Skandinaviens ledande gitarrportal

Hayman - en favorit bland engelska gitarrister

Av Per Gjörde
Foto Lennart Sjöberg
 
Bob Pearson är en legendarisk engelsk gitarrkonstruktör som är mest känd är  för sitt arbete med utvecklingen av Vox berömda Phantomgitarrer, men även för sina fina Haymangitarrer. 
 
1969 fick Bob Pearson tillsammans med Jim Burns uppdraget att utveckla en ny serie kvalitetsgitarrer för Dallas Arbiter under märket Hayman. Grunden i serien blev 1010-, 2020-, 3030- och 4040- (bas) modellerna. 1010 och 2020 var solida gitarrer med kropp i obeche eller sycamore och halsar i lönn. Helst ville Bob ha ett tätare träslag för tonens skull, de allra första gitarrerna gjordes i Hondurasmahogny men nackdelen var att de blev för tunga, så det fick bli en kompromiss vad gällde materialvalet. Elektroniken var ganska telecasterinspirerad. 
 
Hayman 2020 
2020-modellen var kronan på verket, en underbar semiakustisk gitarr som var något alldeles speciellt med kropp i mahogny och två singlecoilmikrofoner samt en mycket fin hals. Ett fåtal (2020H) gjordes med humbuckingmikrofoner.
Enligt Bob hade samtliga gitarrer en inbyggd Vibrosonic Chamber. Denna bestod av fyra fjädrar med åtta fästen. Man hör att det klingar när man skakar gitarren. Grundtanken var att Vibrosonic Chamber skulle öka gitarrens sustain genom sin resonans. Idén till denna finess fick Jim och Bob när man analyserade varför en strata hade så bra resonans och insåg fjädrarnas betydelse.
 
Speciella mikrofoner
Super-Flux-mikrofonerna konstruerades av Bob tillsammans med Les Weatherly på Re-An Products. Tanken var att skapa ett magnetiskt fält mellan hals och stallmikrofonen. Detta för att skapa förutsättningar för ett större spektrum av olika sound. På senare modeller ersattes dessa singlecoilmikrofoner av humbuckers, som hade förvånansvärd hög output. 
Genomgående höll all hårdvara hög kvalitet, stämskruvarna var till exempel huvudsakligen Grover (på några modeller monterades Schaller).
 
Lättspelade
Haymangitarrerna är oerhört lättspelade och med ett mycket brett register som kan anpassas till de flesta musikstilar. Därav den stora responsen bland engelska musiker av de mest skiftande slag.
En kul anekdot är att Hayman på uppdrag av John Lennon tog fram en plexiglasgitarr med utgångspunkt från Lennons Epiphone Casino. Bob fick åka till Apple Studios och göra en ritning utifrån Johns gitarr, som han bland annat tagit bort all lack ifrån och hyvlat ner halsen. Utifrån ritningen skulle Stanley Plastics i Sussex tillverka kroppen. Gitarren kom dessvärre aldrig i produktion eftersom Dan Armstrong hann före med att utveckla sina ”see through”-gitarrer och Ivor Arbiter vågade därför inte ta risken att börja serietillverka gitarren. En prototyp gjordes dock för hand av Bob.
 
Övriga modeller
Den kanske mest kända Haymanmodellen är White Cloud, som lanserades 1975. Denna är enligt Bob en moderniserad 1010 med lite annorlunda kropp (double cutaway). Övriga modeller var Moduler och Comet (en lågprisgitarr med en mikrofon). Några custombeställda 12-strängade tillverkades också och även två dubbelhalsade prototyper. Tillverkningen pågick fram till 1975 då Bob lämnade företaget för att arbeta för Shergold.

Fler artiklar

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner