Skandinaviens ledande gitarrportal

Ibanez Promethean P5110

Så vitt jag kan minnas är Ibanez Promethean P5110 den minsta förstärkare vi testat i FUZZ. Det skall dock visa sig att ljudet är betydligt större än kostymen.
 Med en uteffekt på upp till femhundra watt kan den här lilla sockerbiten ryta till ordentligt. I samma serie finns även ett antal högtalare, separat förstärkardel och även en 210-combo.

Jämte inputjacket finns gainratt med lysdiod som talar om när det börjar dista. Här sitter också muteomkopplaren, även den med lysdiod. Ordinära bas- och diskantkontroller ger grundläggande justeringar utan att ändra ljudet helt.

Grundljudet är mjukt och fylligt. Den lilla lådan kan behöva lite extra botten – under testet befann sig basratten oftast runt klockan två. Elaka ljud är inte det som är mest naturligt, men med lite förstärkning i mellanregistret går även detta att få fram.

Den grafiska eq-delen har sex band och är givetvis utmärkt till att variera ljudet. Eftersom karaktären är mjuk är den mest självklara åtgärden att förstärka lite i mellanregistret. 400 Hz-regeln ger knorrigt tryck i ljudet och 1100 Hz-regeln ger lite skjuts i de skramliga frekvenserna för att skita till ljudet lite. En knapp med lysdiod kopplar in eq-delen.

Efter eq-delen kommer en ratt märkt Vibe. Även denna har en knapp för aktivering och tillhörande lysdiod. Tanken är att man skall kunna variera grundljudet från mittläget som är någorlunda neutralt. Vintageläget är längst till vänster och Modern längst till höger. Den huvudsakliga skillnaden är diskanten som är dämpad i Vintageläget och förstärkt i Modern-läget. Med Vibe inkopplad blir ljudet aningen mjukare oavsett inställning, det försvinner lite tydlighet i högre mellanregistret. Även om jag hellre använde eq-delen för tonkontroll är Vibe absolut användbar som variation, till exempel för byte mellan olika basar.

Som övningsförstärkare är det praktiskt med anslutningar för extern ljudkälla, till exempel dator, telefon eller mp3-spelare och ett vanligt hörlursuttag. Båda dessa har minitelejack.

På baksidan finns lineutgång, högtalarutgångar och utgång för stämapparat. Ett uttag för fotomkopplare kan styra mute- och vibe-funktionerna. Här skulle jag gärna ha sett att eq-delen gick att styra med fotomkopplaren. För mig är det viktigare än mute, som man ofta ändå har på en stämpedal.

Även om det är overkill för vardagsrummet så skulle jag gärna ha en sådan här combo hemma. Det skulle vara bra med något som är lätt att ta med sig och ändå klarar rep och mindre spelningar.

Visserligen är det bättre drag i min 120w rörtopp med fyrtolva, men de väger sådär 25 kilo styck och går inte precis att ta med på pakethållaren. Med en större högtalare inkopplad ryter Promethean till ordentligt och kan konkurrera med betydligt större och tyngre förstärkare. Med den inbyggda högtalaren ger slutsteget 250 watt. Med ytterligare en åttaohmslåda blir det totalt fyra ohm, då ger slutsteget hela 500 watt.

Promethean är användarvänlig. En enkel sak som att lysdioder talar om när funktionsknappar är intryckta gör livet lättare i stressiga situationer på scen. Den enda invändningen jag har är på-knappen som av någon outgrundlig anledning sitter på själva förstärkardelens baksida där den kan vara svår att nå.

Jag tog med Promethean till en mindre spelning. Ljudstyrkan räckte mer än väl och ljudet blev tydligt och fokuserat. Det räckte med lite ökad bas för ett balanserat ljud, så några andra kontroller behövde jag aldrig använda.

Slutomdöme

Ibanez har lyckats göra en seriös minicombo som är fullvuxen i ljudet. Karaktären är åt det mjuka, mulliga hållet men det går att få elakare ljud med hjälp av eq-delen. Med tanke på storleken är ljudtrycket imponerande. Promethean räcker till mindre spelningar även med rockband, men den största förtjänsten finns i mer akustiska sammanhang. Med ytterligare en högtalare får man ut den fulla effekten på fem hundra watt, då räcker krutet till det mesta.

Fakta

Ibanez Promethean P5110

• Transistorbestyckad bascombo
• 250W i 8 ohm, 500w i 4 ohm
• 10” högtalare + diskant
• Anslutningar på fronten för cd/mp3-spelare och hörlurar
• Anslutningar baksida: högtalare (speakon och tele), XLR lineutgång med omkopplare för jordlyft, pre/post eq och utnivå. Jack för tuner out och fotomkopplare.
• Enkelt avtagbar förstärkardel
• Mått 326x360x332 (BxHxD)
• 12,5 Kg

www.crafton.se



FUZZ 9/09





Ibanez_P5110_300pix.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER