte låtit så här bra sedan 70-talet. 
Det finns sannolikt de som protesterar att plattan bleknar i jämförelse med Raw Power men det hade varit som att kräva ännu en Sergeant Pepper’s från The Beatles. 
FUZZ 4/13
bronk.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner