Skandinaviens ledande gitarrportal

Ibanez Roadcore RC320

Av Mats Claesson

Ibanez RC320 är byggd i Indonesien och tillhör lågprissegmentet. Ibanez står dock som vanligt för god kvalitet och det genomsyrar även denna modell.
Många gitarrister, mig själv inkluderad, har någon form av relation till Ibanez. Faktum är att en av mina första elgitarrer var av märket Ibanez, en jättebra tremikad Gibson SG-kopia.
Under 80-talet kom de modeller som vi oftast förknippar med Ibanez; supertunna, snabbspelade halsar med otroligt bra svajsystem och en air av hela den tidens typ av gitarrspel inbyggt i själva konstruktionen. RC320 är inte en sådan gitarr, utan en mer konventionell modell.
Kroppen består av mahogny. Halsen är av lönn och har en halvrund profil, greppbräda av rosewood. Banden är 22 st. medium. Strängarna träs genom kroppen och stallet är ett Ibanez Tight-tune med fast, fin förankring i kroppen vilket borgar för god ton. Mikrofonerna är två stycken customdesignade Ibanez Core-Tone humbuckers och dessa styrs av en volym- och tonkontroll via en treläges toggleswitch.
Spelkänsla och ljud. Vad vi har här är en riktig arbetshäst – en Roadcore att spela på mycket och länge. Ljudet kan beskrivas som allround med ett jämnt register; tajt, fet botten och ett skimrande övertonsregister som lämpar sig väl till halv- och heldistade inställningar på förstärkaren.
Vi har en mikrofonuppsättning som påminner om Gibson Les Paul och det säger sig självt att det givetvis går finfint att köra helt rena sound, men som sagt, lite poppiga, skitiga distsound gör den här guran riktigt kul.
Spelmässigt är stränghöjden aningen för hög för min smak och sadeln har en tendens att ”låsa” strängarna och man får justera ganska ofta. Detta är vanliga småfel, på gitarrer i den här prisklassen, som dock är mycket lätta att åtgärda. Lite TLC till den här gitarren och man är redo för turné!
Slutomdöme. Ibanez Roadcore ligger prismässigt på en behaglig nivå. Det här är en riktigt bra allroundgitarr som kan passa de flesta förstagångsköpare och gitarrister på väg uppåt. Konstruktionen är enkel men ack så effektiv – några justeringar här och där, så har man ett rejält arbetsverktyg som räcker långt i karriären.
Jag tycker det är trevligt att Ibanez har förmågan till mångfald och ”vågar” frångå populära, inkörda elgitarrkoncept, speciellt om vi tittar på utseende. Det här är inte en JEM- eller RG-modell, utan något eget, med ett mycket bra ljud och helskön attityd.
 
Fakta
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp av mahogny
• Hals av lönn
• Greppbräda av rosewood
• Band: 22 st. medium
• Mensur: 25.5”
• Mikrofoner: 2 st. Ibanez Core Tone humbuckers
• Treläges mikswitch
• Stall: Ibanez Tight Tune bridge
• Pris: 3 575:-
 
FUZZ 3/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner